Gazete Vatan Logo

Saniyede 1 milyon işlem yapacak!

Teknolojik ortaklık anlaşması imzaladı

Borsa İstanbul (BIST), 6 trilyon dolarlık 3.400 şirketin işlem gördüğü Nasdaq OMX ile teknolojik ortaklık anlaşması imzaladı. Sistem, 40 mikro saniyenin altında işlem yapabilecek.

Borsa İstanbul (BIST) ve ABD’li borsa işletmecisi Nasdaq OMX ile stratejik ortaklık anlaşması imzaladı. Anlaşma kapsamında Borsa İstanbul, enerji kontratları dahil tüm varlık sınıfları için Nasdaq OMX’in teknolojilerini kullanacak. Aralarında Microsoft, Apple, Yahoo gibi devlerinde bulunduğu 6 trilyon dolarlık 3.400 şirketin işlem gördüğü Nasdaq ile bölgede aktif işbirliği yapılacak. Borsa İstanbul’dan yapılan açıklamaya göre anlaşma Sermaye Piyasası Kurulu’nun onayına tabi olacak. Ortaklık, her iki borsanın bölgesel ve küresel etkinliklerini artırarak İstanbul Uluslararası Finans Merkezi Projesi’ne katkıda bulunacak.

Dönüm noktası olacak

Nasdaq OMX ile gidilen ortaklığın Türkiye’nin yanı sıra bölge ve küresel borsacılık sektörü için önemli bir dönüm noktası olduğunu belirten Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Turhan şöyle konuştu:

“Bu ortaklık sadece Borsamız için değil, Türkiye, bölgemiz ve küresel borsacılık sektörü için önemli bir dönüm noktası. Amacımız Borsa İstanbul’u, küresel piyasalarda alınıp satılan her türlü varlığın işlem görebildiği entegre bir borsa olarak konumlandırmak ve en gelişmiş teknolojiyle çalışan uluslararası bir platformu hem sermaye piyasası ihraç eden kesimler hem de yatırımcılar ve piyasalarda işlem yapan diğer tarafların hizmetine sunmak.”

Her 10 işlemin birini Nasdaq yapıyor

Elektronik işlemin mucidi Nasdaq OMX Group, ABD ve Avrupa’da hisse senedi, opsiyon, sabit getirili enstrümanlar, türev ürünler, emtia, vadeli işlemler ve yapılandırılmış ürünler gibi çeşitli ürünlerin alım-satımının yapıldığı 26 piyasa, 3 takas merkezi ve 5 merkezi kayıt kuruluşunun sahibi. Saniyede 1 milyon adedin üzerinde mesajı 40 mikrosaniyenin altında bir hızda ve yüzde 99.99 çalışma süresiyle işleme kapasitesine sahip olan Nasdaq OMX’in teknolojisi, 50 ülkede faaliyet gösteren 70 piyasada kullanılıyor. Dünyada her 10 işlemden 1’i bu teknolojiyle gerçekleştiriliyor.

Bölgede beraber fırsat kovalayacaklar

“Hızla uluslararası bir finans merkezi ve gerçek bir küresel oyuncu haline gelen Borsa İstanbul ile çalışmaktan gurur duyuyoruz” diyen Nasdaq OMX CEO’su Bob Greifeld, “Teknolojimizi Türkiye piyasasını güçlendirme amacıyla sunmanın yanında, Borsa İstanbul’un stratejik ortağı olarak bölgedeki sermaye piyasalarını daha da geliştirme fırsatı, şirketimiz için çok önemli” açıklaması yaptı.

Nasdaq OMX Küresel Teknoloji Çözümlerinden sorumlu Başkan Yardımcısı Anna Ewing ise, “Danışmanlık hizmetlerimiz ve aracılık servislerimiz de dâhil olmak üzere tüm piyasa teknoloji ürünlerimizi Borsa İstanbul’u güçlendirmek için sunma fırsatı yakaladık” dedi.

Haberin Devamı