Gazete Vatan Logo

Sandy New York’u kararttı!

108 yıllık New York metrosu sular altına kaldı

Saatte 130 kilometre hızla ABD’nin doğu kıyısını vuran Sandy kasırgası, 6 eyaleti felç etti. 39 kişi öldü, 8 milyon kişi elektriksiz kaldı. 108 yıllık New York metrosu sular altına kaldı.

ABD’de başkanlık seçim kampanyasına zorunlu ara verilmesine neden olan Sandy Kasırgası, dün Atlantik Okyanusu’nda iki kış fırtınasıyla birleşerek “Süperkasırga”ya dönüştü. Dün gece yerel saatle 02.00 sularında kasırga saatte 130 kilometre hızla New Jersey kıyısını vurdu. New York ve diğer 6 eyalette 7.5 milyon kişi elektriksiz kaldı. New York’taki Tisch hastanesinde solunum cihazına bağlı bebekler dahil 200 kadar hasta elektriğin kesilmesi üzerine diğer hastanelere sevk edildi. Tarihinin en karanlık gecesini yaşayan New York’ta sular 4 metre yükseldi.

Metro sular altında

Kasırga 7’si New York’ta ve biri Kanada’da olmak üzere tam 39 kişinin hayatına mal oldu. Manhattan’da 74 katlı binanın tepesindeki vinç, devrildi. Obama, New York ve Long Island’ı afet bölgesi ilan etti. 15 bin uçuş iptal edildi.

Queens bölgesinde çıkan yangında ise en az 50 ev yandı. 180 itfaiyeci bu evlerde mahsur kalan 70 kişiyi kurtardı. Aşırı yağmur ve kar yağışına dönüşen fırtına yüzünden New York Metrosu’nun 7 hattı tamamen sular altında kaldı. Yetkililer New York metrosunun 108 yıllık tarihindeki en büyük felaketi yaşadığını açıkladı. Ayrıca 11 Eylül saldırılarında yıkılan Dünya Ticaret Merkezi’nin bulunduğu Sıfır Noktası’na yapılan inşaat da sulara gömüldü. New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg, 60 milyon Amerikalının kasırgadan etkilendiğini açıkladı. 1.5 milyon kişi de evlerini terk etti. Hızı saatte 101 kilometreye düşen Sandy kasırgasının bugün ABD topraklarını terk ederek saatte 56 km. hızla Kanada’ya yöneleceği tahmin ediliyor. Önceki gün işlem yapılmayan New York borsası dün de kapalı kaldı. Sandy kasırgası uzmanlara göre, 6 eyalette 20 milyar dolar hasara neden olacak. Sigorta şirketleri 10 milyar dolar tazminat ödeyecek. Alman Die Weldt gazetesi, kasırganın maliyetinin 100 milyar doları bulabileceğini öne sürdü.

Sandy THY’yi de vurdu

Sandy kasırgası THY’yi de vurdu. İstanbul New York-New York İstanbul seferleri karşılıklı olarak 1 Kasım’a kadar iptal edildi. New York meydanı süresiz olarak kapatıldığı için yolcular Washington’a yönlendiriliyor. Washington, Los Angeles, Şikago seferleri ful dolu yapılıyor. THY, İstanbul’a uçacak yolcular için ek 2 sefer sağladı. New York’ta mahsur kalan yolcuların otel masraflarını da THY karşılıyor. (Öznur KARSLI / VATAN)

Haberin Devamı