Gazete Vatan Logo

Sandıktan ‘yeni CHP’ çıktı

Sandıktan ‘yeni CHP’ çıktı

CHP’nin ünlü isimleri ve mevcut milletvekillerinin birçoğu ön seçimde hezimete uğradı. Antalya’da ‘halkın doktoru’ diye anılan Niyazi Nefi Kara, eski genel başkan Deniz Baykal’a fark attı.

CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal, Antalya’da 14 kişilik milletvekili aday listesinin belirlenmesi için yapılan ön seçimden ikinci çıkırken, gözler yaklaşık 1400 oy farkla ilk sırayı alan Niyazi Nefi Kara’ya yöneldi.
İki vekil saf dışı
Antalya’da CHP’nin 96 milletvekili aday adayı yarıştığı önseçimde birinci olan 46 yaşındaki Kara, 14 kişilik milletvekili listesinin birinci sırasını kaptı. Kara 9 bin 905 oy aldı, onu Deniz Baykal 8 bin 515 oyla takip etti. Baykal’ın ardından önseçimde Antalya Büyükşehir Belediyesi eski başkanı Mustafa Akaydın 8 bin 140 oy alırken, Akaydın’ın sıralamadaki yeri 4 oldu. CHP Genel Merkezi Antalya’da 3’üncü sırada kontenjan hakkını kullandı ve Antalya Ticaret ve Sanayi Odası eski başkanı Çetin Osman Budak’a 3’üncü sırayı bıraktı. Antalya’da Baykal’la birlikte ön seçime giren iki milletvekili Yıldıray Sapan ve Gürkut Acar liste dışı kaldı.
Partilileri iyileştirdi
CHP tabanının tam desteğini alan Niyazi Nefi Kara, parti teşkilatlarında ’Halkın doktoru’ olarak tanınıyor. Partililerin sağlık sorunlarıyla yıllardır yakından ilgilenen ve bu sayede üyelerin sevgisini kazanan Dr. Kara, Gezi Parkı olaylarında gözünden yaralanan gençlerden birinin tedavisini üstlenmesiyle de biliniyordu. Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı 46 yaşındaki Dr. Niyazi Nefi Kara, 2007 ve 2011 milletvekilliği seçimlerinde de aday adayı olmuştu.
Ailenin makus talihini yendi
Denizli’de CHP’nin ön seçim sonuçları, partide yıllarca yöneticilik yapan Adnan Keskin için şoke edici oldu. Önceki akşam kesin olmayan sonuçlara göre listeye giremediği açıklanan Keskin, hesaplama hatasının düzeltilmesiyle 7. sıraya geldi. Keskin, Ali Asker Kantürk’ün yerine CHP’nin Denizli aday listesinde son sırada yer oldu. İlk üç sıradan ikisini ise kadın adaylar aldı. İnşaat mühendisi Melike Basmacı en yüksek oyu alarak birinci olurken, avukat Kazım Arslan da ikinci oldu. Atatürkçü Düşünce Derneği Başkanı Avukat Gülizar Biçer Karaca üçüncü sıraya oturdu.
Türkiye’de sadece 1991 seçimlerinde uygulanan tercihli oyların en büyük mağduru Denizlili inşaat mühendisi Salih Basmacı olmuştu. SHP’nin Denizli’de yaptığı ön seçimde Salih Basmacı 2 bin 500 oyla ilk sırada, Adnan Keskin ise 2 bin 200 oyla ikinci sırada yer almıştı. Ancak tercihli oylama yapılınca, Keskin milletvekili seçilmişti. 17 yıl İnşaat mühendisleri Odası Denizli Şube Başkanlığı, 1992-1995 yılları arasında CHP İl Başkanlığı yapan Salih Basmacı yaşadığı bu olaydan sonra tekrar aday olmamıştı.Basmacı’nın kızı Melike Basmacı da 2011 yerel seçimlerinde benzer bir talihsizlik yaşadı.
Basmacı, ön seçimde Adnan Keskin’in ardından ikinci sırada yer aldı. Genel merkezin ikinci sıraya İlhan Cihaner’i koyması üzerine üzerine Basmacı, üçüncü sırada kaldı. CHP Denizli’den iki vekil çıkarabilince Basmacı Meclis’e giremedi. Dört yıldan bu yana çalışmalarını sürdüren Basmacı, sonunda ailesinin makus talihini yendi.
Sarıgül’ün işi zor
Üç seçim bölgesi olan İstanbul’da en dikkat çekici rekabet 2’nci bölgede sürpriz yaşandı. Sıralama şöyle çıktı: 1- Aykut Erdoğdu, 2- Dursun Çiçek, 3- Gülay Yedekçi, 4- Didem Engin, 5-Mustafa Sarıgül, 6- Melda Onur. Bu bölgede 1, 3, 5 ve 7’nci sıralara kontenjan gelecek. Bu durumda Engin ve Sarıgül’ün sıraları dörder kayacak. Yani Engin 8’inci, Sarıgül 9’uncu ve Onur da 10’uncu sıraya kayacaklar. 2011 seçiminde bu bölgede 27 milletvekilliğinden 9’unu CHP çıkarmıştı. 7 Haziran’da bölgenin milletvekili sayısı 26’ya düşürüldü.
Çelebi 9’uncu oldu
İstanbul 3. Bölge’de İlhan Cihaner, Ali Şeker, Eren Erdem, Zeynel Emre, Sibel Özdemir, Emine Emecan, Efkan Bolaç, Özgür Karabat ilk sıraları alırken, eski DİSK Başkanı olan milletvekili Süleyman Çelebi ise dokuzuncu sırada kaldı.
İstanbul 1. Bölge’de Gamze İlgezdi ve Barış Yarkadaş ilk iki sırayı alırken, milletvekili Mahmut Tanal üçüncü, eski İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı dördüncü oldu. Milletvekili Milletvekili Kadir Gökmen Öğüt 7’incı sarayı alabildi.
Önder Sav’a şok
Ankara 1’inci bölgede eski Genel Sekreter Önder Sav ve Sav’a yakın isimlerden Hakkı Süha Okay için sonuçlar bekledikleri gibi olmadı. Her iki isim de ilk 14 içine giremedi. 1’inci bölgede CHP İl Başkanı Necati Yılmaz, Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, Avukat Ali Haydar Hakverdi ilk üçe girdi.
En az 25 vekilde hayal kırıklığı
CHP’deki ön seçimde en büyük hayal kırıklığını mevcut vekiller yaşadı. Daha önce eğilim yoklaması yapılan kentlerde Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, Muğla Milletvekili Tolga Çandar, Adana milletvekilleri Turgay Develi ve Ümit Özgümüş ile Kayseri Milletvekili Şevki Kulkuloğlu çizik yemişti. Önceki gün yapılan ön seçimde ise yaklaşık 25 milletvekili ön seçimden çıkamayarak liste dışı kaldı. Balıkesir’de üç vekilden sadece Namık Havutça listeye girebildi. Kırklareli’nde Turgut Dibek, Çanakkale’de Serdar Soydan ile Ali Sarıbaş sandıktan hayal kırıklığı yaşadı. Manisa’da Sakine Öz ile Hasan Ören listeye giremedi. İstanbul 2. Bölge’de Haluk Eyidoğan, İstanbul 1. Bölge’de Nur Serter, Erzincan’da Muharrem Işık da hayal kırıklığı yaşadı.

Haberin Devamı