Gazete Vatan Logo

Sandıklarından ‘sürpriz’ çıkan 3 ilçenin semt semt analizi

16 Nisan gecesi İstanbul’daki üç ilçede nefesler tutuldu, kıran kırana bir ‘Evet’, ‘Hayır’ mücadelesi yaşandı. İşte Üsküdar, Fatih ve Eyüp’ten çıkan sürprizin sebepleri...

Sandıklarından ‘sürpriz’ çıkan 3 ilçenin semt semt analizi

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin oylandığı referandum sonuçlarında tercihini ‘Hayır’dan yana kullanan İstanbul’un 3 ilçesi; Üsküdar, Eyüp ve Fatih’deki rekabet 16 Nisan gecesi İstanbul’a nefeslerin tutulduğu anları yaşattı. Yüksek Seçim Kurulu’nun, (YSK) gerekçeli sonuçları açıklamasının ardından bu 3 ilçede, ‘Hayır’ çıkmasının nedenini mahalle mahalle mercik altına aldık.

ÜSKÜDAR 53.3 HAYIR 46.7 EVET

Kısıklı ‘Evet’ Sahil ‘Hayır’ dedi

Sandıklar açıldıkça tüm gözlerin çevrildiği ilk ilçe Üsküdar oldu. Ak Parti’nin İstanbul’daki kalelerinden olan ilçede 2015 seçimlerinde parti tek başına 47.9 oy oranı almıştı. Ancak referandumda tüm ilçedeki ‘Evet’ oranı 46.7’de kalarak partiye 1.2’lik bir düşüş yaşattı. Üç bölgeli ilçede sahil semtlerinden oluşan sahil kesimindeki 12 mahallelik birinci bölgede hiçbir mahalleden ‘Evet’ oyu çıkmadı. Birinci bölgenin toplam sonucu ise 63 bin 117 ‘Hayır’ oyuna karşılık, 37 bin 225 ‘Evet’ oyu oldu. İkinci bölgede Kuleli, Burhaniye gibi semtleri barındıran 18 mahallede ise ‘Evet’, ‘Hayır’ oranları başa baş devam etti, ancak ‘Evet’ oyları, galip geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın evinin bulunduğu Kısıklı’nın da dahil olduğu üçüncü bölgedeki dengeleri ise Acıbadem Mahallesi değiştirdi. 8 mahalleden 7’sinde ‘Evet’in önde gitmesine rağmen Acıbadem mahallesi 13 bin 476 oyla Üsküdar’da ‘Hayır’ın çıkmasına katkıda bulundu. Kısıklı’da ise 7 bin 482 ‘Evet’, 4 bin 826 ‘Hayır’ oyu çıktı.

Haberin Devamı

FATİH 51,49 HAYIR 48,6 EVET

İlçenin sonucunu Çarşamba belirledi

‘Hayır’ oranının ise yüzde 48.6’ya kadar çıktığı Fatih’i şaşırtan ilçelerden biri oldu. Üç bölgeli ilçenin birinci bölgesinde çok az farkla ‘Evet’ öne çıkarken, üçüncü bölgede ‘Hayır’ kazandı. Ancak, ilçe bütününde ‘Evet’ çıkmasının kilit noktası ikinci bölge seçmeni oldu. 19 mahallelik ikinci bölgede, Fatih’in kalbinin attığı Çarşamba semtiyle ünlü Atikali mahallesi ön plana çıktı. Onun dışındaki diğer tüm mahallelerde durum kafa kafaya gitti. Atikali’de ise ‘Evet’ 6 bin 787 ‘Evet’e karşılık 2 bin 505 ‘Hayır’ ile çoğunluğu sağladı. Başta İsmailağa cemaati olmak üzere muhafazakar kimliğiyle öne çıkıyor.

Haberin Devamı

EYÜP 51,5 HAYIR 48,5 EVET

Muhafazakar kale Eyüp sarsıldı

Eyüp ilçesinde yüzde 51,5 ‘Hayır’ oyuyla İstanbul’da o gece sürpriz yapan üç önemli ilçeden biriydi. Eyüp’te 1 Kasım 2015 genel seçimlerinde Ak Parti’nin aldığı oy oranı yüzde 49,3 olmuştu. Referandum öncesi oylamada ‘Evet’ diyeceğini açıklayan diğer partilerin (BBP, MHP) toplamıyla bu oran 1 Kasım’a seçimleri baz alındığında 58,3’e denk geliyordu. Ancak 16 Nisan’da gerçekleşen referandumda Eyüp’ün yüzde 48,5’i ‘Evet’, yüzde 51,5’i ‘Hayır’ dedi. Eyüp’teki ‘Evet’ oyları, 1 Kasım 2015’teki Ak Parti oylarının da gerisine düştü. Sosyo ekonomik seviyenin daha yüksek olduğu Göktürk ve Kemerburgaz semtleri başta olmak üzere ‘Hayır’ oyları ipi göğüsledi.