Gazete Vatan Logo

Sandık başına

Türkiye bugün ülkeyi yönetecek yeni iktidarını ve parlamentosunu seçmek için sandık başına gidecek.

Türkiye, seçim kararının alındığı Mayıs ayı başından bu yana devam eden sürecin nihayet sonuna geldi. Türkiye, bugün 16. milletvekili genel seçimini yapacak. Türkiye bugün 5 yıllığına ülkeyi yönetecek yeni iktidarını ve yeni parlamentosunu belirleyecek.


Aydın: Seçime hazırız
Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Muammer Aydın, yaptığı açıklamada, “Seçime her yönüyle hazırız. Oy verme işlemleri güven içinde yapılacaktır” dedi. Parmak boyasının kullanılmaması gerektiğini söyleyen Aydın, şöyle konuştu: “Yeni Meclis, seçim yasalarını çağın gereklerine göre yenilemeli. Yasalar, sistemin çağın gerekleri ve teknolojiye uygun olarak işlemesini sağlayacak biçimde düzenlenmeli. Bence bunların başında elektronik oylamaya geçilmesi ve parmak boyama uygulamasına son verilmesi geliyor.”

21 partiden 14’e düştü

Seçime 14 siyasi parti katılacak 7 bin 394 aday yarışacak. Partiler oy pusulasında şu sıra ile yer alacak: “Aydınlık Türkiye Partisi, Bağımsız Türkiye Partisi, Saadet Partisi, İşçi Partisi, Cumhuriyet Halk Partisi, Halkın Yükselişi Partisi, Özgürlük ve Dayanışma Partisi, Genç Parti, Demokrat Parti, Liberal Demokrat Parti, Milliyetçi Hareket Partisi, Adalet ve Kalkınma Partisi, Emek Partisi ve Türkiye Komünist Partisi.”

Seçim kararı alındığında 21 partinin seçime katılma hakkı varken, bazı partilerin katılmama kararı alması, bazı partilerin de ittifak yapması nedeniyle seçime katılan parti sayısı 14’e düştü.

Parti ittifakları ve bağımsızların işbirliği nedeniyle Meclis’e giren parti sayısı barajı aşan parti sayısı ile sınırlı olmayacak.

88 santimlik pusula

İlk kez bağımsız adayların isimleri de birleşik oy pusulasında bulunacak. Bu nedenle her seçim çevresinde oy pusulasının ebatları farklı olacak.

Oy pusulalarının en büyüğü 88 cm uzunluğunda ve 20 cm genişliğindeki pusula ile 54 bağımsız adayın bulunduğu İstanbul 1. bölgede olacak. En küçük oy pusulası ise bağımsız adayın olmadığı Kırıkkale, Bayburt ve Sinop illerinin pusulası oldu.

61 yıllık demokrasi tecrübesİne sahibiz

Türkiye’de çok partili ilk seçim 1946’da yapıldı. Tartışmalı seçimlerin ardından 1950’de sistem oturdu. Ortadoğu ve Balkanlar’da pek çok ülke için bu hayaldi. Kadınlarımız da 1934’ten beri oy verebiliyordu. Fransız kadını 1944’te bu hakkı elde etti. Şimdi 16. kez sandığa gidiyoruz. Türk halkı, eksikliklere rağmen, bu coğrafyanın en demokratik ülkesinde, yine demokrasinin keyfini yaşıyor...

2007’de de parmaktan boya kazıyacağız

TÜRKİYE 1979 yılından bu yana bütün seçimlerde Hindistan’dan getirilen boya ile parmaklar boyanıyordu. 28 Mart 2004 yerel seçimlerinde ise ilk kez yerli boya tercih edilmişti. Birçok seçmen kolonyalı mendil ile boyadan kısa sürede kurtulmuştu. 22 Temmuz seçimlerinde kullanılacak boya Devlet Malzeme Ofisi’nin açtığı ihale ile temin edildi. Ankara, İzmir ve İstanbul’dan ihaleye 3 firma katılırken ihaleyi 810 bin YTL teklif ile Bmcolar firması kazandı. Bmcolar firması yetkilisi Aslıhan Erdoğan, boyanın yetkililer tarafından seçmenlerin parmaklarına sürülürken dikkat edilmesi gerektiğini belirterek şöyle dedi: “Boya, parmağa tırnağın çıktığı yerden başlayarak, tırnak üzerine sürülmeli. Böyle sürüldüğünde boya bir hafta çıkmıyor.”

Boyayı çıkarma tüyoları

2004 seçimlerinde vatandaşların boyayı çıkarmak için uyguladıkları yöntemler...

Evren modeli: Kenan Evren’in uyguladığı bu yöntemde seçime gitmeden önce parmağınıza vazalin ya da krem sürüyorsunuz. Parmağınız boyandıktan sonra yıkayınca ya da silince hemen çıkıyor.

Aseton modeli: Seçimden hemen sonra asetonlu pamukla boyayı dikkatlice sildiğinizde başarı elde ediyorsunuz.

Kolonya modeli: Seçimden çıkar çıkmaz boya kurumadan elinizi kolonlayı mendille sildiğinizde boya parmağınızdan çıkabiliyor.

Haberin Devamı