Gazete Vatan Logo

Sancısız ve stressiz normal doğum!

Doğum uzmanlarına göre doğumu normal gerçekleştirme şansını arttırmak ve stressiz bir doğum yapmak mümkün. Ama bazı şeyleri şansa bırakmamak için yeterince ön hazırlık yapmalısınız!

* Normal doğum yapmayı çeşitli nedenlerden dolayı istemeyebilirsiniz; önemli olan kendinize karşı dürüst olmanız. Ancak normal doğum yapmaya kesin karar verirseniz, doktorunuza kararınızı mutlaka söyleyin. Unutmayın, bir doğum uzmanı için en zor anlardan biri, normal doğuma kararlı anne adayının doğum başladıktan sonra 'Ben vazgeçtim !' demesidir.

* Normal doğumda başarıyı en çok etkileyen unsur, hastaneye gidişin zamanlamasıdır. Henüz doğum başlamadan giderseniz, muhtemelen hayal kırıklığıyla eve geri dönersiniz. İkinci kez yine erken başvurursanız, bu kez sizi geri göndermekte zorlanıp yatış işlemi yapabilirler. O durumda, doğum başlamamış olsa bile hem yakınlarınız hem de siz saat tutmaya başlayacaksınız. Sizin ve yakınlarınızın 'Doğum neden gerçekleşmiyor?', 'Neden hala bekleniyor, aksilik mi var?' gibi sorular sorup sabırsızlanması, gereksiz yere doktorunuzun kendini baskı altında hissetmesine neden olabilir.

* Anadolu'da çoğu kadın doğumhaneye son anda başvurur ve doğumunu kısa zaman içinde gerçekleştirir. Anneleri onlara 'Sancın artsın, rahim ağzın iyice açılsın ki doktor sezaryen yapmasın' diye öğütler. Bu da sakıncalı bir durumdur, çünkü doğumun bebek açısından en kritik anları evde yaşanmış olur.

* Doğumhane kapısında bekleyen kişi sayısı ne kadar çoğalırsa, doğumhane ekibinin ve sizin üzerinizdeki baskı o kadar artar. Hemen her anne kendi tercih ettiği doğum şeklinin en iyi olduğunu söyleyecektir; haklıdır da, çünkü hem bebeği hem kendisi sağlıklıdır. Siz etrafınızdaki normal doğum örneklerini bulun. Kötü bir normal doğum deneyimi yaşamış annelerde olabilir elbette, ancak sayıları azdır.

* Hemen her anne kendi tercih ettiği doğum şeklinin en iyi olduğunu söyleyecektir; haklıdır da, çünkü hem bebeği hem kendisi sağlıklıdır. Siz etrafınızdaki normal doğum örneklerini bulun. Kötü bir normal doğum deneyimi yaşamış annelerde olabilir elbette, ancak sayıları azdır.

* Bazı hastanelerde sezaryenle doğum oranı çok yüksektir. Normal doğum için gecenin bir yarısında bunlardan birine giderseniz, 'Serviste boş yatak yok' cevabıyla bile karşılaşabilirsiniz. Bu nedenle, doğum yapacağınız hastanenin doğumhanesini önceden mutlaka görün. Gece acil durum için gerekli donanımın ve personelin bulunup bulunmadığını mutlaka sorun.

* Baştan sona tüm doğum eylemi boyunca sürekli yanınızda olmasını talep etmek doktorunuzun enerjisini azaltır. Yatıştan sonraki ilk muayenelerinizi muhtemelen doğumu gerçekleştirecek doktor yapmayacaktır ama doğum eyleminiz başladıktan sonra kendi doktorunuz mutlaka yanınızda olacaktır.

Haberin Devamı