Gazete Vatan Logo

Sanayisiz kalkınma olmaz ama...

2013 yılının beklentilerin altında geçtiğini söylüyor

İSO Meclis Başkanı Zeynep Bodur Okyay, “Sanayisiz kalkınılmaz ama ne yazık ki herkes kolaya ve ranta kaçıyor” diyor. Okyay, 2013 yılının çok kötü olmasa da beklentilerin altında geçtiğini söylüyor.

Zeynep Bodur Okyay Kale Grubu Şirketleri Başkanı, İSO Meclis Başkanı ve aynı zamanda da Türk-İtalyan İş Konseyi Başkanı. Kale Grubu, seramik sektöründe Avrupa’da 3’üncü, dünyada ise 12’inci sırada. 2011’de Kale Grubu İtalyan Fincioghi’nin karo bölümünü aldı. Bu hatırlatmayı Roma’daki Piri Reis 1513 Dünya Haritası: 500 Yılın Gizemi Sergisi için yapıyorum. 29 Kasım’da Zeynep Bodur Okyay’ın davetiyle Roma’daydık. UNESCO 2013 yılını “Piri Reis’i Anma Yılı” kabul etti. Hatırlatmakta yarar var; bundan tam 500 yıl önce 1513’te iri Reis Kahire’de bulunduğu sırada dünya haritasını çizdi.

Piri Reis İtalya’da

Belki Tophane-i Amire’de açılan Piri Reis sergisini gezmişsinizdir. Çok özel bir sergiydi. Roma’da Yunus Emre Türk Kültür Merkezi’ni gezerken de serginin küratörü Yalçın Balcı tekrarladı: “Piri Reis Kanuni Sultan Süleyman tarafından Mısır’da idam ettirilir. Ne yazık ki tarihimiz buna benzer olaylarla dolu.”

Zeynep Bodur Okyay, ticari ilişkileri geliştirmek için yapılanları paylaşırken, sergiye de değiniyor ve ‘Kültürel ve sanatsal faaliyetler ilişkileri yakınlaştırıyor’ diyor. Bu serginin İtalya’da olmasının ayrı bir önemi de var. Kitabı Bahriye’nin yazarı Piri Reis’in haritaları arasında en çok İtalya haritası bulunuyor..

Kale Grubu’nun sponsorluğunda hazırlanan sergide, eser niteliğinde olan haritalar ve o haritalardan ilham alan seramik sanatçılarının eserleri var. Türkiye’den katılan sanatçıların yanı sıra Mısır, Yunanistan, İtalya, Amerika, İspanya, Fransa’dan da sanatçılar Piri Reis haritalarından esinlenerek eserler hazırladılar. Kale Grubu’nun seramik üssü Çan’da 15 gün çalışan sanatçıların ürettikleri eserler birbirinden çok farklıydı.

Cumhurbaşkanı açacak

Roma Büyükelçisi Hakkı Akil serginin açılışı nedeniyle verdiği resepsiyona sanatçıların büyük çoğunluğu da katıldı. Sergi kısa süre önce Yunus Emre Türk Kültür Enstitüsü tarafından 5 yıllığına kiralanan muhteşem bir binada gerçekleştirildi. Kale Şirketleri Başkanı Zeynep Bodur Okyay, serginin açılışında İtalyanca yaptığı konuşmasında, “2 yıl öncesine kadar bir Türk firmasının seramiğin ve tasarımın başkenti İtalya’da bir markayı satın alması ve burada üretime geçmesi hayal gibiydi. Biz Sassuolo bölgesinde yaptığımız alımla hayali gerçeğe dönüştürdük. Bizler Machiavel’in fikirlerinin, Michelangelo’nun resimlerinin, Leonardo da Vinci’nin eserlerinin ve Piri Reis’in haritalarının bir bütünüyüz. Piri Reis’in doğduğu topraklarda doğan, Leonardo da Vinci’nin nefes aldığı topraklara yatırım yapan bir grup olarak insanlığın ortak zevklerini buluşturan bir çalışmayla şükran borcumuzu ödemek istiyoruz...” dedi.

Sergi vesilesiyle Zeynep Bodur Okyay ile sohbet imkanı da bulduk.

2013 yılı zor geçti

Zeynep Bodur Okyay, 2013 yılına ilişkin de şu değerlendirmeyi yaptı: “Mayıs ve sonrası bir dalgalanma yaşandı. Temmuz’da yavaşlama yaşandı. Eylül-Ekim de Amerika’nın yarattığı sorunlar oldu. Tahmin ettiğimiz gibi bir ikinci yarıyıl yaşamadık. Son aylarda açığı kapamak için çalışıyoruz. Aman çok kötü bir yıl diyemem ama beklentimizin altında oldu. Büyüme oranımız enflasyonun üzerinde ama biz daha iyi rakamlar hedefliyorduk.”

Sadece hizmet ve servisle kalkınılmaz

Zeynep Bodur Okyay’la sohbetten altını çizdiğimiz noktalar ise şöyle:

- Dünyada artık bir malın fiyatı 10 liraysa ben şuyum buyum deyip ‘15’e satarım’ demek kolay değil. Kârlar azalıyor. Sanayiyi rekabetçi kılmak her ülkenin en önemli politikası olmalı.

- Sanayimizi çeşitlendirmemiz lazım. Herkes aynı yatırımı yapmaya devam edince, birbirimizle rekabet ederek fiyatları düşürüyoruz. Sadece teknoloji transfer edip nihai ürün ürettiğimiz için kârlılık düşüyor.

- Türkiye birçok sektörde ithalata dayanıyor, cari açık nedenlerinden biri de bu. Bir şeyi a’dan z’ye tam olarak üretmemiz lazım. Yalnızca montajla olmuyor. Sanayisiz kalkınan bir ülke yok. Hizmet ve servis şart ama sanayisiz kalkınılmaz. Ne yazık ki herkes kolaya kaçıyor ve ranta gidiyor. Bu ülke böyle kalkınamaz.

Haberin Devamı