Gazete Vatan Logo

Sanayiden bir ‘Halis Ağa’ geçti

Seramik, kağıt, ilaç ve gıda gibi 30’a yakın sektörde faaliyet gösteren Toprak Holding’i Türk sanayine kazandıran Liceli işadamı Halis Toprak, Fransa’da vefat etti.

Sanayiden bir ‘Halis Ağa’ geçti

İş dünyasında ‘‘Halis Ağa’’ olarak anılan sanayici Halis Toprak 78 yaşında Fransa’nın Nice kentinde kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti.

Diyarbakır Lice’de 1938’te doğan sanayici ve iş adamı Halis Toprak, toprak, seramik, kağıt, ilaç ve gıda gibi 30’a yakın sektörde faaliyet gösteren Toprak Holding’i Türk sanayine kazandırdı. Sanayiciliği ile övünen Toprak, 3 yıl önce Lice’deki tesislerini incelerken, ‘Bunlar market değil, sanayi tesisleridir’ diyerek sanayici kimliğinin altını çiziyordu.

Halis Toprak, iş hayatına Adana’da başladı. 1977’de İstanbul’da Toprak İnşaat firmasını kurdu. 1992 yılında ana ortakları Toprak Grubu şirketleri olan Toprakbank kuruldu. Zararı özkaynaklarını aşan, mali bünyesi zayıflayan Toprakbank 2001 sonunda TMSF kapsamına alındı. Toprak Grubu’nun şirketlerinin tümünün yönetimine TMSF el koydu. Zorlu bir sürecin ardından 22 şirketin ve 21 sanayi tesisinin yönetimini, borcun tamamını ödeyerek, holdingin ifadesiyle, ‘helalleşerek’ geri aldı. 2013 yılında 22 fabrikasını çalışır hale getiren Toprak, “Biz 30 sene bu ülkeye hizmet ettik. Üretim, istihdam, vergi, ihracat, huzur ve saadet bakımından dört dörtlük hizmetlerde bulunduk” açıklamasında bulunmuştu.

Haberin Devamı

54 yaş küçük kızla evliliği çok konuşuldu

Ünlü işadamının ilk eşi Ayşe Hanım’dan 10 çocuğu vardı. Toprak, 540 milyar lira rekor tazminat ödeyerek bu evliliği sonlandırdı. 1999’da evlendiği ikinci eşiyle 10 yıl evli kaldı. Toprak’ın kendisinden 54 yaş küçük Nazlıcan Tagızade ile yaptığı evlilik uzun süre kamuoyunda konuşulmuş, bir süre sonra çift boşanmıştı. Toprak, dava sürerken, “Ödeyecek gücüm yok” diyerek nafakanın indirilmesini istemişti.

Çözüm sürecini destekledi

Teşvik almadan Doğu ve Güneydoğu’ya yatırımlarda bulunan Liceli Halis Toprak, “Ölümle, öldürmekle bir yere varılmaz. Çok güzel bir iş çıkarttılar” diyerek çözüm sürecine destek verdi.