Gazete Vatan Logo

Sanayide yerli malı hamlesi 375 milyar dolarlık kazandıracak

Hükümetin yerli üretim hamlesi hızla sürüyor. Sanayi İşbirliği Programı ile 2023’e kadar yapılacak 750 milyar dolarlık yatırımın yerli üretime ağırlık verilmesiyle 375 milyar doların Türkiye’de kalması hedefleniyor.

Hükümetin yerli üretim hamlesi devam ederken, Sanayi İşbirliği Programı (SİP) devreye giriyor. Star'dan Ercan Baysal'ın haberine göre; kamu mal alımlarında yerli malına fiyat avantajı sağlayacak SİP ile yerli üretime büyük katkı sağlanacak. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın uygulama yöntemini belirlediği çalışmada alt yapı çalışmaları tamamlanırken, program kapsamında ithalata da neşter vurulacak. Türkiye’de sağlık, ulaştırma, savunma ve enerji gibi farklı alanlarda 2023 yılına kadar 750 milyar dolarlık ihale ve yatırım yapılacağı hesaplanıyor. Yüzde 51 yerli üretim tercihinin sanayiciye büyük destek sağlayacağı belirtiliyor. Yerli üretimle birlikte yaklaşık 375 milyar doların Türkiye’de kalacağı ifade ediliyor. Sanayi İşbirliği Programı kapsamında kamuda sağlık, ulaştırma gibi sektörlerin müsteşarlarından oluşan bir komisyon oluşturulacak. Benzer bir yapı belediyelerde de kurulacak. Örneğin Sağlık Bakanlığı 100 tane MR cihazı alacaksa kaç tanesinin yerli imkanlarla üretilebileceğine bakılacak. Yılbaşından sonra da teknolojik ürün listesi yayınlanacak. 2014 yılında TÜBİTAK MAM bünyesinde elektrik enerjisi üretmek amacıyla başlatılan Yerli Güneş Enerjisi Santral Teknolojilerinin Geliştirilmesi (MİLGES) projesi kapsamında Urfa Ceylanpınar’da kurulacak santralde yerli sanayi imkânları ile üretilmiş güneş panelleri kullanılacak. Yerli Termik Santral Tasarım ve İmalat Kabiliyetinin Geliştirilmesi (MİLTES), Rüzgâr Enerjisi Santrali Teknolojilerinin Geliştirilmesi (MİLRES), Kömür Gazlaştırma ve Sıvı Yakıt Üretimi Teknolojilerinin Geliştirilmesi (TRİJEN) projelerinde de son aşamaya gelindi.

HIZLI TRENDE DÜNYA DEVLERİ TÜRK ORTAK PEŞİNDE

Haberin Devamı

Hükümet Türkiye’nin farklı noktalarına hızlı tren hattı yapmak için çalışmalarına devam ederken, dünyanın önde gelen firmaları yerli ortak arayışına girdi. Alınan bilgilere göre. Siemens, Alstom, Bombardier gibi dünya devleri yerli ortaklık üzerinde çalışma yürütüyor. Öte yandan TÜBİTAK’ın teknoloji geliştirme çalışmaları devam ederken, bir yenilik de gıda alanında geliyor. 2014 yılında TÜBİTAK MAM bünyesinde geliştirilen düşük kaliteli çaylardan ekonomik değeri yüksek, insan sağlığına faydalı kolesterol düşürücü fonksiyonel özellikte buzlu çayın üretimi ÇAYKUR tarafından gerçekleştirilecek.

Haberin Devamı