Gazete Vatan Logo

Sanayide elektriği kim kesiyor?

Sanayi bölgelerinde son günlerde hızla artan elektrik kesintileri firmaları zora sokuyor. Makineler ağır hasar alırken, siparişler de riske giriyor. Çatalca ve Hadımköy’de neredeyse her gün kesinti var

Sanayide elektriği kim kesiyor?

Türkiye'nin üretim çarklarını döndüren sanayiciler, son dönemde artışa geçen elektrik kesintileri nedeniyle sıkıntı yaşıyor. 2015'ten bu yana ani elektrik kesintilerine maruz kaldıklarını belirten sanayiciler son bir ay içinde ise bu sıkıntının adeta tavan yaptığı ifade etti. Ani kesintililerin yoğunlaştığı bölgelerin başında Marmara geliyor. Özellikle Çorlu, Beylikdüzü, Çatalca, Hadımköy ve Esenyurt gibi ağır sanayinin kalbi olan bölgelerde son bir ayda oluşan zarar yüzlerce milyon doları bulmuş durumda.

50 BİN FİRMAYI ETKİLİYOR

50 bine yakın orta ölçekli firmanın yer aldığı bölgedeki sanayiciler yakın zaman önce bir imza kampanyası da başlattı. 20 bine yaklaşan imzalar kaymakamlıklar başta olmak üzere ilgili yerlere ulaştırılıyor. Konuyla ilgili SABAH'a konuşan iş dünyası temsilcileri, yetiştirilemeyen siparişler, mesai ücretleri ve yanan elektronik aletlerin, kesintilerin en büyük maliyet kalemlerini oluşturduğunu söylüyor. Özellikle hassas eletronik özelliklere sahip makineler ve ağır sanayide kullanılan cam ve demir çelik fırınları da kesintiler nedeniyle hasar alıyor. Hatta konu çok sayıda mağdur da yaratmış durumda. Hadımköy'de sanayi üretimi yapan bir firmanın geçen hafta oluşan elektrik kesintileri ve voltaj sorunu nedeniyle 20 milyon dolar değerindeki fırını kullanılamaz hale geldiği gelen bilgiler arasında.

ÇATALCA'DA HER GÜN

Haberin Devamı

Elektrik sıkıntısının tavan yaptığı ilçe ise Çatalca oldu. Resmi kayıtlara göre bazı sanayi bölgelerinde daha önce haftada iki gün olan kesintiler neredeyse her güne yayılmış durumda. Kaymakamlığa resmi dilekçeler ile şikâyette bulunduklarını ifade eden bölge sanayicileri sorunun devam etmesi durumunda birçok fabrikanın iflas ve kapanma durumuyla karşı karşıya kalacağını vurguladı.

BEDAŞ: AŞIRI NEMİN ETKİSİ OLDU

Konuyla ilgili SABAH'ın sorularını yanıtlayan Boğaziçi Elektrik Dağıtım A.Ş (BEDAŞ) Genel Müdürü Mehmet İslamoğlu şu açıklamayı yaptı: "15 gündür yaşanan aşırı nem ile iletim ve dağıtım sisteminde voltaj darbeleri gerçekleşti. Bu durum gece elektrik kullanımının en azda olması sebebi ile elektrik iletim şebekesinde gerilimin yükselmesine neden oldu. Mesken aboneleri tarafından hissedilmeyen bu durum, sanayi abonelerine kalite problemi olarak yansıdı. Hadımköy civarında gerçekleşen hafriyat çalışmaları sırasında dağıtıma ait kablolardan zarar görenler oldu. İstanbul'un en hızlı sanayileşen bölgelerinden Çatalca'da, yatırım ve onarım çalışmaları yoğunlaştırıldı. Kesintilerin önüne geçen bir altyapı tesis ediliyor. Çalışmaların ekim başında tamamlanması planlanıyor."

Haberin Devamı

OSB'LER İSYANDA

Elektrik kesintisi nedeniyle en büyük kaybı ise organize sanayi bölgeleri yaşıyor. Sadece İstanbul değil, Türkiye genelinde bulunan 289 OSB içindeki binlerce tesiste de benzer sorunlar yaşanıyor. Son 15 gün içinde İstanbul, Kocaeli, Bursa'da da bazı fabrikalar haftanın birkaç günü üretime ara vermek zorunda kaldı.