Gazete Vatan Logo

Sanayicinin yüksek faiz-düşük kur isyanı

İş dünyası, reel sektörü canlandıracak, üretimi artıracak, ithalatı azaltıcı, ihracatı artırıcı tedbirlerin alınması gerektiğini ifade etti

Hükümetin ekonomiye odaklanmasını bekleyen iş dünyası, reel sektörü canlandıracak, üretimi artıracak, ithalatı azaltıcı, ihracatı artırıcı tedbirlerin alınması gerektiğini ifade etti. İş dünyasının önde gelen isimleri, “Türkiye artık yüksek faiz-düşük kur politikasından vazgeçip temelinde üretim olan bir politikaya yönelmeli. Yüksek faiz-düşük kur politikası tamamen ithalatı destekliyor, üretim şevkini kırıyor, sanayiciyi ithalatçıya dönüştürüyor” değerlendirmesini yaptı

Oğuz Satıcı TİM Başkanı

Yüksek faiz-düşük kur ithalatı destekliyor

YÜKSEK faiz ve düşük kur politikası bizi bugüne kadar taşıdı ama artık bölgesel güç, büyüme ve zenginleşme iddiası olan Türkiye’de mutlaka üretim merkezli senaryo olmalı. Artık Türkiye, siyasi belirsizliklerden kurtulmuş, büyüme ve zenginleşme hedeflerine sağlam adımlarla gidecek ekonomik programı dizayn etmek zorunda. Kurlar ve cari açık bir sonuç. Bu sonucu değiştirmek için başlangıcı değiştirmek şart. Bunun için de Türkiye yüksek faiz-düşük kur politikasından vazgeçip temelinde üretim olan bir politikaya yönelmeli. Yüksek faiz-düşük kur politikası tamamen ithalatı destekleyen bir politika.

Mahmut Yılmaz Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Baş. Yar.

Üretim şevkini yok ediyor

DÖVİZİ baskı altına alıp, düşük tutarak ara malı ithalatını bir nevi teşvik etmek, üretim şevkini azaltıyor. Bugün sanayi bölgelerinde tesislerin bir bir işçi azalttığını, kapandığını görüyoruz. Bunlar tekrar masaya yatırılmalı, yeniden üretime dönük bir model üzerinde çalışma yapılmalı. Bunlar ekonomi için hiç iyi göstergeler değil.

Hikmet Tanrıverdi İHKİB Başkanı

Geleceğimizi ipoteğe alıyor

İhracatçInIn fiyat tutturmasında ve sürdürülebilir rekabet ortamının yaratılmasında en önemli açmaz olan düşük döviz kuru ve aşırı değerli YTL ile ilgili ekonomi yönetiminin acil önlem alması gerekiyor. Çünkü böylesine yüksek faiz ve düşük kurla Türkiye, geleceğini ipotek altına alıyor.

Nurettin Özdebir Ankara Sanayi Odası Başkanı

Değerli YTL’nin neden olduğu kaybın telafisi zor

YTL’dekİ aşırı değerlenme ülke içindeki kaynak dağılımını artan bir biçimde olumsuz etkiliyor. Kısa sürede hiç bir verimlilik artışı YTL’deki değerlenmenin neden olduğu rekabet gücü kaybını telafi edemez. Dünyada artan enflasyon, uygulanmakta olan yüksek faiz politikasının zaten dar olan etki alanını iyice daraltmıştır. Cari işlemler açığının da hızla artmasına yol açan bu yanlış para politikasından vazgeçilmeli.

Şaban Baş Adana Ticaret Odası Başkanı

Sanayici ithalatçı konumuna geldi

Türkİye’nİn en büyük sorunu cari açık. Hükümetin bir an önce sanayici, üretici ve ihracatçıyla masaya oturup sorunları tartışması gerekiyor. Çoğu sanayici ithalatçı konumuna geldi. Döviz kurları, faizler yeniden gözden geçirilmeli. Cari açığın kapatılması için sanayicinin mutlaka ihracat yapması gerekiyor.

Nejat Koçer Gaziantep Sanayi Odası Başkanı

Kurun verdiği zarar giderilmeli

SİYASİ belirsizlik dönemi sona erdi. Huzur ve istikrar Türkiye için çok önemli unsurlardır. Artık Türkiye’nin bir an önce ekonomiyi ve üretimi gündeminin birinci sırasına alması gerekiyor. Öncelikle düşük kur ve yüksek faizin piyasalara verdiği zararın telafi edilmesi şart.

Ümit Özgümüş Adana Sanayi Odası Başkanı

Yükselen maliyet-düşen kur döngüsünün kırılması gerekiyor

Türkİye ekonomisinin bir numaralı sorunu küresel rekabet gücündeki zayıflık. Bunun nedeni de yükselen maliyetler ve düşen kurlar. Bu kısır döngünün kırılması gerekir. Türkiye şu anda ithalatla büyüyor. Bu yapı tersine çevrilmeli. Yani Türkiye’nin kaynaklarının üzerine katma değer ekleyerek, ihracata dönük bir yeni modeli, yeni sanayileşme ve yeni büyüme stratejisine geçmeli. Aksi takdirde bu sıkıntıları yaşamaya devam ederiz.

Haberin Devamı