Gazete Vatan Logo

Sanayi üretimi zirvede

Sanayi üretimi 22 ayın zirvesine çıktı kriz öncesine sadece 3.4 puan kaldı

BÜYÜMENİN öncü göstergelerinden sanayi üretimi, Aralık 2009’dan bu yana yükselişini sürdürüyor. Sanayi üretimi Mayıs’ta geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15.6 arttı. Endeks, 118.0 puanla Temmuz 2008’den sonraki en yüksek seviyeye ulaştı. 22 ay önce sanayi üretimi endeksi, 121.7 puan düzeyindeydi.

Ekonomik büyümenin öncü göstergelerinden sanayi üretimi endeksi, Mayıs’ta 2009’un aynı drönemine göre yüzde 15.6, bir önceki aya göre yüzde 3.7 arttı. Sanayi üretimi 6 aydır üst üste artış gösterirken, endeks Temmuz 2008’den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Böylece Mayıs ayı sanayi üretimiyle küresel ekonomik kriz öncesi dönem arasında sadece 3.4 puanlık fark kaldı. Temmuz 2008’da sanayi üretimi endeksi 121.7 puan olarak gerçekleşmişti. Sanayi üretimi bu yıl Nisan ayında ise geçen yılın aynı ayına göre yüzde 17.3 artış göstermişti. Buna göre, Mayıs’ta sanayi üretim artışı Nisan’ın 1.7 puan altında gerçekleşmiş oldu.

Sigara yasağı tütün üretimini vurdu

Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, Mayıs’ta bir önceki yılın aynı ayına göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 13.3, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 16.5, elektrik, gaz ve su sektörü endeksi yüzde 9.4 yükseldi. Ana sanayi grupları sınıflamasına göre, söz konusu dönemde en yüksek artış yüzde 22.9 ile ara malı imalatında görüldü. En yüksek düşüş gerçekleşen kalem ise yüzde 54.1 ile büro makineleri ve bilgisayar imalatı oldu. Tütün ürünleri imalatı da yüzde 41.3 ile düşüş görülen alanların başında geldi.

Bakan Ergün: Kayıplar telafi edilmedi

- Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, üretim endeksinin Temmuz 2008’den bu yana en yüksek rakama ulaştığını belirterek, “Ancak 2009’daki kayıplarımızın hepsini telafi etmiş değiliz” dedi.

- Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, yüzde 15.6’lık büyümeyi, “İhracatta ve sanayi üretiminde çift haneli büyüme, yıllık bazda kuvvetli bir büyüme rakamının çıkacağını gösteriyor” diye yorumladı.

- İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Tanıl Küçük ise yılın ikinci yarısında Avrupa’daki gelişmelere pararlel olarak ihracatta düşüşün yaşanacağını, zor bir döneme girileceğini belirtti.

IMF büyüme tahminini yukarı revize etti ‘Euro krizi yayılmasın’ uyarısı yaptı

Uluslararası Para Fonu (IMF), bu yıl için küresel büyüme tahminini yukarı yönlü revize ederek, yüzde 4.2’den yüzde 4.6’ya yükseltti. IMF’nin yayımladığı Temmuz ayı Dünya Ekonomik Görünümü raporunda, gelecek yıl için büyüme beklentisi ise değiştirmedi ve yüzde 4.3 seviyesini korudu. IMF, Nisan ayındaki raporunda Türkiye’yle ilgili büyüme öngörüsünü ikinci kez revize ederek 3.7’den 5.2’ye çıkarmıştı. Ancak yeni yeni raporunda Türkiye tahminlerine yer verilmedi.

Küresel ekonomideki toparlanmanın beklenenden hızlı olduğunu bildiren IMF, Euro Bölgesi ülkelerinin borç seviyelerine yönelik artan endişelerin küresel büyüme için tehlike oluşturmaya devam ettiği uyarısında da bulundu. IMF Dünya Ekonomik Görünüm raporunda, gelişmekte olan ülkelerin küresel ekonomiyi yönlendirmeye ve gelişmiş ekonomilerden daha hızlı büyümeye devam etmelerinin beklendiğini vurguladı. Gelişmekte olan ülkelerin bu yıl yüzde 6.8 büyüyeceğini öngören IMF, gelişmiş ekonomilerde büyümenin yüzde 2.6 düzeyinde olacağı tahmininde bulundu. IMF, 2011 yılında gelişmekte olan ekonomilerin yüzde 6.4 büyümesini bekliyor. IMF daha önce gelişmekte olan ekonomilerin 2010’da yüzde 6.3, 2011’de ise yüzde 6.5 büyüyeceğini tahmin ediyordu.

IMF, Euro Bölgesi için 2010 yılı büyüme tahminini yüzde 1.0 olarak korurken, 2011 yılı büyüme beklentisini yüzde 1.5’ten yüzde 1.3’e çekti.

Haberin Devamı