Gazete Vatan Logo

Sanayi Kuruluşlarının Çevreye karşı Duyarlılığı Artmalı!

Sağlıklı kent bilincini Türkiye’de yaygınlaştırmak üzere 2005 yılında kurulan Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği çevre ve insan sağlığına duyarlı tesisleri ödüllendirdi.

Sağlıklı kent bilincini Türkiye’de yaygınlaştırmak üzere 2005 yılında kurulan Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği çevre ve insan sağlığına duyarlı tesisleri ödüllendirdi. Four Seasons Otel’de Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ile Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği Başkanı Recep Altepe’nin katılımıyla düzenlenen “2013 Çevreci Tesis Ödülleri” Töreninde Türkiye çapında 36 şirket ödüle layık görüldü.

Çevreci Tesis Ödülleri töreninde konuşma yapan Erdoğan Bayraktar, “sağlıklı şehir” bilincinin her kesime yayılması gayesiyle düzenlenen Çevreci Tesis Ödüllerinde sanayi kuruluşlarının çevreye karşı duyarlılığının artmasının hedeflendiğini söyledi.

Türkiye'nin farklı kentlerinden 36 firmaya “Çevreci Tesis” ödülü vereceklerini söyleyen Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, “ Söz konusu firmalar, Sağlıklı kentler Birliği’ne üye belediyelerin sınırlarındaki firmaların incelenmesi sonucu belirlendi. Üye belediyelerin sınırlarındaki toplam 119 tesis arasında, yapılan titiz değerlendirmelerin ardından; 36 çevreci tesis, ödül almaya hak kazandı” dedi.

Sağlıklı kentler girişiminin vurgulandığı pek çok temanın olduğunu söyleyen Bayraktar, sağlıklı bir şehrin, vatandaşlarının farklı ihtiyaç ve beklentilerine cevap verebilmesi, sağlıklı hayat tarzlarını destekleyen şart ve imkânları sağlaması ve tüm vatandaşlar tarafından erişilebilir olan ve özsaygıyı destekleyici fiziksel ve yapay bir çevre sunması gerektiğini söyledi.

“Sağlıklı kentler hayat kalitesini doğrudan ilgilendiriyor”

Haberin Devamı


Erdoğan Bayraktar, “Sağlıklı kentler çerçevesinde sağlıklı ulaşım sistemleri, herkes için daha iyi barınma koşulları, fiziksel aktivite ve rekreasyon hedefli yeşil ve açık alanlara erişim, iklim değişikliği, kamu sağlığı ile ilgili acil durumlar, herkes için özellikle de çocuklar ve yaşlılar için hareket imkânı, gürültü ve kirlilikten korunma gibi konular ön plana çıkıyor. Bu konular, insanlarımızın üretkenliğini ve hayat kalitesini doğrudan ilgilendiriyor” şeklinde konuştu.


Sağlıklı kentlerde yaşamak herkesin hakkı

Haberin Devamı


Bakan Bayraktar, sağlıklı kentler çerçevesinde ortaya çıkan tema ve konu bağlıklarının büyük bir bölümünün Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın faaliyet alanlarıyla doğrudan ilişkili olduğunu kaydetti. Bayraktar, “ Bu noktada; çevre faaliyetlerimiz ve yerel yönetimlere verdiğimiz destekler, sağlıklı şehirlerin oluşturulması ve geliştirilmesi konusunda ayrı bir önem arz etmektedir. Ülkemizin ve insanımızın havasını, suyunu, denizini; kısacası sağlıklı bir şehirde yaşama hak ve imkânlarını koruyoruz. Çevre kalitesinden taviz vermiyor; herkesin daha sağlıklı çevre ve daha sağlıklı şehirlerde yaşamasını temin etmeye çalışıyoruz” dedi.

81 ilde 161 hava kalitesi ölçüm istasyonu


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak bu anlamda geniş kapsamlı faaliyetler yürüttüklerini ifade eden Bayraktar, 81 İlde, 161 Hava Kalitesi Ölçüm İstasyonu ile hava kalitesini online olarak izlendiğini söyledi. Deniz kirliliğini tespit amacıyla kullanılan 2002 yılındaki 26 adetlik ölçüm istasyonu sayısını 2013 yılında 208’e ulaştırdıklarını hatırlatan Bayraktar, “Temiz deniz göstergesi olan mavi bayrağa sahip plajlarımızın sayısını, 2012 yılı itibarı ile 355'e çıkardık. Limanlarımızda, gemi atıkları 2002 yılında toplanmaz iken, bugün 221 limanda atık alım hizmeti veriyoruz. 2002 yılında belediye nüfusunun yüzde 35’i atık su arıtma tesisine bağlı iken, bu oranı yüzde 72’ye ulaştırdık. Nüfus ve sanayinin yoğun olduğu Marmara Bölgesi’nde, bölgesel ağ yapısı oluşturarak, bölgede 24 olan hava kalitesi ölçüm istasyonu sayısını 63’e çıkardık” diye konuştu.

Bakan Bayraktar, yeni yapılan binaların enerji tüketimlerinin, eski binalara göre yüzde 40 daha az olması konusunda çalışmaların yapıldığını ve ülkemizde yaşanan enerji kaybını yüzde 16 azaltmayı hedeflediklerini söyledi.

Kentsel dönüşümde gaye sağlıklı şehirler

Haberin Devamı


Kentsel dönüşüm çalışmalarını sağlıklı şehirleri kurmak için sürdürdüklerini kaydeden Bayraktar, “Kentsel dönüşümde gayemiz, doğrudan doğruya sağlıklı şehirler kurmayı hedefliyoruz. Isı ve ses yalıtımı, huzurlu ve sıcak bir yuva hedefimizden güvenli ve mutlu geleceğe kadar uzanan tüm dönüşüm hedeflerimiz; sağlıklı kentler vizyonuyla uyumludur. Çünkü sağlıklı bir şehir, yaşanabilirlik kavramıyla ifade edilen tüm unsurları içine alır” dedi.

Haberin Devamı


Kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında 14 milyon konut stokunu elden geçirip, 6,5 milyon konutu dönüştüreceklerini hatırlatan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, dönüşüm sürecinde vatandaşlara, belediyelere, resmi ve özel sektör temsilcilerine her türlü desteği vereceklerini yeniledi.

Bayraktar, “Büyük kısmı, kötü ve sağlıksız bir durumda olan şehirlerimizi ve yapı stokumuzu yenileyip sağlıklı hale getireceğiz. Enerji verimli olmayan, yalıtımsız, kaynak israfı doğuran yapılardan kurtulacağız. Altyapısı eski ve yetersiz olan kentlerimizin sorunlarını çözüp afet sonrası oluşan can ve mal kayıpları büyük ölçüde azaltacağız. Salaş ve dayanıksız yapılar güçlendirip onların yerine sağlam ve estetik binalar inşa edeceğiz. Ekonomimizi canlandırıp üretim ve istihdamı artırarak, yoksulluğu azaltacağız. Daha çok sosyal donatı alanları sağlayarak, okullar, kreşler, parklar, dini tesisler, bisiklet yolları yapacağız. Yaşlılarımız ve engellilerimizin şehrin kolaylık ve imkânlarına daha kolay ulaşabilmesini sağlayacağız” diye konuştu.