Gazete Vatan Logo

Sanayi dopingi!

Büyümenin öncü göstergesi sanayi üretimi Temmuz’da beklentiyi aştı. Tüketim, ara ve yatırım mallarında güçlü sinyaller geldi. 3’üncü çeyrek büyüme için umutlar arttı.

Sanayi dopingi!

Ekonomik büyümenin öncü göstergesi sanayi üretimi, 22 aydır kesintisiz büyüyor. Yılın 3’üncü çeyreğine ilişkin ilk sanayi üretimi verileri beklentilerin çok üzerinde artarak 2’nci çeyrekteki güçlü büyümenin yavaşlasa da devam edebileceğine işaret etti.

TÜİK’in verilerine göre, takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi Temmuz’da geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5.6, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi bir önceki aya göre yüzde 3.5 artarak beklentileri aştı.

Arındırılmamış sanayi üretimi de yıllık bazda yüzde 7.9’luk yükselişle yüzde 2.7 olan tahminleri aştı. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış ana sanayi gruplarına bakıldığında Temmuz’da bir önceki aya göre en fazla artış yüzde 10.8 ile yüksek teknoloji sektöründe gerçekleşti. Halk Yatırım Başekonomisti Banu Kıvcı Tokalı, Temmuz’da güçlü üretim aktivitesinde tüketim mallarının etkisinin belirgin gerçekleştiğini, ara ve yatırım mallarında da güçlenmenin eşlik ettiğini, yüksek teknoloji ürünlerinin yüksek performansının da korunduğunu söyledi.

Haberin Devamı

2018 tahmini yüzde 4

İnşaat sektörünün önceki ayların yavaşlamasından sonra toparlanma gösterdiğini ancak Ağustos’ta yaşanan finansal dalgalanma sonrasında daha zayıf bir performans ile karşılaşabileceğini söyleyen Tokalı, “Temmuz’da güçlü üretim verilerine karşın, Ağustos’ta hem bayram tatiline bağlı işgünü kaybı hem de finansal dalgalanmanın etkisiyle, düzeltilmiş verilerde yüzde 2’ler seviyesine inen yıllık artış oranları görebiliriz. Yıl başında öngördüğümüz 2018 için yüzde 4’lük büyüme tahminimizi koruyoruz” diye konuştu.

Sıkılaşma tempoyu düşürür

QNB Finansbank Ekonomisti Deniz Çiçek, yaşanan iyileşmenin Haziran seçimleri sonrası siyasi belirsizliğin ortadan kalkmasından kaynaklandığını söyledi. Çiçek, “Ekonomik aktivitede yavaşlama bir önceki verinin gösterdiği kadar hızlı değil ki bu 3’üncü çeyrek büyümesi için pozitif. Ancak dövizdeki ani artış ve finansal koşullardaki sıkılaşma nedeniyle büyüme trendi düşecek” dedi.

Saldırılara karşı dayanıklılık sürüyor

Haberin Devamı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Gelen veriler sanayimizin finansal saldırılara karşı dayanıklılığını sürdürdüğünü bir kez daha gösterdi” diye konuştu. Varank, sanayinin güçlü büyümesinin istihdam rakamlarına da yansıdığına dikkati çekerek, şöyle devam etti: “Son 1 yıl içinde 611 bin kişiye yeni istihdam imkanı sağlanırken, bunun yaklaşık yüzde 60’ı sanayi sektörü kaynaklı. Yurt içi üretim ve talep göstergeleri de sanayi üretimindeki artışı destekler nitelikte. Temmuz’da kapasite kullanım oranı yüzde 77.1 olarak gerçekleşti. Aynı dönemde sanayi sektörü ciro endeksi yüzde 36.3, elektrik üretimi yüzde 2 ve beyaz eşya üretimi yüzde 13.5 arttı. İmalat sanayimiz çok başarılı bir performansa imza atarak, Temmuz ayı ihracatındaki yüzde 11.6’lık artışın yüzde 95’ini tek başına sırtladı.”