Gazete Vatan Logo

Sanattan ilham alan renk Bebek mavisi

Mavİ her tonuyla bizi etkisi altına alacak. Tasarımcıların favorisi ve sezonun hit renklerinden bebek ve denim mavisi sokak modasından, seçkin koleksiyonlara kadar başı çekiyor

Sanattan ilham alan renk Bebek mavisi

Ünlü şairlerin mavi tasvirleri büyüleyici gelir ama biz bu rengi ne kadar giymek istiyoruz? İngiliz tarihçi Simon Schama defilelerde sıkça görmeye hazırlandığımız mavinin tarihçesini gün yüzüne çıkardı. Şair Mallarme’nin şiirlerinde yer alan mavi tasvirleri ile Amsterdam’da bulunan Rijk Museum’daki Johannes Vermeer’in “Woman Reading Letter” resmindeki cennet mavisi olarak tasvir edilen gökyüzü mavisi ya da başka bir deyişle bebek mavisi bahar ve yaz aylarında en çok karşılaştığımız renk olacak. İnsan elinin yaptığı en güzel resimlerden biri olan bu tabloda mavinin canlı tonu dikkat çekiyor. Eserde yer alan mavinin bu tonu sezon tonu olarak seçilen Niagara Denim mavisiyle yakınlığıyla da dikkat çekiyor. Alexander McQueen, Marchesa ve Zac Posen gibi markalar koleksiyonlarda griye çalan ve gökyüzünü andıran bu mavi tonunu kullandı.

Birçok Hollandalı ressamın o dönemde kobalt mavisiyle çalıştığı ise bir gerçek. Jan van Goyen gibi isimler geçim kaynakları imkan verdiği için maviyi sıklıkla kullandı. Vermeer’in kariyeri boyunca tamamladığı 36 resim de de kobalt maviden türetilen tonlar yer alıyordu. Mavi pigmenti o dönemlerde Afganistan'daki Badakshan'dan elde edilebilirdi. 1271'de Marco Polo, hammadde olan lapis'in çıkarıldığı dağı gördü ve güzelliğine hayret etti. Ultramarine adını verdiği renk de bu zamanlarda ortaya çıktı. Kobalt mavi ya da Lapis maviyle aynı manaya gelen ultramarine Salvatore Ferragamo, Gucci ve Hugo Boss gibi markaların da sıklıkla kullandığı kobalt mavisi hatta günümüz tabiriyle Lapis mavisi Rag Bone, Gucci ve Louis Vuitton koleksiyonlarında da sıklıkla kullanıldı. Modernizm içerisinde Yves Klein de bu renge karşı koyamamıştı. Coşkulu, canlı ve kırılgan bulduğu renk ile modellerini boyamış ve bedenlerini bir canvasta can bulmasını istemişti. 1960’daki modeli Michele ile yaptığı resim Celine markasının ilkbahar yaz 2017 kreasyonunda da yer buldu.

Haberin Devamı

Mavi yatıştırıcıydı ama aynı zamanda soğukluk ve ölüm demekti. Vermeer bu yüzden de resimlerinde rengin en tazelik hissi veren ve rahatlatıcı etkisi bulunan bebek mavisini de kullandı. Sezon trendlerinde liste başı olan çeken bebek mavisi Balmain koleksiyonunda belirgin bir şekilde ortaya çıkarken Michael Kors, Milly ve Nicholas Kirkwood da bu akımı takip eden markalardan oldu.

Haberin Devamı