Gazete Vatan Logo

Sanatçılardan eylem

Türkiye'nin en sakin şehri Seferihisar, dün “hareketli” ve “hızlı” bir gün geçirdi

Türkiye’nin kendini “sakin şehir” ilan eden tek kenti Seferihisar, cumartesi günü adının tersine, hayli “hareketli” ve “hızlı” bir gün geçirdi. Orkinos çiftliği kurulmasına izin verilen Seferihisar’a bağlı Sığacık Koyu’nda söz konusu plan tam da çiftliklerin olacağı noktalarda “yüzerek” protesto edildi...

Eylem son derece neşeli bir eylemdi. Ne ağlandı ne zırlandı. Sahil kenarında yapılan basın toplantısında en iddialı sözü çevre derneklerinin avukatı Şehrazat Mercan söyledi: “Sığacık’a saldıranları denize dökeceğiz!”

Sığacık orkinosları hakikaten istemiyor ve bunun için ne lazımsa (tabii ki hukuki yoldan) yapmaya kararlı. Ağustos’tan beri hem hukuki yoldan mücadele ediyorlar hem de çeşitli eylemlerle kamuoyunu bilgilendiriyorlar.

Eyleme en “partisel” destek İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’ndan geldi. Pek de güzel konuştu. Fakat yoğun bir medya ilgisi görünce konuşmasının sonunda dayanamayıp siyasete girdi. “Bir üçüncü sayfa yazarı talimat üzerine görevden alındıysa memleket nereye gidiyorÖ” diyerek orkinos meselesini bizim Bekir Coşkun’a bağlamayı başardı.

Seferihisarlı pek sevgili yönetmenimiz Çağan Irmak da oradaydı ve aktif olarak eyleme katıldı. Basın toplantısı sırasında ufak çaplı bir eylem yönetmenliği bile yaptı. Pankartlıları konuşmacıların arkasına aldı, itişip kakışmaktan hal olan basın mensuplarını düzenledi.

Basın toplantısından sonra teknelere binildi ve susmak bilmeyen davul zurna eşliğinde orkinos çiftliklerinin kurulması planlanan yere gidildi. Eşek adası açıklarıymış. 15 dakika sonra oradaydık. Bütün tekneler gönüllü katılmış. Balıkçıların biri bile mazot parası ne olacak dememiş.

Çiftliğin kurulacağı yer pırıl pırıl bir deniz. Hava da İzmirlilerin deyimiyle “limonata gibi”. Yani mis.

En önce Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer olmak üzere en az yirmi kişi bir güzel denize atladı. Son olarak Çağan Irmak da girdi denize ve nefis bir deniz pankartı açıldı: “Sığacık körfezine kan bulaştırmayacağız”

Hep beraber göreceğiz.

Nedir bu orkinos çiftlikleri?

- Denizin ortasında, tıpkı levrek ve çipura çiftlikleri gibi özel havuzlar yapılıyor.

- Ancak diğerlerinden farklı olarak burada balık üretilip çoğaltılmıyor. Denizlerde doğal olarak üremiş mavi yüzgeçli orkinoslar yakalanıyor ve bu havuzlara hapsediliyor.

- Orkinoslar 3-4 ay boyunca bu havuzlarda semirtilip yağlandırılıyor. Kısa sürede iki kat büyümeleri için orkinos başına günde 15-20 kilo küçük balık veriliyor.

- Yeterince büyüyen orkinoslar hemen oracıkta “hasat” ediliyor. Yani kesiliyor, kanları denize akıtılıyor ve paketleniyor.

ÜNLÜLER DE KATILDI

Eyleme Seferihisar Belediye başkanı Tunç Soyer ve Kavak Yelleri oyuncuları Pelin Karahan, Aslı Enver, Sarp Apak ve Altan Gördüm de katıldı.

Orkinos çiftlikleri neden istenmiyor?

- Her balık çiftliği gibi orkinos çiftliği de etrafını kirletiyor. Verilen yemler dibe çöküyor, besin maddelerinin çoğalması nedeniyle ötrofikasyon denilen bitki varlığının aşırı artması sonucu doğuyor.

- Tonlarca küçük balık orkinosların semirtilmesi için avlanıyor. Doğal stoklardan bir de bu yönde azalma oluyor.

- “Hasat” zamanı deniz kan gölüne dönüyor çünkü balıklar havuzdan vinçle çıkartılıp başı kesiliyor ve kanı denize dökülüyor.

- Bir iddia göre bu kan köpek balıklarının gelmesine neden oluyor.

Haberin Devamı