Gazete Vatan Logo

Sanat dünyasına acı haber!

Türk tiyarosu ustalarından birini kaybetti. Tiyatro ve sinema oyuncusu, yönetmen, seslendirme sanatçısı Cüneyt Türel bu sabah saatlarında hayata gözlerini yumdu. Türel bir süredir İstanbul'da kanser tedavisi görüyordu.

Türkiye'nin en iyi dublaj sanatçılarından da biri olan Türel, bu yıl 10 Mayıs ile 5 Haziran tarihleri arasında düzenlenecek olan 18.Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali için 'Elim Elinde' adlı bir gösteri hazırlıyordu.
Sanatçının ölümü sanat dünyasını yasa boğdu. Oyuncu arkadaşları Türel'in ölümünü twitter'dan böyle duyurdu.


Gani Müjde: Deli Saraylı'da birlikte çalışıyorduk Cüneyt Türel'le."Sizi oyuncu örneği olarak saklamak lazım" demiştim. Saklayamadık.



Kıvanç Tatlıtuğ: Usta oyuncu Cüneyt Türel hayatını kaybetti. Allahtan rahmet eylesin.Mekanı cennet olsun…

Bartu Küçükçağlayan: Ünlü tiyatro ve dizi oyuncusu Cüneyt Türel hayatını kaybetti.Ailesine ve yakınlarına başsağlığı diliyorum.Mekanı Cennet olsun...

Ali Poyrazoğlu: Cüneyt Turel'i yitirdik Buyuk bir oyuncu,saygıdeger bir bey efendi,önemli bir aydınımızdı. Bu akşamki oyunumuz ona saygı duruşu olacak...

Serra Yılmaz: 1 Mayıs'ın acı haberi Cüneyt Türel'in aramızdan ayrılışı... Çok üzgünüm.

Sezgi Mengi: Cüneyt Bey ne mutlu bana, sizinle tanıştım, sizinle çalıştım... Toprağınız bol olsun Cüneyt Türel.

Selim Atakan: Kıymetli tiyatrocu, eşsiz sanatçı meslekdaşım Cüneyt Türel'i kaybettik. Sonuna kadar sahnede kalmayı tercih etmişti..

Irmak Ünal: Cüneyt Türel… Çocukluk kahramanlarımdan birini daha ışıklı yoluna uğurlamışız. Çok değerli bir sanatçıyı kaybettik. Allah rahmet eylesin.

Melek Baykal: Sevgili Hocamız Cüneyt Türel'i kaybetmenin derin üzüntüsü içindeyiz. Hepimizin başı sağolsun!

Cüneyt Türel’in hayatı

Cüneyt Türel, 1942 yılında İstanbul’da dünyaya geldi. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü mezunu olan Cüneyt Türel, tiyatroya Yeşil Sahne ve Gençlik Tiyatrosu’nda başladı. İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nden mezun olduktan sonra, 1962 yılında Gülriz Sururi – Engin Cezzar Tiyatrosu’nda profesyonel oldu. Daha sonra Lale Oraloğlu Tiyatrosu’nda çalıştı. 1965 yılında Cimri oyunu ile 30 yıl boyunca çalışacağı Şehir Tiyatroları’na geçti. 1995 yılında İstanbul Şehir Tiyatroları’ndan ayrıldı ve Tiyatro İstanbul bünyesinde bir sezon “Sanat” adlı oyunu oynadı.
1975 yılında Ajda Pekkan’ın “Palavra Palavra” şarkısında yaptığı düetle, herkesin hafızasında sesiyle kalıcı iz bıraktı.1995 yılında Işıl Kasapoğlu ve Tilbe Saran ile birlikte Aksanat Prodüksiyon Tiyatrosu’nu kurdu. 2008 yılında Tiyatro Dot’a Karatavuk adlı oyunla misafir oldu. 2007 yılından başlayarak rol aldığı Robert Wilson’un yönetimindeki “Rumi” (In the Blink of the Eye) oyunu Atina’da, Varşova’da ve Ravenna Festivalinde sergilendi. 2009 yazında Fransız oyuncu Jeanne Moreau ile birlikte Rumeli Hisarı’nda sahnelenen ve Amos Gitai’nin yönettiği, “Işığın Oğulları ile Karanlığın Oğullarının Savaşı” adlı oyunda rol aldı. Oyuncu, 1979 yılından bu yana çeşitli sinema, televizyon ve seslendirme çalışmalarını da sürdürüyordu.

Ödülleri

1964-65: Dünya Üniversiteler Arası Erlangen Festivali'nde En İyi Reji ödülünü aldı ve yönettiği oyunla Türkiye Grup üçüncüsü oldu ("Ayak Bacak Fabrikası").
"Ayak Bacak Fabrikası" rejisiyle En İyi Reji dalında Ulvi Uraz ödülüne değer görüldü.
Avni Dilligil En Iyi Aktör ödülününü "Vahşi Batı" daki rolüyle Erol Keskin ile paylaştı.
Avni Dilligil En İyi Aktör Ödülünü "Tartuffe" deki rolüyle aldı
1996: Avni Dilligil Ödülleri, En İyi Erkek Oyuncu, Abelard ve Heloise (Aksanat)
2000: Afife Tiyatro Ödülleri, En İyi Erkek Oyuncu: Sevilmek (Aksanat)

Oynadığı bazı sinema filmleri ve diziler

1979 Paranın Kiri
1979 Savunma
1990 Duygu Çemberi
1995 Aşk Üzerine Söylenmemiş Her şey
1997 Kuşatma Altında Aşk
1998 Kaç Para Kaç
2000 Herkes Kendi Evinde
2001 Son
2002 Abdülhamit Düşerken
2002 Gülbeyaz
2002 Her Şey Aşk İçin
2003 Estağfurullah Yokuşu
2004 Arap Saçı
2005 Eylül
2005 Kayıt Dışı
2006 Çinliler Geliyor
2006 Sıla
2006 Tutkunum Sana
2007 Doktorlar
2009 Parmaklıklar Ardında
2010 Deli Saraylı
2010 Doktorlar (Vikipedi)

Haberin Devamı