Gazete Vatan Logo

Sanal paralar cüzdanları attıracak

Yıllar önce devrimi kredi kartlarının hayatımıza girmesiyle yaşadık. Cüzdanlar hafifledi, para taşıma derdi bitti. Son yıllarda ise yepyeni bir devre göz kırpıyoruz. Sanal para birimlerine! Haydi hepimize müjde cüzdanları atacağımız günlere çok az kaldı.

İnternet bankacılığı değil sanal para birimi

Dijital para birimlerinin kullanımı her geçen gün yaygınlaşıyor. Şimdiden onlarca alternatifi var. Bu konudaki devrimi başlatan ise 2009’dan beri hayatımızda olan Bitcoin. O da ne diye soracak olursanız hemen şöyle anlatayım. Kendisi deneysel olarak başlatılan sanal bir para birimi... Kim çıkardı ya da hangi ülkede başladı belli değil. İnternet bankacılığında gördüğümüz rakamlar gibi düşünün. Ama aslı yok. Sadece bilgisayar ekranında var. Paranın oluşumu da transferi de internet üzerinden yapılıyor. Ne denetleyen merkezi bir kuruluş var ne merkez bankası. Onun transferiyle dünyanın herhangi bir yerindeki herhangi bir insana kolayca ödeme yapmak mümkün. Tabii denetleme olmayınca tartışma büyük...

Haberin Devamı

Kontrol yok devletlerde alarm çanları çalıyor

Devletler “denetleme yok öyleyse yasa dışı işler dönüyor” savunmasına sığınıyor hemen. Haksız değiller tabii. Kara para aklama ya da uyuşturucu ticareti gibi birçok alanda kullanıldığı iddia ediliyor. Hatta o rakam da milyar dolarla ifade ediliyor. Ama tabii koskoca devletlerin derdi sadece bu değil. Bitcoin cinsinden gönderimlerin kontrol edilmesi mümkün değil. .

Yarın resmen İsveç’te borsaya açılıyor

Bitcoin her geçen gün hayata adapte oldu. Bitcoinlerle artık uçak bileti, bilgisayar hatta ev satın almak mümkün. Bu konuda en önemli adımı atan ülke Ekvador oldu. Şubat ayında Bitcoin’e değil ama kendi yarattığı sanal para biriminin kullanımına izin çıktı. Böylece devlet olarak sanal para kullanımına izin veren ilk ülke oldu. Yarın ise Bitcoin için büyük gün. İsveç‘te Stockholm Nasdaq Borsası‘nda piyasaya sunulacak. Yani ilk kez Bitcoin resmen yatırım fonu olacak.

Bitcoin 1200 doları gördü, şimdi 237$

Öyle değişik bir yatırım aracı oldu ki Bitcoin zamanla. 2009’da ilk ortaya çıktığında 21 milyon adet üretilmişti. Taksi plakası gibi sınırlı sayıda... Kısıtlı olunca talep arttıkça değeri de arttı. İlk başlarda 1 Bitcoin’in değeri 10-20 dolarken 2013’te 1200 doları aşarak rekor kırdı. O dönem köşeyi dönen döndü. Sonra bunu fırsat bilenler daha çok Bitcoin üretmek istedi. Ama tabii o herkesin harcı değildi. Çok güçlü bilgisayarlarda, özel kodlarla bilgisayar ortamında sınırlı sayıda da olsa Bitcoin üretildi. Yine de değeri düştü. Bugün 1 Bitcoin 237 dolara kadar gerilemiş durumda. Şimdi Bitcoin almak isteyen biri elinde Bitcoin’i olan birinden satın almak ya da bir ürünle takas yapmak zorunda.

Haberin Devamı