Gazete Vatan Logo

Sanal oyunlara yasak tartışması!

Oyunlara yaş sınırlaması getirilmek istenmesi tartışma başlattı



Çocukları şiddete yönelten Counter Strike gibi sanal oyanlara yaş sınırlaması getirilmek istenmesi tartışma başlattı. ‘Sınırlama’ kimileri tarafından desteklendi, kimileri de karşı çıktı

SANAL alemde şiddet içeren oyunlar, çocukların beden ve ruh sağlığını olumsuz etkilediği gerekçesiyle kontrol altına alınıyor. Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç’ın şiddet içeren oyunları kontrol altına alacakları sözleri tartışma yarattı. Psikologlar, şiddet içeren bilgisayar oyunlarını çocukların ruhsal gelişimi için sakıncalı bulurken, sanal alemciler ise Kılıç’ın önerisini doğru bulmadıklarını dile getirdi.

Derecelendirilsin

- Sanal Oyun Federasyonu Başkanı Mevlüt Dinç: “Hangi yaş grubunun hangi oyunu oynayacağını tespit edeceğiz. Yasaklamak yerine derecelendirme daha doğru olacaktır. Sektörün büyüyüp gelişmesini istiyoruz” dedi.

Kısıtlama getirilebilir

- Psikolog Işın Akı: “Sanal oyun bir çocukta, öfke, kızgınlık, şiddet gibi duyguları ortaya çıkarıyorsa bu oyunlarıın kısıtlanması doğru olacaktır. Çocuğun oyunlardaki karakter ve duyguları günlük yaşama transfer etmemesi gerekiyor. Aileye çok büyük görev düşüyor. Çocukları şiddete yöneltecek oyunlara kısıtlama getirilebilir.”

Doğru eğitim önemli

- Prof. Dr. Yaman Akdeniz : “Maalesef tedbir olarak ilk aşamada yasak ve sansür tercih ediliyor. Halbuki yasaklar ilgiyi daha da çok artırır. Çözüm yasak yerine, insanlara doğru eğitimi vermektir. Ben, çocuğumun kötü arkadaşlıklar ve kötü alışkanlıklar yerine evde oyun oynamasını tercih ederim.”

Yaş sınırı getirilsin

- Oyun sitesi genel yayın yönetmeni Murat Oktay: “Oyunların yasaklanmasından ziyade numaralandırılması doğru olacaktır. Bazı oyunlar için yaş sınırı getirilebilir. 18 yaşın altındakilere satılacak oyunlar tespit edilir ve bu oyunların dışındakiler yasaklanır.”

Haberin Devamı