Gazete Vatan Logo

Samsung, Android arayüzünü değiştiriyor!

Samsung Galaxy Note 9 ve Galaxy S9 modellerine vereceği Android Pie güncellemesinde kullanacağı yeni Android kullanıcı arayüzü One UI ile karşınızda!

Samsung, Android arayüzünü değiştiriyor!

Android dünyasının gelişiminde, firmalar tarafından geliştirilen kullanıcı arayüzlerinin de payını küçümseyemeyiz. Pek çok kullanıcı arayüzünde olan özellikler, daha sonraki Android güncellemelerinde Google tarafından işletim sistemine başarılı bir şekilde entegre edildi.

Örnek olarak Samsung’un Galaxy Note 2 modelinde aynı anda ekranda iki pencere açabilme özelliği, TouchWiz arayüzü sayesinde Android ekosisteminden çok daha önce kullanıcılara sunulmuştu. Ve günümüze baktığımızda bu ve bunun gibi pek çok özellik artık varsayılan olarak yeni Android sürümleri içerisinde geliyor.

Samsung, TouchWiz arayüzünden sonra Experience arayüzünü kullanıcılarına sunmuştu. Şimdi de karşımızda Samsung’un yeni Android arayüzü One UI.

Samsung’un yeni Android arayüzü One UI bizlere neler sunuyor?

Samsung yeni Android arayüzü One UI ile görünümü daha da sadeleştirip, tek elle kullanım kolaylaştırmayı amaçlıyor. Android’e gelen katlanabilir telefon desteği, Samsung’un yeni arayüzünde de destekleniyor. Samsung, 2019 yılı içerisinde katlanabilir telefon modelleriyle karşımızda olacak. Yeni arayüz bu modellerde de kullanılacak.

Haberin Devamı

Özellikle arayüz tanıtılırken, günlük hayatta sıklıkla kullanılan butonların ekranın yarısından aşağısına yerleştirildiği vurgusu dikkat çekti. Artık telefonlar günümüzde büyüyen yapılarıyla tek elimizle zor kullanılacak hale geldi. Sürekli basılan butonların da ekranda yukarıda yer alması, kullanımı özellikle tek el ile kullanımı daha da zorlaştırıyor. Samsung yeni Android arayüzü One UI ile bu konuya özen göstermiş ve tasarım dilinin ana hattını oluşturmuş.

Ayrıca yeni arayüzde karanlık / gece teması da bulunacak. Bununla beraber simgelerin de yeniden tasarlandığı, arayüzde yuvarlak köşeli hatların dikkat çektiğini söyleyebiliriz. Simgelerle beraber fontlar da yenileniyor.

Yeni arayüz ile beraber gelen bir diğer yenilik ise telefonun renk seçeneklerine göre temanın telefonun rengiyle gelmesi özelliği. Örneğin mavi Galaxy Note 9 aldıysanız, telefonunuzun arayüzü de mavi olacak.

Haberin Devamı

Katlanabilir telefonlar için özel kapak tasarımıyla gelen One UI, kullanıcılara cihazın kapağını açmadan uygulamaları kullanabilme imkanı sunuyor. Kapağı açınca, kapak kapalıyken ekranda gözüken ilgili uygulama açılıyor. Yeni sistemle beraber telefonda aynı anda 3 tane uygulama da çalıştırabileceksiniz. Samsung uygulamaları 3 uygulamayı aynı anda çalıştırmaya destek sunuyor. API’lar geliştiricilerle de paylaşıldı.

Galaxy Note 9 ve Galaxy S9 için Android Pie ne zaman gelecek?

İlk olarak Galaxy Note 9 ve Galaxy S9 modellerine Android Pie güncellemesiyle beraber gelecek olan Android arayüzü One UI, Şubat ayında güncellemeyle kullanıcılarla buluşacak.

Android Pie ve yeni arayüzün betasını ise bu ay içerisinde kullanıcılar kullanmaya başlayabilecek. Güney Kore, Almanya ve ABD’de beta kullanıcıları bu ay içerisinde arayüzü kullanmaya başlayacaklar.