Gazete Vatan Logo

Şampiyonluk, şampiyon olmanın çok ötesinde

KPMG, Avrupa liglerinde yayın gelirlerinin nasıl pay edildiğini araştırdı. İngiltere ve İspanya şampiyon olan takımı en çok ödüllendiren ligler. Şampiyon olan takım rekabete 1-0 önde başlıyor

Şampiyonluk, şampiyon olmanın çok ötesinde

Neymar için 222 milyon euroluk rekor bonservis ödeyen Paris Saint Germain de şimdiden 230 milyon euro harcayan Manchester City de şampiyonluk için kesenin ağzını açtı. Zira Avrupa’nın önde gelen kulüpleri için şampiyonluk artık prestijden, formaya eklenen bir yıldızdan çok ama çok fazlası.

Kulüplerin en önemli gelir kaynağı olan yayın geliri dağılımını inceleyen KPMG Türkiye Spor Sektörü Lideri ve Vergi Hizmetleri Direktörü Hakan Uçak, “Ulaştığımız sonuç net: Şampiyonluk artık bir kupadan daha fazlası” diye konuştu.

Paralar niye saçılıyor?

Futbolda transferde harcanan yüksek bedeller Avrupa’nın gündemine oturdu. Neymar için PSG 222 milyon euro öderken, İngiltere Premier Ligi’nde şampiyonluğu hedefleyen Manchester City 230 milyon euro harcadı. Peki kulüpler parayı nereden buluyor? KPMG Football Benchmark ekibi bu sorunun yanıtını, yayın geliri dağılımında aradı, Avrupa’nın önde gelen futbol liglerindeki yayın geliri dağılımını inceledi.

Avrupa’nın en heyecan verici ligi olarak gösterilen İngiltere Premier Ligi’nde gelirin yüzde 50’si kulüplere eşit olarak dağıtılıyor. Yüzde 25’i kulübün

Haberin Devamı

o sezonki performansı, yüzde 25’i yayından aldığı paya göre belirleniyor. Ligi üst sıralarda bitiren takımlar daha fazla gelir sağlayarak, kadrosunu güçlendirme adına daha ciddi bir transfer bütçesine sahip oluyor.

Türkiye’de puan demek para demek

Türkiye’de gelirlerin dağılımı şöyle: Havuzun yüzde 35’i katılım payı olarak 18 kulübe eşit bölünüyor. Yüzde 45’lik bölüm performansa (toplanan puana) göre dağıtılıyor. Yüzde 9’luk pay ligde ilk 5 sırayı alan kulüplere eşit olarak veriliyor. Kalan yüzde 11’lik bölümü geçmiş şampiyonlar kasalarına koyuyor. Hakan Uçak, “Kulüpler için şampiyonluğun bir kupadan daha fazlası olduğu gerçeğini gözler önüne seriyor. Her takım liginde şampiyonluğa ulaşması halinde yayın geliri pastasından daha büyük bir dilim alıyor. Böylece kulüpler kadrolarını geliştirmek adına daha iyi transferler yaparak sezona önemli transferlerle başlayabiliyor” dedi.
Bundesliga niye geride kaldı ?
Milli takımlar seviyesinde yakaladığı altın jenerasyonla son döneme damgasını vuran Almanya’da son 5 yılın göz önünde bulundurulduğu sistem de başarılı takımları ödüllendiriyor. Ancak Bundesliga’nın yayın gelirlerinin düşük olması kulüpleri de zorluyor. Bu yıl hayata geçen yeni sözleşmeyle birlikte Alman kulüplerinin ciddi bir kaynak sağlayacağı düşünülüyor. Fransa Ligi’nde de İngiltere’ye benzer bir şekilde yayın hasılatının yüzde 47’si eşit olarak dağıtılıyor. Yüzde 28’i sportif performansa, yüzde 25’i de kulübün statüsüyle orantılı olarak sahiplerini buluyor. İtalya Ligi’nde de bu oran yüzde 40 eşit, yüzde 30 sportif performans, yüzde 30 da statü olarak oluşuyor. Geçtiğimiz yıllarda Real Madrid ve Barcelona’nın aslan payını aldığı İspanya Ligi’nde ise geçtiğimiz sezondan itibaren daha adil bir dağılım söz konusu… La Liga’da gelirin yüzde 50’si eşit olarak dağıtılırken, yüzde 25’i sportif performans, yüzde 25’lik bölüm de statü olarak paylaşılıyor.

Haberin Devamı