Gazete Vatan Logo
Futbol Savaşa gitmiyoruz!

Savaşa gitmiyoruz!

Fatih Terim, kritik Ermenistan maçı öncesi kamuoyu ile siyasilere dostluk ve barış mesajları verdi:

“Tarihin yükünü omzumuzda taşıyamayız. Biz futbolcular çabuk düşünür, çabuk uygular, çabuk oynamayı severiz. Ama tarihin yükünü almaya kalkarsak, bu bizi çok yavaşlatır.”

A MİLLİ Takım Teknik Direktörü Fatih Terim, 2010 Dünya Kupası elemelerinin ilk randevusunda 6 Eylül Cumartesi akşamı deplasmanda oynayacağımız Ermenistan maçı öncesinde çarpıcı mesajlar verdi. Swissotel’de düzenlediği basın toplantısında, Ermenistan ile savaşa değil, bir futbol maçına çıkacaklarını vurgulayan Fatih Terim şunları söyledi:

‘SADECE BİR MAÇ’

“2008 Avrupa Şampiyonası finallerinin hemen ardından, bir başka zorlu şampiyonaya başlayacağız. Grubumuzda Ermenistan, Estonya, Bosna-Hersek, Belçika ve İspanya gibi takımlar var. Biz Ermenistan ile başlıyoruz. Bu, iki ülke arasında A kategorideki ilk maç. Bu açıdan önemli. Zaten gruplara baktığımızda da ilk maçların her zaman önemli olduğunu ayrıca görüyoruz. Rakibimizin de bu maça ayrı bir motivasyonla hazırlanacağı bir gerçek. Bu bizim için sadece bir futbol maçı, savaş değil.
SİYASİ sorunları, tarihten gelen çekişmeleri düşünerek herhangi bir maça hazırlanılamaz. Tarihin yükünü omzumuzda da taşıyamayız bu maç öncesi. Biz futbolcular çabuk düşünürüz, çabuk uygularız, çabuk oynamayı severiz. Ama tarihin yükünü omzumuza almaya kalkarsak, bu bizi maalesef yavaşlatır. Yavaşlattığı gibi oyunumuzu da bozar. Gruplar belirlendiği zaman, Ermenistan delegasyonu ile ilişkilerimizin çok iyi olduğunu, en sıcak ilişkilerin bizlerle onların olduğunu söyleyebilirim. Dolayısıyla cumartesi akşamı oynanacak maçta bu sıcaklığın yansıyacağını düşünüyorum.

‘BİZİM İŞİMİZ FUTBOL’

AY-YILDIZLI formayı dünyanın her yerinde temsil ettik ve bundan sonra da edeceğiz. Siyasi konularla fazla ilgilenmiyoruz. Okuyoruz, dinliyoruz, ne olacağını merak ediyoruz. Ama bizim esas işimizin futbol olduğunu biliyoruz. İki ülke arasındaki ilişkilerin düzelebilmesi için sporun birleştirici özelliğini ilk adım olarak düşünüyoruz. Cumhurbaşkanımızın maça gelmesi, bir siyasi partinin üyelerine yasaklaması bizim dışımızda olan bir şey. Dünyadaki birçok ülkeyi birleştiren spor, futbol, yine güzel tarafını yansıtır, olaylar ondan sonra başka mecraya döner.
2008 Avrupa Şampiyonası öncesinde, cezalar, yurt dışında ve seyircisiz oynamamıza rağmen 4 maçta 12 puan elde ettik. Umut ediyorum, bu kez de öyle başlayacağız inşallah. Ama grupta kırılmalar olacaktır. Nerede ne zaman bilemiyorum, biz ciddiyetimizi koruyacağız. Avrupa Şampiyonası’nda bıraktığımız yerden, üstüne koyarak devam etmeliyiz. Bizim takımımız bunu başaracak güçtedir. Şu anda en çok konuşulan, en sempatik takımlardan biriyiz.

‘TAKIMA İNANIYORUM’

SEZON başı olması biraz sıkıntı yaratabilir. Ama oyuncularımız milli takıma geldiğinde o ay-yıldızın içinde bambaşka çehreye bürünürler. Sezon başı bazı oyuncular için iyi geçmiyor gibi gözükebilir. Ama takımıma inancımı ve güvenimi ifade etmek en doğal hakkımdır. EURO 2008 finallerinde şampiyon takım İspanya ile karşılaşmadık. Avrupa’nın 1’incisi ile 3’üncüsü karşılaşmadı. Bu sefer karşılaşıyoruz.”

‘Semih kararı Aragones’in’

F.BAHÇELİ Semih Şentürk’ün çok gol atmasına rağmen takımında bazen yedek kalmasıyla ilgili görüşü sorulan Fatih Terim, “Bu konuda meslektaşım Aragones ile aynı düşüncede olmak zorundayım” dedi. Terim bu konuda şunları söyledi:
“BUGÜN dünyanın en iyi oyuncularının son bir dakikada oyuna nasıl girdiğini görüyorsunuz. Oynamayı bekleyen her oyuncuya çalışmasını tavsiye ederim, mutlaka adalet bir gün yerine gelecektir. Semih benim takımda bulundurmaktan zevk aldığım iyi bir insan, profesyonel bir çocuk. Takımında oynatıp oynatmama tasarrufu Avrupa Şampiyonu olan teknik direktör Aragones’e aittir. Bu konuda Aragones ile aynı düşüncedeyim. Ben Semih’ten memnunum.”

‘15 yaşında çocuk GARANTİ istiyor!’

FATİH Terim, Almanya ve Avusturya’nın Türk kökenli oyunculara çıkardığı zorluklarla ilgili bir soru üzerine, dünyanın her yerindeki oyuncuları takip ettiklerini ve ulaştıklarını, ancak Milli Takım’ı asla pazarlık konusu yapmayacaklarını vurguladı.
“TÜRK sporcular, kendi ülkelerini seçtiği anda Alman haklarını kaybediyor” diyen Terim şöyle devam etti: “Oyuncuların ailelerinin Almanya’da olduğunu düşünürsek, haklı gibiler. Ancak, 19 Yaş Altı Milli Takımı’na çağrılan bir oyuncu, ’Beni A Milli Takım’a çağırmazsanız gelmem’ diyemez, Bu oyuncuyu almam.
ZAMANINDA Tolunay hocama ’Oğlumu rahatsız etmeyin’ diyen babalar vardı. Ben burada olduğum sürece Milli Takım pazarlık konusu olmaz. Eleştirileri, hatta görevimden azledilmeyi göze alırım. Bu formayı, giydiği zaman tüyleri diken diken olan oyuncular giyecektir.”

‘Bakın, Blick benden özür diledi’

FATİH Terim, Ermenistan’la ilişkilerin sorun olmayacağını vurgularken, İsviçre örneği gösterdi. İsviçre’nin Blick gazetesinin, iki yıldır milli oyuncular, Türkiye ve kendisinin aleyhine bir tavır içinde olduğunu hatırlatan Terim şu ifadeleri kullandı:
“İSVİÇRE ile şu anda iyi dostuz. İsviçre’nin Blick gazetesi şimdi ’Biz önyargılı davranmışız, özür diliyoruz’ diyor. Bu bir erdemdir, kendilerine teşekkür ediyoruz. Hiç onarılmaz gibi bir ortamdan, şu anda iki ülke dostluğu eski dostluğundan bile ileri gitmiştir. Biz de affettiğimizi ifade ediyoruz. Ümit ederim, tatlı şeyler, güzel şeyler olur.
MİLLİ Takım’ı bunlara karıştırmayız. Biz zaten Ermenistan takımları ile alt kategorilerde maçlar yaptık. Onlar da buraya gelecek, misafir edeceğiz. İki hafta önce oynanan Ümit Milli Takım maçında hiçbir olay olmadı. Bu maçta da olmayacaktır.”


Haberin Devamı