Gazete Vatan Logo

Şampanya patlatmışlar!

Fransız milletvekili Valerie Boyer, oylama sonrasında büyük bir kutlama yapmış!

Şampanya patlatmışlar!

Boyer’in meclis binasının önünde Fransa-Ermeni Dostluk grubu üyesi olan Ermeni ve Fransız vekillerle şampanya patlatarak hatıra pozu çektirdiği ortaya çıktı

Fransa parlamentosuna Ermenilerin yoğun yaşadığı Marsilya kentinden aldığı oylar sayesinde giren ve üç yıl önce Ermeni Fransız dostluk grubu başkan yardımcılığında söz verdiği gibi Türkiye karşıtı tasarıyı hazırlayarak meclise getiren Sarkozy’nin Halk Hareketi Birliği Partisi (UMP) milletvekili Valerie Boyer’in, yasa geçtikten sonra şampanyalı kutlama yaptığı ortaya çıktı. Boyer, 577 sandalyeli parlamentoda 48 oyla kabul edilen ve Türkiye-Fransa ilişkilerini ateşe atan tasarı sonrasında, “Ermeni dostlarıyla” şampanya patlattı. 39 yaşındaki Valerie, tasarıya evet oyu kullanan meslektaşları, Fransa-Ermeni Dostluk Grubu üyesi olan Ermeni ve Ermeni asıllı Fransız vekiller ve Marsilya Belediye Başkanı Didier Parakian’la başarısını kutladı.

‘Valerie mükemmelsin bu müthiş bir Noel hediyesi’

Parlamento bahçesinde yapılan kutlamanın fotoğrafları, Ararat TV’nin Fransa temsilcisi Richard Fındıkyan Facebook hesabına koyup Valerie Boyer’i etiketleyince ortaya çıktı. Mutlu kutlama fotoğraflarının altına, “Valerie mükemmelsin”, “Bravo sana”, “Bize çok güzel bir Noel hediyesi verdin, çok teşekkürler” yorumları yazıldı. Bu arada sosyal arkadaşlık siteleri ile yakından alakadar olan Boyer’in kendi Facebook sayfasında, tasarı sonrasında Türkiye’nin aleyhinde olan haberleri ve Fransa’nın bu işten kârlı çıkacağını öne süren makaleleri de paylaşarak yorumlar yaptığı görülüyor. “Tükiye Fransa’dan daha fazla kaybedecek” başlıklı bir makalenin altına Boyer’in “Çok teşekkürler, yanlış yöne giden bir tartışmayı tersine çevirdiniz” diye yorum yaptığı dikkat çekti.

‘İnsani değerlere bağlılık kanıtlandı’

Sarkisyan da teşekkür etti


Fransa meclisinde gerçekleşen oylamanın ardından Ermenistan Dışişleri Bakanı Edward Nalbantyan’ın yaptığı, “Minnettarız” açıklamasına dün de Ermenistan Devlet Başkanı Serj Sarkisyan’dan ‘ek’ geldi. Tasarının arkasındaki Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’ye bir mektup gönderen Ermeni lider, “Sayın Sarkozy, bir kez daha insani değerlere olan bağlılığınızı kanıtladınız” ifadesini kullandı.

Sarkozy gibi Türk düşmanı

Sarkozy’nin partisi UMP’den milletvekili olduktan sonra Fransa Ermeni dostluk grubu başkan yardımcılığına getirilen Boyer, 2007 yılında yaptığı konuşmada “Ermenilerin çıkarlarını tüm dünyada savunacağım. Ermeni halkının sözcüsü olacağım. Ermeni tasarısını hükümetin gündemine almak için elinden geleni yapacağım. Türkiye’nin AB’ye girmesine kesinlikle karşıyım. Bu ülke 20’nci yüzyılın en büyük soykırımını yapmış” demişti.

SOSYALİSTLER:Tasarıyı hemen senatoya gönderin

Fransa parlamentosunun alt kanadına 55 vekilin katıldığı oturumda kabul edilen ve “Ermeni soykırımı yoktur” diyenlere 1 yıl hapis ve 45 bin euro para cezası öngören yasa tasarısının yasalaşması için Fransız senatosunda da onaylanması gerekiyor. Senatoda çoğunluk, 1998 yılından bu yana Fransa’da Ermeni olaylarının soykırım olarak tanınması için en büyük çabayı gösteren Sosyalistler’de... Bu nedenle Sosyalist Parti, tasarının bir an önce senatoya gelerek onaylanmasını istiyor. Sosyalistler’in senatodaki grup başkanı François Rebsamen dün, “Hiç vakit kaybetmeden meclisten senatoya getirilmesini istiyoruz” açıklamasını yaptı. 22 Şubat’ta senato Cumhurbaşkanlığı seçimleri için tatile girecek. Bu tarihe kadar ya hükümetin ya da meclis başkanının bir karar alarak tasarıyı senato gündemine göndermesi gerekiyor.

Boykot çağrısı büyüyor

Fransa’ya karşı tepki dinmek bilmiyor. Yurdun birçok yerindeki Fransız konsolosluklarının önünde hemen her gün eylem yapılıyor. Başta sivil toplum kuruluşları olmak üzere toplumun birçok kesimi halkı Fransız mallarını boykota

çağırıyor. Dün de MEMUR-Sen üyesi bir grup, Fransa’nın Ankara Büyükelçiliği önünde toplanarak, Ermeni iddialarının reddini suç sayan yasa teklifinin Fransa Ulusal Meclisi’nde kabul edilmesini protesto etti. Grup, elçilik önüne siyah çelenk bıraktı. Nevşehir, Adana, İzmir, İstanbul başta olmak üzere birçok şehirde de Fransız konsolosluklarına siyah çelenk bırakılarak boykot çağrısı yapıldı.

Haberin Devamı