Gazete Vatan Logo

Sambacı piliçler

Banvit, Brezilyalı gıda devine satıldı. Şirketin yüzde 79.48’lik hissesi 915 milyon liraya BRF’nin oldu. Satın almanın tamamlanmasının ardından BRF, Katar’dan ortak alacak

Sambacı piliçler

Türkiye’nin en büyük 500 sanayi kuruluşu listesinde yer alan Banvit, 10 milyar euronun üzerinde ciroya sahip Brezilyalı gıda devi Brazil Foods’a (BRF) satıldı. Buna göre, Banvit’in yüzde 79.48 hissesi 915 milyon lira bedelle el değiştirecek. Toplam satın alma bedeli hisse başına 11.51 TL olarak belirlendi.

Şirketten KAP’a yapılan açıklamada, sözleşmenin imzalanmasını takiben BRF ile Katar merkezli Qatar Investment Authority iştiraki olan Qatar Holding LLC arasında, yüzde 60’ı BRF, yüzde 40 Qatar Holding’de bulunmak kaydıyla yeni bir ortaklık oluşturulacağı, yeni ortaklığın kurulması ile birlikte sözleşme tahtında alıcının tüm haklarını devralacağı, işlemin kapanışı ile birlikte yeni ortaklığın, şirketin paylarının yüzde 79.48’inin sahibi olacağı belirtildi.

Pay alım teklifi

Açıklamada sözleşmede toplam satın alma bedelinin hisse başına 11.51 TL olmak üzere toplam 915.06 milyon TL olarak belirlendiği ancak hisse devrinin yapılacağı tarih itibariyle düzenlenecek ara bilanço ve gelir tablosu çerçevesinde belirlenecek olan net borçluluk durumu, işletme sermayesi, FAVÖK ve ilgili tarihteki ABD Doları/Türk Lirası döviz kuruna dayalı olarak gerçekleştirilecek fiyat uyarlamalarına tabi olarak azalabilecek veya artabileceği belirtildi.

Haberin Devamı

Açıklamada ayrıca sözleşmede belirtilen koşulların gerçekleşmesini müteakip hisse devir işlemi tamamlandıktan sonra yeni ortaklık bakımından “pay alım teklifi” yükümlülüğü ortaya çıkacağı da belirtildi.

En büyük 500 sanayici arasında

- Temeli 1968 yılında atılan Banvit, Türkiye’nin en büyük 500 büyük sanayi kuruluşu listesinde

yer alıyor.

- Şirket, son açıklanan listede 1 milyar 886 milyon liralık ciro ile 44’üncü sırada yer aldı.

- Hisseleri Borsa İstanbul’da işlem gören Banvit, hem kanatlı sektöründe hem de kırmızı et sektöründe faaliyet gösteriyor.

- Banvit, gelecekte Avrupa’nın önde gelen gıda üreticilerinden olmak için Romanya’da yatırım yapıyor,

Borsada değeri % 20 arttı

BANVİT hisseleri yüzde 79.48 pay satışı haberi sonrası, primli satış fiyatı ve hissede çağrı beklentisi ile yüzde 13 yükselişle açıldı. Satış haberinin ardından 10.04 liraya kadar yükselen Banvit hisseleri günü yüzde 20 değer artışı ile kapattı.

Haberin Devamı

6 yıl önce % 16’sı satıldı

BANVİT’İN yüzde 16 hissesi Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki Aabar Investments’e ait.

6 yıl önce Valid Faruk Ebubekir’in sahip olduğu Banvit hisseleri, beheri 4.80 liradan toplam 78 milyon 339 bin 628 lira bedelle Birleşik Arap Emirlikleri’nde bulunan Aabar Investments PJS’ye satılmıştı.

10 milyar euroluk tavuk üreticisi

- 80 yıllık BRF S.A’nın cirosu 10 milyar euronun üzerinde.

- BRF, Brezilya’da 35, Arjantin’de 10, Avrupa’da 2, Tayland’da 5 ve Malezya ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde birer üretim tesisine sahip.

- BRF’nin 105 binden fazla çalışanı olup 150 ülkeden fazla yere ürünleri satılıyor.

- Brezilyalı gıda devi BRF-Brazil Foods, 2014 yılında da Banvit’le sosis üretip satmaya başlamıştı.