Gazete Vatan Logo

Samanyolu dışında bir sistemdeki gezegende su bulundu

179 ışık yılı uzaklıktaki bir gezegenin atmosferinde su keşfedildi.

Samanyolu dışında bir sistemdeki gezegende su bulundu

Gelişen teknolojiyle birlikte bilim insanları uzayın derinliklerini daha fazla keşfetmeye başladılar. Belki gelişen teknoloji ve bilim sayesinde ilerleyen yıllarda dünya dışı yaşam bile keşfedilebilir.

Ötegezegenlerle ilgili detaylı bilgi toplamak çok zor. Ana yıldızlarının yaydığı ışık o kadar fazla ki teleskopla gözlemleyebilmek çok zorlaşıyor. Fakat Keck Gözlemevi’nden bir ekip, son teknolojiyi kullanarak 179 ışıklı uzaklıktaki bir gezegenin atmosferinde su olduğunu gözlemledi.

Bu sistemin kalbinde yer alan güneş sistemi, HR 8799 isimli bir yıldıza sahiptir ve gezegenler ise HR 8799 b, c, d ve e. Sistem, 179 ışık yılı uzaklıkta ve Pegasus takım yıldızının içinde yer alıyor.

Yıldızın kendisi 30 milyon yaşında ve bir cüce yıldız. Kendi garip yıldız özelliklerine sahip olsa da asıl dikkate değer olan noktası ise farklı. 2008 yılında, bilim insanları Keck ve Gemini teleskoplarını kullanarak üç adet ötegezegen -HR 8799 b,c ve d- keşfettiklerini açıklamışlardı. 2010 yılında ise dördüncü gezegeni -HR 8799 e- keşfettiklerini de açıkladılar.

Haberin Devamı

2008’deki çalışmanın üstüne inşa edilen bu yeni keşfi gökbilimciler, ötegezengelerden görseller elde edebilmek açısından bir kilometre taşı olarak gördüklerini açıkladılar.