Gazete Vatan Logo

Samanlıkta bulunan Uzan'ın Ferrari'si 180 milyar liraya satışa çıktı

TMSF, Uzanlar'ın İmar Bankasına borcuna karşılık el koyduğu 20 aracı 6 Ağustos'ta satıyor. Zincirlikuyu Fargo İş Merkezi'nde sergilenmeye başlanan araçlar içinde Cem Uzan'ın samanlıkta bulunan Ferrari'si ile Hakan Uzan'ın kullandığı zırhlı Mercedes de var

Tasarruf Mevduatı ve Sigorta Fonu (TMSF), Uzan Grubu'na ait BMW'den Ferrari'ye kadar 20 aracı satışa çıkardı. Yine TMSF bünyesinde bulunan Fargo İş Merkezi'nde sergilenmeye başlanan araçlar için açık artırma tarihi ise 6 Ağustos olarak belirlendi. Araçlar arasında muhammen bedeli 215 milyar lira olan ve Türkiye'de sadece bir tane bulunan Cem Uzan'a ait BMW ile Hakan Uzan'a ait çeşitli spor arabalar ve Pamukova'daki çiftlikte ele geçirilen Hummer da bulunuyor.

Üç oto ekspertizden danışmanlık alındı
Araçların toplam muhammen bedeli 1 trilyon 808 milyar lira olarak belirlendi. Muhammen bedeller tespit edilirken üç oto ekspertiz firmasından danışmanlık hizmeti aldıklarını belirten TMSF yetkilileri, avukatların da geniş bir piyasa araştırması yaptıklarım sözlerine ekledi. TMSF, Uzanlar'ın araçlarından sonra çeşitli şirketlere ve kişilere ait olan yaklaşık bin aracı daha satışa çıkacak.

Peşin parayı veren alacak
TMSF yetkilileri tarafından yönetilecek açık artırmada tüm satışlar peşin olarak yapılacak. Açık artırma yoluyla satışa çıkarılan araç, belirtilen muhammen değerin yüzde 75'inden az olmamak üzere en çok artırana satılacak. Verilen bedel, muhammen değerin yüzde 75'inden az olur ya da hiç alıcı çıkmazsa, ikinci satış 12 Ağustos 2004 tarihinde aynı adres ve saatte yapılacak. Açık artırma ile ilgili tellaliye, damga vergisi ve KDV alıcıya ait olacak.

Korumaların araçları satışta
Listede Hakan Uzan adına kayıtlı 11 araç bulunurken, Cem Uzan'a ait iki araç, Can Ataklı, Süreyya Akay, Ayşegül Uzan adına kayıtlı da birer araç yer alıyor. Lüks otomobillerin yanı sıra Uzanlar'ın korumaları ve hizmetlilerinin araçları da satışa çıkarıldı. Hakan Uzan'm korumalarının kullandığı 2002 model Ford Mondeo 18 milyar lira muhammen bedelle ile satışa çıkarılırken, hizmetlililerin kullandığı Renault 12'ler 7.5 milyar liradan açık artırmaya sunulacak.

Liste fiyatı piyasa değerine yakın
Fargo İş Merkezi'nin önünde sergilenen araçları bizzat inceledim. Araçlar temiz durumda. Samanlıktan çıkan Ferrari de temizlenmiş gıcır gıcır olmuş. Hatta çoğu araca pasta cila bile çekilmiş. TMSF'nin belirlediği muhammen bedelleri araçların piyasa değerleri ile karşılaştırdım. Fiyatlar oldukça makul göründü gözüme. Listede kuşkusuz en dikkat çekici araçlar Ferrari Maranello, BMW 760 Lİ ve Hummer H1. Ancak genel trend artık bu tip çok benzin yakan araçlardan dizele kayıyor.

Hummer'larla ilgili malum soruşturma var. Toplatılmaları gündemde. Bir ihtimal Hummer'ın satışının zor olacağını söyleyebiliriz. Yine de bu özelliklere sahip bir araç için 60 milyar lira çok ucuz. Benim en çok dikkatimi çeken otomobil Aston Martin oldu. BD7 Volante Türkiye'de yok denecek kadar az. 180 milyar liralık fiyat bence cazip.

Zırhlı araçların ise ikinci ellerinin Türkiye'de çok tutulmadığını biliyoruz. Mercedes S600L zırhlı bir araç. TMSF de ekspertizden buna uygun bir fiyat almış. 200 bin euro yani 360 milyar lira etmesi gereken araca 150 milyar lira fiyat belirlemişler. Cazip görünüyor. Galeriden çıkmış gibi görünen, katlanabilen sert tavana sahip Toyota Lexus için istenen 100 milyar lira çok değil. İlgilenenlere tavsiye ederim.

Açık artırmaya girmek için 2 milyar isteniyor
TMSF çalışanları dışında açık artırma herkese açık. Açık artırmaya katılmak için araç başına 2 milyar lira teminatın Ziraat Bankası Gayrettepe Şubesi 09015-469648 No'lu Türk Lirası hesap numarasına yatırılması gerekiyor. Başvurular 5 Ağustos Perşembe günü akşamına kadar kabul edilecek. Açık artırma ise 6 Ağustos Cuma günü saat 10.00'da Büyükdere Caddesi, Keskinkalem Sok. No: 49/1 adresinde gerçekleştirilecek.

Hakan Uzan'ın BMW'si Türkiye'de bir tane
Hakan Uzan'm arabası BMW 760Li 215 milyar muhammen bedelle açık artırmaya çıkarılacak. Araç listedeki en yüksek fiyata sahip. 2003 model araç daha 3 bin 700 kilometrede. Hakan Uzan'm özel siparişi ile üretilen arabanın Türkiye'de bir eşinin daha olmadığı belirtiliyor.

Cem ve Hakan Uzan'ın kardeşi Ayşegül Uzan'ın Mercedes CLK 320 cabrio aracı ise 72 milyara satışa çıktı. Rengi tanzanit mavi olarak belirtilen araç 18 bin kilometrede.

Uzanlar'ın Pamukova'daki çiftliğine yapılan ilk baskında ele geçirilen 1998 model Hummer HMCS ise 60 milyar lira muhammen bedelle satışa çıkarılacak. Hummer'ın bagajında kullanılmış kar zincirleri hala duruyordu.

Kaza yapan Hummer görücüye çıkarılmadı
Uzanlar'ın Pamukova'daki çiftliğinde aslında iki Hummer ele geçirilirken, Hummer'lardan biri hasarlı olduğu için 20 araçlık listenin dışında tutuldu. Uzanlar'ın çiftlikte altın sakladığı ve altının da toprağa gömülü olduğu iddiaları üzerine Kocaeli Üniversitesi'nden çağırılan öğretim görevlileri, sismik araştırma yapmıştı. 5 öğretim üyesi araştırmanın bitiminde İzmit'e bu araçla bırakılmış ancak araç çiftliğe dönerken Dörtyol mevkiinde başka bir araca çarpmıştı. Aracı kullanan çiftliğin güvenlik amiri Adem Memiş yapılan kontrolde alkolsüz çıkmıştı.

Haberin Devamı