Unutulan bir risk

11 Eylül benzeri olayların siyasi yankıları yıllarca sürse bile bir de bakıyorsunuz, finansal piyasalarda fiyatlar kısa zamanda eski seviyesine geri gelmiş...

Haberin Devamı

11 Eylül benzeri olayların siyasi yankıları yıllarca sürse bile bir de bakıyorsunuz, finansal piyasalarda fiyatlar kısa zamanda eski seviyesine geri gelmiş... Olay finansal piyasaların gündeminden düşmüş. Ama Orta Doğu'daki olayların neden olduğu gerginlikler benzer korkuları bir anda yine gündeme geri getirmeye yetiyor. Dün olduğu gibi.

Orta Doğu
Orta Doğu'da son bir aydır önemli çatışmalar yaşandı. Dünyanın birçok yerinde sinirler gerildi. Nefret duyguları adeta katlandı. Yabancı basını yakından izliyoruz. Bu çeşit gerginlikler konusunda yorum yapmak bizim işimiz değil. Ama görebildiğimiz kadarıyla Bush yönetiminin Orta Doğu'da izlediği son politikalar ABD içinde, Cumhuriyetçilere yakınlığı ile bilinen uzmanlardan bile çok ciddi eleştiriler aldı. Böyle bir durum iki-üç yıl önce akıldan bile geçmezdi. Benzer bir durum İngiltere'de Tony Blair için de geçerli. Bu gibi bir ortamda dün Londra'da yaşanan büyük kargaşanın bize hatırlattığı riskler de sanıldığından önemli.

Şok...
Londra-ABD yolculuğu sırasında 10 kadar uçağın havada infilak ettiğini düşünün. Bu gibi vahşi planlar eskiden dünyanın gündeminde yoktu. İlk olarak 11 Eylül'le gündeme geldi. Sonra adeta unutuldu. Ama Londra'da yaşananlarla şimdi yine karşımızda. Önce kişisel bazı etkilerine işaret edelim.

Etkiler
Bizim zamanımızın önemli bir kısmı uçaklarda geçer. Hem de British Airways uçaklarında... Çünkü BA bizce dünyanın her yerine en profesyonel Business Class hizmeti veren havayolu. Londra'dan kalkıp, Şanghay'a indiğinizde hemen işe gidebiliyorsunuz. Dün yaşananlardan sonra bakın ne gibi yeni zorluklarla karşılaşacağız.

Bir kere uçaklara bir süre için yanımızda el çantası getiremeyeceğiz. Yani uçakta bilgisayar kullanamayacağız.

Bu, çalışmalarımıza ciddi darbe vuracak. Bizim köşede okuduğunuz yazıların neredeyse yarıya yakını uçaklarda yazılır... Şimdi bu olanak en azından bir süre için ortadan kalkacağa benziyor. Londra'da dün ABD'ye giden her yolcuyu elle iki kez aramaya başladılar. Bunun ne kadar zaman alacağını düşünebiliyor musunuz? Londra havaalanı zaten kuyrukların bazen 1-2 saatte bile bitmediği bir yerdi. Şimdi ne olacak? Amerika ve Londra havaalanlarında... Arkasından Asya'da ne daha kadar vakit kaybedilecek?

Bitmedi...
Yukarıda saydıklarımız aslında marjinal önemi olan etkiler. Ne de olsa planlayıcılar bu sefer yakalandı. Sadece bizim gibi garibanlar iş yapma açısından ciddi bir darbe yedi. Orta Doğu'daki bu gerginlik sürdükçe... Bu gibi planlar her geçen gün çoğalmayacak mı? Tanrı korusun ya bir gün amaçlarına ulaşırlarsa? Böyle bir durumda fınansal piyasalar ne yapar?

Sonuç
Dün yaşanan kargaşa işte bu riski yeniden hatırlattı. Belki yine unutacağız ama Washington'da zenci bir taksi şoförünün bir yıl önce bize dediği gibi... Dünya çok tehlikeli bir gerginliğe girdi.

DİĞER YENİ YAZILAR