Döviz piyasası riskleri

Döviz piyasası derken içerideki dolar-YTL işlemlerini kastediyoruz. Burada riskler bir süredir artıyor

Haberin Devamı

Döviz piyasası derken içerideki dolar-YTL işlemlerini kastediyoruz. Burada riskler bir süredir artıyor. Dünkü gelişmeler bu duruma ilginç bir örnek. Piyasa kapanışına doğru Suriye-İran arasındaki "anlaşma" haberi duyuldu. Arkasından İran'da bir uçaktan füze atıldığı haberi geldi.

Aslına bakılırsa bunların ne kadar anlamlı haberler olduğu belirsizdi... Nitekim birkaç dakika sonra olayın önemsiz olduğu ortaya çıktı. Elbette piyasalar bu çeşit haberleri ciddiye alma durumunda. Bu "uyduruk" haber üzerine petrol bir anda bir dolardan fazla yükseldi. İMKB yüzde 4'ten fazla değer yitirdi. Sonra olaya biraz daha gerçekçi bakıldı ve verilenlerin büyük bir kısmı geri alındı. Ama işin kritik yanı bu değil... Piyasalarda bu anlamsız çalkantı yaşanırken dövize baktık. Adeta kıpırdamamıştı.

Biz burada bir risk görüyoruz.

Tedirginlik
Aslında İran'dan gelen haberden önce de piyasalarda bir tedirginlik vardı.

İyi geçen uzun vadeli bono ihalesinden sonra, piyasalarda hemen 10 yıllık bonolardan söz edilmeye başlanmıştı. Hazine tarafından bir eurobond olarak piyasaya sürüleceği söyleniyordu. Ama... Buna gerek kalmadan EIB YTL cinsinden 10 yıllık bir eurobondu satışa sürdü. Bunların dün piyasa psikolojisini olumlu etkilemesi beklenirken, Sayın Mumcu'nun istifası ve IMF ile yapılacak anlaşmanın gecikmesinden dolayı oyuncular temkinli hareket etmeye başladı. Umarız IMF anlaşması bir an önce, kargaşa çıkmadan sonuçlanır. Sayın Mumcu'nun istifası ise bizce normal karşılanması gereken bir siyasi gelişme. Ama bizim değinmek istediğimiz farklı.

Döviz
Piyasalardaki bütün bu tedirginliğe rağmen YTL dün dolar karşısında güçlü seyretti. Bir ara dolar 1.31'in altına inmişti. Piyasalarda Greenspan'in yapacağı konuşma bekleniyordu. Çünkü... Bizim döviz piyasasında gidişat yine parite hareketleri belirliyor. Ve paritenin de ne yöne gideceği Greenspan'in yapacağı konuşmaya bağlıydı.

Mesele şu... Son 3 aydır doların genellikle zayıf olduğu bir dönemden geçtik. Doğru, yıl başından bu yana dolar, euro ve yen karşısında epeyi değer kazandı. Ocak ayı bile genelde doların zayıf olduğu bir dönemin bir parçası olarak görülüyordu. Piyasa bunu öyle algıladı. Ancak... Doların önümüzdeki kısa dönemdeki seyri farklı olabilir.

Trendler
Önümüzdeki dönemde dolar, euro karşısında yine değer kaybedebilir... Ama güçlü de seyredebilir. Bundan bir ay kadar önce doların gerileyeceği düşünülürken artık bir trend belirlemek mümkün değil. Elbette dolar güçlense bile bu sürenin ne kadar devam edeceğini kestirmek imkânsız. Beklenmedik bir olay veya beklenmedik bir veri uluslararası piyasalardaki bu psikolojiyi hemen tersine çevirebilir.

Diğer bir deyimle uluslararası döviz piyasalarında trendlerin değişmesi gündemde. Biz burada bir risk görüyoruz. Çünkü döviz piyasasında şu anda şöyle bir dinamik var. AB süreci nedeniyle borsa ve bonolara yeni yabancı yatırımcılar giriyor. Bu, yeni döviz girişini artrıyor.

Şimdi eğer YTL yüzde 50-50 dolar ve eurodan oluşan sepete göre hareket etseydi... Yani bütün oyuncular sadece dolara göre değil, döviz sepetine göre pozisyon alsaydı o zaman dışarıdaki ve içerideki pozisyonların kazancı da aynı olurdu. Ama bizim piyasalardaki gerçekleşme böyle değil. Çünkü bizim piyasalar dolar aşağı gidince paritedeki değişikliği aynı şekilde dolar-YTL kuruna yansıtmıyor. Uygulanan stratejiler sonunda dolardaki düşüş YTL'ye dövize karşı değer kazandırıyor. Şimdi dolar yükselirse bu durumun tersine dönmesi gerek. Oysa öyle olacağa benzemiyor. Dün de gördüğümüz gibi, tedirginlik anında bile YTL döviz karşısında değer yitirmiyor.

Sonuç
Bu riskleri artıran bir gelişme. Çünkü eğer doların güçlü dönemi uzun sürerse YTL dolara karşı değer kazanırken... Bir yandan da euroya karşı hızla değer kazanmaya başlayacak.

İyi bir şey değil.

DİĞER YENİ YAZILAR