Sektörde büyük hareketlilik

Teknik açıdan bakıldığında gerçekten de sektörde çok hızlı bir değişim döneminden geçildiği görülüyor. Yaşananların hepsi kendi başına ilginç gelişmeler

Haberin Devamı

Teknik açıdan bakıldığında gerçekten de sektörde çok hızlı bir değişim döneminden geçildiği görülüyor. Yaşananların hepsi kendi başına ilginç gelişmeler.

Fınansal piyasalardaki büyük değişimin bazı örnekleri şunlar.

İlk örnek işlemlere başlayan İzmir Vadeli İşlemler ve Opsiyon Borsası (VOB). Likidite kazanabilirse hem yatırımcı hem de risk yöneticileri açısından dramatik bir gelişme olabilir. Daha sonraki yazılarda buna ayrıntıları ile değineceğiz. Eğer likidite artarsa, VOB'daki gelişmeleri günlük olarak da bu köşeye taşıyacağız.

Diğer önemli gelişmeye daha önce değindik. Yabancı bankaların YTL cinsiden ihraç ettiği tahviller. Öte yandan Yapı Kredi'nin satışının da gösterdiği gibi bankacılık sektöründe kurumsal yapı hızla değişiyor. Bu bizim uzak duracağımız bir konu. Ayrı bir uzmanlık gerektiriyor ama önemli olduğu kuşkusuz.

Bütün bunlar YTL'nin dolar karşısında değer kazandığı... Ve Merkez Bankası rezervlerinin rekor kırdığı bir döneme rastlıyor. Bunların büyük bir kısmı AB üyelik sürecinin sonucu.

Bundan birkaç ay önce bu köşede birçok kez şu yorumu yapmıştık...

"Piyasa ve kamuoyu AB üyelik sürecinin önemini henüz kavrayamadı, piyasaların hızla yukarı gideceği bilinmiyor..."

Doğrusunu söyleyelim, gelişmelerin hızı bizi bile biraz şaşırttı.

YTL cinsi bonolar
YTL cinsi eurobondların ikinci el piyasası Reuters'dan izlenebiliyor. Genelde eurobondlarda fazla likidite yoktur. Ama son bir ay içinde ihraç edilen YTL cinsi bonolarda yine de işlem geçiyordu. Bu bonoların faizlerinde son günlerde bir gerileme gördük.

Buradaki teknik bir noktayı da vurgulamadan geçmeyelim.

YTL cinsi bono ihraçlan aslında YTL'ye yeni bir talep gelmesi demek. Okurlar hatırlayacaktır. YTL'nin piyasaya sürülmesi ile birlikte ortaya yeni bir para talebi çıkacağını yazmıştık. YTL cinsi bonolar bunun bir örneği.

Merkez Bankası
YTL cinsi bono ihraçlarının başka etkileri de var. Bu bonolarla yabancı bankalar şimdiye kadar Hazinenin monopolünde olan piyasadan bir parça kapıyor...

Bonolar YTL'nin değer kazanmasında rol oynuyor. Nitekim önceki gün YTL döviz karşısında yine güçlüydü. İlginç bir gelişme saat 15.50'de yaşandı. Dolar uluslararası piyasalarda sıçradı ve parite 1.3000'dan 1.2955'e geriledi. (Paritedeki bu oynamayı bekliyorduk. Güçlü euro dönemi bir süre için geride kalmış olabilir...)

Uluslararası piyasalarda bunlar yaşanırken bizim döviz piyasasına baktık... Dolar YTL karşısında önemsiz bir artış göstermişti. Hatta birkaç dakika sonra bu geri bile verildi. Demek istediğimiz... Oyuncuların buradaki pozisyonları hemen ortaya çıkıyor. Bu açıdan ele alındığında Merkez Bankası'nın dövize müdahalesi piyasaya gerekli YTL'yi veriyor... Aynı zamanda da YTL'nin daha güçlenmesini önlüyor. Merkez Bankası'ndan başka müdahaleler de görebiliriz.

Sonuç
Piyasalardaki hareketlilik devam ederken DİE Ocak ayı enflasyon verilerini açıkladı. Burada da önemli bir değişiklik vardı. DİE yeni bir endeks hazırlamıştı. Yazıyı enflasyon rakamları açıklanmadan göndermek istemedik. Piyasalardaki gelişmeler üzerine etkili olabilirdi.

Nitekim açıklanan rakamlar, beklediğimize değdi... Ocak ayında tüketici enflasyonu yüzde 0.55 ile beklentilerin altında kalmıştı. Toptan eşya fiyatları ise... Yüzde 0.44 düşmüştü.

Dediğimiz gibi YTL cinsi faizler aşağı...

DİĞER YENİ YAZILAR