Piyasalarda satış sürer mi?

Bir iki gündür piyasalarda küçük bir satış dalgası var. Kaynağı "dışarıda". Borsa dün bu yazının yazıldığı saatlerde yine artıya geçmiş...

Haberin Devamı

Bir iki gündür piyasalarda küçük bir satış dalgası var. Kaynağı "dışarıda". Borsa dün bu yazının yazıldığı saatlerde yine artıya geçmiş... Bono piyasası stabilize olmuştu. Ama satışların durduğunu söylemek mümkün değildi. Olayın uluslararası piyasalardan kaynaklanan kısa vadeli bir pozisyon düzeltmesi olması yüksek bir olasılık. Ancak biz yine de ayrıntılara bakmak istiyoruz.

Olanlar
Bizim piyasalardaki hareket çarşamba günü yabancılardan kaynaklanan yoğun bir döviz talebiyle ortaya çıktı.

Amerikan Merkez Bankası FED 14 Aralık'ta bir toplantı yapmış. Ama toplantının tutanaktan bu hafta açıklanmıştı. Piyasa yorumlarına göre oyuncular bu tutanaklarda beklemedikleri tartışmalara tanık olmuşlardı. FED komitesi üyeleri Amerikan ekonomisinin tam kapasiteye yaklaştığını ve faizlerin bu seviyelerde kalması durumunda enflasyon baskıların artabileceğini belirtmişlerdi.

Üstelik bu görüşler sadece bir iki üye tarafından değil... Komitenin genelince dile getirilmişti. Şu anda yüzde 2,25 seviyesinde olan kısa vadeli dolar cinsi faizlerdeki artışın devam etmesi gündeme gelmişti. Bu haber Amerikan Doları'nın değerini uluslararası piyasalarda hızla yükseltti. 2004 yılı sonunda 1.36'ların üzerine çıkmış olan euro dün 1.32'nin altına indi. Hareket aynı zamanda Brezilya vs. gibi emerging market'ların bonolarına da satış getirdi. Türkiye piyasaları da bu durumdan etkilendi. Bankalararası piyasada dolar 1.4030/1.4070 seviyesindeydi. Gösterge eurobondun alım fıyatı da 102 seviyesine yaklaşmıştı.

İşin ilginç tarafı, bu hareket aralık ayında beklentilerden düşük çıkan enflasyon rakamlarına rağmen gerçekleşti.

Devam eder mi?
Satışlar dediğimiz gibi dışarıdan kaynaklanıyor. Ve Türkiye'deki iyimser verilere rağmen gerçekleşiyor... Merkez Bankası ve Hazine'nin AB ve YTL sonrasında ortaya çıkmış olan potansiyel karşısında pasif kalması da Türkiye piyasalarının dışandan kaynaklanan bu psikolojinin etkisi altına girmesine neden oldu. Elbette bu pasif tutumun devam edip etmeyeceğini ve yakalanmış olan fırsatın kaçırılıp kaçırılmayacağını bilmiyoruz.

Bir olasılıkla devam edecek...Ve fırsat kaçacak. Şu an için söyleyebileceklerimiz dışarıdaki olumsuz psikolojiyi kapsıyor.

Doların durumu
Uluslararası piyasa profesyonelleri FED toplantısı tutanaklarını bir "neden" olarak görüp dolar almaya başladılar. Ama bizce bu, dolar pozisyonlarını ayarlamak için bir "bahane"den başka bir şey değil.

Bir kanıtı, pazartesi sabahı yatırımcılara yönelik Bülten'de yazdıklarımızdı. Pazartesi sabahı daha ortada FED konusunda bir bilgi yokken yatırımcılara yönelik olarak aynen şöyle dedik...

"Öte yandan Amerikan Doları'nın durumu piyasalar açısından ciddi bir risk oluşturmaya devam ediyor. Euro, haftayı yine 1.36'nm altına inerek kapattı. Pazartesi gününe 1.35'in altında girdi.

Ama bu hafta cuma günü ABD istihdam verileri açıklanacak. Bu rakamlarda bir sürpriz yaşanması olasılığı az değil. Eğer ABD istihdamında sürpriz bir artış gerçekleşirse Amerikan Dolan'nda ani bir artış gündeme gelebilir.

Avrupa Merkez Bankası da bu durumda euro'ya yüklenerek euro-dolar paritesini hızla aşağı çekebilir... Bu hafta olmasa da önümüzdeki 4-5 hafta içinde olasılığı yüksek bir gelişme..."

Diğer bir deyimle, dolarda yükseliş zaten piyasaların (ve bizlerin) beklediği bir şeydi. Beklendiği kadar sert oldu. Zamanlaması da fazla şaşırtıcı denemez.

Sonuç
Bugün açıklanacak olan ABD istihdam rakamları önemli.

Ama her ne olursa olsun, uluslararası piyasalar euro-dolar paritesindeki 1.35 ve üstünün Avrupa ekonomisi açısından ne anlama geldiğini gayet iyi biliyor. Olan biten bununla ilgili.

DİĞER YENİ YAZILAR