Yine Eurobond'lar

Taradık bir piyasa profesyoneli geçen gün şöyle dedi... "Bir müşterim emerging market CDO'larındaki bütün pozisyonlarını kapattı

Haberin Devamı

Taradık bir piyasa profesyoneli geçen gün şöyle dedi... "Bir müşterim emerging market CDO'larındaki bütün pozisyonlarını kapattı. Ama garip şey... Swap pozisyonlarını olduğu gibi tuttu." Bu sözler teknik. Ama esası şu. Söz konusu yatınmcı emerging market bonolarında fiyatların düşmesini... Dolar cinsi faizlerin de artmasını bekliyor.

Gündem
Geçtiğimiz haziran ayında emerging market bonoları uluslararası piyasalarda oldukça sert bir "hit" yedi. Türkiye, Brezilya, Venezüela, Filipinler gibi ülkelerin Eurobond'larına büyük satış gelmiş, bizim bonolarda fiyatlar 80'lere kadar gerilemişti. Ama bunun hemen akabinde ABD kaynaklı veriler birden hiç de beklenmedik bir dönüş yaptı. ABD'de istihdam artışının yavaşladığı ortaya çıktı...

Haziran ve temmuzda piyasa toparlanmaya başladı ve fiyatlar son zamanlarda tanık olduğumuz gibi yine 102'yi gördü. Spread'ler yine de daraldı ve bono yatırımcısı esasta iyi bir sonbahar geçirdi.

Dolar
Dolardaki son hızlı düşüş şimdi bu durumu değiştireceğe benziyor. Doların düşüşü kontrollü bir şekilde başlamıştı. Ama son zamanlarda yaşananların tam anlamıyla kontrollü olduğu pek söylenemez.

Küçük dedikodular bile portföylerinde dolar tutanları tedirgin ediyor ve panik alımlara neden oluyor. Dün olduğu gibi...

Kuşkusuz dolar kısa dönemde müdahale ile toparlanabilir. Euro-dolar paritesi müdahalelerle yine gerileyebilir. Ancak beklentiler uzun vadede doların zayıf kalacağı yönünde... Bu da riskli bir durum yaratıyor.

Risk dolar cinsi faizlerde.

Dolardaki düşüşün kontrolsüz bir şekilde devam etmesi durumunda doların dünyada tek rezerv döviz olma özelliği zarar görebilecektir. Bu tedirginlik... Dolar cinsi rezervlerin ve dünyanın her köşesinde yastık altında tutulan paranın kısmen başka dövizlere kaymasına neden olabilir.

Koşullar
Ortaya çıkabilecek dolar satışları Amerika'da uzun vadeli faizleri 100 baz puandan fazla artırabilecek durumdadır. Özellikle de Asya merkez bankalan ellerindeki Amerikan Hazine bonolarını satmaya başlarsa... Bu emerging market'lar açısından olumsuz olacaktır. Çünkü emerging market bonolarının çoğu dolar cinsindendir ve dolar cinsi faiz vermektedir. Şu an için büyük bir risk olduğunu düşünmüyoruz. Ancak bizim korkumuz dolara duyulan güvensizliğin bir süre sonra dolar cinsi faizleri yükseltmesi...

Bunun da emerging market kağıtlarına olan talebi azaltması ve bu piyasaya ciddi bir satış getirmesidir.

Bunun küçük bir örneği aslında geçen hafta yaşandı. Geçen hafta cuma gününe kadar dolar cinsi faizlerde hızlı bir yükselişe tanık olduk. 10 yıllık ABD Hazine getirileri 25 baz puanından fazla yükseldi. Türkiye Eurobond'ları hızla geriledi. Cuma günü beklenmedik derecede düşük çıkan istihdam verileriyle dolar cinsi 10 yıllık faizler birkaç dakika içinde yine 25 baz puanı düştü. Brezilya bonoları iyi prim yaptı.

Sonuç
Ancak biz tehlikeyi geçmiş görmüyoruz. Doların kredibilitesini yitirmesiyle bir süre sonra geçen mayıs ayında tanık olduğumuz durumun bir benzeri ile karşı karşıya kalabiliriz.

Çok küçük bir olasılık ama ciddi bir tehlike...

DİĞER YENİ YAZILAR