Önemli olayın bilemediğimiz sonucu

Amerika'daki Başkanlık seçimlerinin sonucu bu satırları kaleme aldığımız zaman bilinmiyordu. Ama bu satırlar okunduğunda bir olasılıkla nasıl bir sonuç elde edildiği öğrenilmiş olacak

Haberin Devamı

Amerika'daki Başkanlık seçimlerinin sonucu bu satırları kaleme aldığımız zaman bilinmiyordu. Ama bu satırlar okunduğunda bir olasılıkla nasıl bir sonuç elde edildiği öğrenilmiş olacak.

Evet, kesin değil... Sadece bir olasılıkla.

Çünkü bir diğer olasılık daha var ki yatırımcı açısından ciddi riskler taşıyor.

Kanıtlar
Doğrusunu söyleyelim, biz şu anda elimizde olan kanıtlara baktığımızda Senatör Kerry'nin şansını biraz daha yüksek görüyoruz. Bu bakımdan elimizdeki kanıtları diğer yorumculardan biraz daha farklı değerlendiriyoruz.

Elbette bu kadar başa baş bir yarışı Başkan Bush da rahatlıkla önde bitirebilir. Olay bu satırlar yazıldıktan sonra geçen 15 saat zarfında yaşanacak.

Ancak bunlar kadar geçerli bir diğer olasılık seçimlerin tartışmalı bir şekilde sonuçlanması.

Uluslararası piyasaların en büyük korkusu bu.

Başkanlık seçimleri bir iki eyalette birkaç bin oyun sayımına gelip takılacak. Bu oylarda anlaşmazlıklar oluşacak... Mahkemelere gidilecek... Uzun yasal çekişmelerden sonra adaylardan birisi mahkeme kararı ile Başkan seçilecek.

Böyle bir sonuç alınması ilk kez bu kadar bölünmüş bir Amerikan kamuoyunda büyük çalkantılar yaratabilecek...

Bu da faizler ve döviz kurları ile uluslararası piyasalara yansıyacak.

Korkulan bu.

Umarız seçim bizim beklediğimize yakın bir şekilde sonuçlanır ve bu kadar belirsizlik arasında uluslararası piyasalar bir de bu gerginlikle karşı karşıya kalmaz.

Evet, Bush veya Kerry'nin kazanması durumu etkiler. Ama aylar sürebilecek böyle bir belirsizlik ortamının oluşması dünya piyasaları açısından çok daha kritik bir durum oluşturur.

Etkileri
Amerika'daki Başkanlık seçimleri Türkiye kamuoyunda çok az ilgi gördü. Medyanın ve yatırımcıların ilgisini sadece son bir iki gündür çekti...

Ama aslına bakılırsa piyasalar açısından epey önemli olan bir olaydı.

Biz sonuçların uluslararası piyasalarda belirleyici bir rol oynayacağı kanısındayız. Bu, orta ve uzun vade için olduğu kadar kısa vade için de geçerli.

Tek bir farkla.

Orta ve uzun vadede yaşanacak gelişmelerin yönü bizce seçim sonuçlarından fazla etkilenmeyecek, seçimler burada sadece gelişmelerinin hızı üzerinde belirleyici olacak.

Ama kısa vadede uluslararası piyasaların yönü dahi ABD Başkanlık seçimlerinin nasıl sonuçlanacağına bağlı.

Bu sonuç döviz ve bono piyasalarını ve kısmen de borsaları etkileyecek.

İlginç bir örnek, petrol piyasalarından.

Pazartesi akşamı Amerikan piyasaları kapanırken vadeli petrolde pozisyon almış bazı trader'lar pozisyonları kapattı.

Petrol 50 doların altına geriledi. Söylentilere göre trader'lar Kerry'nin kazanması durumunda petrol fiyatlarının hızla gerileyebileceğini düşünüyor ve riskleri azaltma yoluna gidiyorlardı...

Kuşku yok ki petrol fiyatlarındaki uzun vadeli trendleri arz talep dengesi belirleyecek. Ama kısa vadede kimin Başkan olacağı da kritik bir parametre olarak görülüyor.

Bizce bu durum döviz piyasaları açısından da geçerli.

Sonuç
Türkiye medyası ve kamuoyu ABD seçimleri ile gündeme gelmiş olan büyük bir değişimin üzerinde durmuş değil. Bu seçimler normal bir ABD Başkanlık seçimi olarak görüldü ve üzerinde fazla durulmadı.

AB sürecine girmiş bir Türkiye açısından anlaşılabilecek bir tepki. Ancak, ABD Başkanlık seçimleri dünya dengeleri için önemli olduğu gibi ABD'nin izlediği ekonomik politikaları da temelden değiştirebilecek.

Bunların başında Amerikan Doları'nın durumu ve dolar cinsi faizler geliyor.

DİĞER YENİ YAZILAR