Esas önemli haber

Piyasa dün Tekel özelleştirme fiyaskosuna aldırmadı. Bizce normal. Oyuncular zaten özelleştirmenin ne anlama geldiğini biliyor. Piyasa faiz indirimi beklentisine girmiş durumda

Haberin Devamı

Piyasa dün Tekel özelleştirme fiyaskosuna aldırmadı. Bizce normal. Oyuncular zaten özelleştirmenin ne anlama geldiğini biliyor. Piyasa faiz indirimi beklentisine girmiş durumda.

Aynca dün bir trader'ın da dediği gibi.

"Herkes TLde... Herkes dolarda açık. Yıl sonu da yaklaşıyor...."

Piyasa normal havasında. Ama arka planda da çok önemli bir gelişmenin ilk belirtileri ortaya çıkmaya başlıyor. Gelecekle ilgili önemli bir yazı...

Rakamlar
Önce rakamları verelim. Amerikan hazinesi tarafından çıkarılan son 10 yıllık bonoların getirişi ağustos ve eylülde yüzde 4,4 civarında seyrettikten sonra 1 Ekim'de en düşük seviyesi olan 3,83'ü görmüş. O tarihten bu yana sürekli bir yükseliş trendine girmiş. Son 6-7 hafta içinde bu bononun getirişi 60 baz puanı kadar yükselmiş bulunuyor.

2 yıllık ABD bonolarının getirişinde de benzer bir gelişme var. Getiri aynı süre içinde yüzde 1,74'ten 2,04'e yükselmiş. Denecek ki.... "Bunun önemi nerede?"

Örnek
Bir örnekle devam edelim. Diyelim ki zengin bir yabancı yatırımcısınız. 5 milyon dolarlık bir birikiminiz var. Bunu eylül başında 2 yıllık ABD bonolarına yatırın, yılda nominal 87 bin dolarlık faiz geliri elde edersiniz. ABD vergi daireleri bunun rahat yüzde 35'ini sizden alır. Geriye kalır 57 bin dolar. 57 bin dolar da New York, Londra, Paris veya Tokyo'da zengin bir yaşamı bırakın, normal bir yaşama yetmez. Peki bu rantiye ABD faizleri bu kadar düşükken ne yapar?

Gider çaresiz 2 milyon dolarını 2 yıllık, diğer 2 milyon dolarını 10 yıllık ABD bonolarına yatınr. Geri kalan 1 milyon dolarıyla da emerging market bonoları gibi kağıtlar satın alır. ABD bonolarından yılda ortalama yüzde 2,7 kazanırken... İkincisinden yılda yüzde 10 -12 arasında bir getiri elde eder.

Böylece portföyün getirisi yüzde 4,4'e gelir.

Yıllık faiz geliri 220 bin dolar eder. Zengin bir kişi için fazla parlak olmasa da en azından adamı New York'ta acından öldürmez.

Hatta... Bakarsınız adam Türkiye çeşidi bonolara biraz daha ağırlık verir...

Demek ki ABD'deki düşük faizler şuna yol açmıştır.

Söz konusu kişi Türkiye bonolarını almıştır. Dünyadaki bütün zenginler böyle bir şey yaparsa Türkiye'ye oluk gibi döviz girer.

Ya faizler yükselirse
Şimdi diyelim ki ABD hazine bonolarında 2 yıllık faizler yüzde 3,5'a... 10 yıllık faizler de yüzde 5,5'e geldi.

O zaman 5 milyonluk birikimi olan bir yatırımcı aynı geliri sadece ABD bonoları alarak da elde edebilir. Yani riskli emerging market bonolarının bir kısmından hemen çıkar. Gelen dövizlerin bir kısmı da aynı anda geri döner.

Sonuç
ABD faizleri son 6-7 haftadır yükselme eğiliminde. Kuşkusuz 10 yıllık bono faizleri şu anda bizim kritik seviye olarak gördüğümüz yüzde 5,5'in altnda.

Ama Amerika'da büyüme şimdiki gibi hızlı seyrederse bu durum daha ne kadar devam eder bilmiyoruz.

Nitekim Hedge fund'lar bunun hazırlığını şimdiden yapmaya başladılar bile. İsviçre Frangı borçlanıp.... ABD kağıtlarına geçişin ilk adımları atlıyor.

DİĞER YENİ YAZILAR