Gazete Vatan Logo

Saldırıya uğrayan polisler Türk ofisini koruyordu!

Paris’te DEAŞ saldırısıyla ölen polisin Türkiye’nin Paris Kültür ve Tanıtma Müşavirliği’ni koruyan ekiptendi. Öte yandan Belçika istihbaratının Fransa’yı saldırgan Karim Cheurfi için ‘silah alıp polis vuracak’ diye önceden uyardığı ortaya çıktı

Saldırıya uğrayan polisler Türk ofisini koruyordu!

Türkiye’nin Paris Büyükelçisi İsmail Hakkı Musa, Fransa’nın başkenti Paris’te gerçekleşen saldırının Türkiye’nin Paris Kültür ve Tanıtma Müşavirliğini de koruma görevi bulunan ekibe yapıldığını bildirdi. Musa, olay sırasında ofisinde çalışmakta olan Türkiye’nin Kültür ve Tanıtma Müşaviri Serra Aytun’un kendisini araması ile öğrendiğini, Aytun’un ise bina içerisinde kaldığını anlattı.

‘Güvenlik istemiştik’

Serra Aytun ve binadaki tüm kişilerin tahliyesi için hızlı bir biçimde Dışişleri Bakanlığı ile temasa geçtiklerini belirten Musa, bunun üzerine ilgili polis birimlerinin Aytun’un diğer bina sakinleri ile birlikte acilen tahliyesini sağladığını kaydetti.

Saldırının Paris Kültür ve Tanıtma Müşavirliğinin önündeki polis aracına yönelik gerçekleştiğini vurgulayan Musa, şunları kaydetti: “Polis aracının, güvenlik tedbirlerinin uygulanması bağlamında orada olduğunu anlıyoruz. Bu güvenlik tedbirleri bizim de zaman zaman istediğimiz tedbirlerdir. Birkaç nedenle çok yakın zamanda tekrar istemiştik. Bir, 24 Nisan yaklaşıyor. İki, terör örgütlerinin, PKK, DEAŞ dahil çeşitli eylemler gerçekleştirebileceğine dair, bize intikal eden istihbari bilgilere istinaden tedbir istemiştik. Üçüncü olarak da tabiatıyla Fransa’da olağanüstü hal uygulaması var. Bunların anlaşılan hepsinin bir sonucu olarak müşavirliğimizin hemen önünde bir koruma ekibi vardı. Maalesef, bizim de güvenliğimizi, Büyükelçiliğimiz Kültür ve Tanıtma Müşavirliğinin de güvenliğini sağlamakla görevli bu ekibe, talihsiz, hain alçakça bir saldırı gerçekleştirildi. Bütün başkentlere artık maalesef saldırı gerçekleştirebiliyorlar.”

Haberin Devamı

Terörist ‘göz göre göre’ gelmiş

Fransa’nın başkenti Paris’te ünlü Champs Elysees Bulvarı’nda bir polisin hayatını kaybetmesine, iki polisin ise ağır yaralanmasına neden olan silahlı saldırganın göz göze göre bu eylemi gerçekleştirdiği ortaya çıktı. Fransa vatandaşı Belçikalı Karim Youssef Cheurfi, hem Belçika hem de Fransız güvenlik yetkililerinin çok aşina olduğu bir isim. Cheurfi, 2001 yılında bir polisin silahını çalıp 3 kurşunla iki polisi yaralamaktan cinayete teşebbüsle yargılandı. 20 yıl hapis cezasına mahkum edildi. Cezası daha sonra 15 yıla düşürüldü. 2016’da hapisten çıktı. Radikal İslamcı örgütlerle sürekli temas halinde oldu. DEAŞ sempatizanı olduğu tespit edildi. Belçika istihbaratı izlemeye aldı. 39 yaşındaki terörist hakkında ‘tüfek alıp polis öldürecek’ ihbarı yapıldı. Cheurfi, geçen ay Antwerp’ten Paris’e tren bileti alınca Belçika istihbaratı hemen Fransa istihbaratını ‘Çok tehlikeli bir adam polis öldürme düşüncesiyle Fransa’ya geliyor’ diye uyardı. Bunun üzerine Fransız polisi Cheurfi’yi Paris’e iner inmez gözaltına aldı. Ancak delil yetersizliğinden serbest bırakmak zorunda kaldı.

Haberin Devamı

Telegram üzerinden mesaj

Terörist, önceki akşam yerel saatle 21.00 civarında, Champs Elysees’ye çalıntı bir araçla geldi. Aracından inip caddenin güvenliğini sağlayan polisin üzerine ateş açtı. Bir polisi öldüren saldırgan koşarak kaçmaya çalışırken öldürüldü. ‘Terör soruşturmasının’ odağı olan eylemcinin kimliği, DEAŞ’ın propaganda kanalı Amaq’ta Ebu-Yusuf El-Baljiki olarak açıklandı. Saldırganın Telegram mesajlaşma uygulaması üzerinden polis memurlarını öldürmek istediğine yönelik konuşmalar yaptığını belirlendi. (VATAN DIŞ HABERLER)

Haberin Devamı

Masaların altına saklandılar

Silahlı saldırının olduğu yerin yakınındaki bir restoranın sahibi Choukri Chouanine, “Müşterilerimizi bodruma saklamak zorunda kaldık” diye anlattı. Bazı restoranlarda da müşteriler masaların altına saklandı.

23 ülkede operasyon

Saldırının ardından tüm Avrupa terör alarmı verirken, Interpol (Uluslararası Polis Teşkilatı) güvenliği sağlamak için ek operasyonlar başlattı. Kıta genelinde silah alım ve satımının çok kolay olduğunu ve bunun da teröristler tarafından sıkça kullanıldığını belirten organizasyon, illegal silah ticaretine savaş açtı. Türkiye de dahil toplam 23 Doğu Avrupa ve Balkan ülkesinde Interpol’ün liderliğinde yapılan operasyonlarda silah kaçakçılığı yapan 149 kişi tutuklandı. Operasyonlarda aralarında bir roketatar ile makineli tüfeklerin de bulunduğu 600 silah ve 20 bin mühimmat ele geçirildi. 48 saatlik Trigger II operasyonunda 7 bin 840 polis memuru görev aldı.

Haberin Devamı