Gazete Vatan Logo

Saldırılar üzerinde trenlerde güvenlik artıracak

Avrupa Birliği tren seferlerinde güvenliği artıracak tedbirler almaya hazırlanıyor.

Saldırılar üzerinde trenlerde güvenlik artıracak

Avrupa Birliği (AB), tren seferlerinde güvenliği artıracak tedbirler almaya hazırlanıyor.

AB Komisyonu'nun ulaşım konularıyla ilgili sözcüsü Jakub Adamowicz, ulaşım konusunda hafta sonunda bazı AB üyesi ülkelerin temsilcilerinin Paris'te bir araya geldiğini hatırlattı ve AB'nin ulaşımda güvenlikkonusuna eylül ayında öncelik vereceğini, alınacak önlemlerin yakında görüşüleceğini söyledi.

AB'nin 11 Eylül'de tren güvenliği teknik çalışma grubunu toplayacağını belirten Adamowicz, 7-8 Ekim'deAB Ulaşım Konseyi toplantısında somut adımların atılacağını ifade etti.

Adamowicz, uçak seferlerinde uygulanan PNR sistemine benzer bir uygulamanın tren seferlerinde de uygulanacağını söylemek için henüz erken olduğunu, ulaşımda önceliğin güvenlik konusunda "orantısallık" alacağını vurguladı.

Alınacak önlemler çerçevesinde Schengen anlaşmasında herhangi bir değişlik yapılmayacağı, tedbirlerin Schengen'i ihlal etmeyeceği ifade ediliyor.

AB yetkilileri, geçen hafta Amsterdam-Paris treninde düzenlenen silahlı saldırının ardından trengarlarında güvenlik önlemlerini tartışıyor. Havaalanı ve uçaklarda uygulanan güvenlik önlemlerinin trenseferlerine de uygulanması konusu üzerinde duruluyor.

Faslı Eyüp El Khazzani, Amsterdam'dan Paris'e giden hızlı trende 21 Ağustos'ta silahlı saldırı düzenlemiş, olayda 3 kişi yaralanmıştı. Olayla ilgili terör soruşturması başlatılmış, Khazzani'nin avukatı ise müvekkilinin trene silahlı soygun yapmak amacıyla bindiğini iddia etmişti.

Haberin Devamı