Gazete Vatan Logo

Saldırı sonrası hastaneyi aradılar ve...

İzmir'de terör saldırısı: 1 şehit

Saldırı sonrası hastaneyi aradılar ve...

Askeri aracın geçişi sırasında patlama meydana geldi. Patlamada 1 asker şehit oldu. Saldırı sonrası hastaneyi arayan bazı kişiler, ölenlerin arasında rütbeli olup olmadığını sordu. Bu kişilerin olayla bağlantısı olduğu iddia ediliyor. Son gelen bilgilere göre teröristler, patlamanın etkisini arttırmak için cıvata ile güçlendirilmiş C-4 tipi patlayıcı kullandılar...

İzmir'in Foça İlçesi'nde askeri aracın geçişi sırasında yola tuzakladıkları patlayıcıyı infilak ettiren PKK'lı teröristler, ardından ateş açtı. Askerlerin karşılık vermesiyle çatışma çıktı. 1 asker şehit oldu, 11 asker yaralandı. Durumları ağır olan 6 askerin Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne kaldırıldığı bildirildi.



Olay bu sabah saat 08.00 sıralarında Amfibi Deniz Piyade Tugay Komutanlığı'na giden yolda meydana geldi. Görevli askerleri taşıyan askeri servis aracı geçerken, PKK'lı teröristler yola tuzakladıkları patlayıcıyı infilak ettirdi, ardından araçtaki askerlere ateş açtı. Askerlerin anında karşılık vermesiyle çatışma çıktı. Bölgede çatışma devam ederken, ilk bilgilere göre olayda 1 asker şehit oldu, yaralanan 4 asker Foça Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı.

Saldırı sonrası hastaneyi aradılar ve...

Olayın meydana gelen yolun daha önce trafiğe kapalı olduğu ve çevre sakinlerine kontrollü geçiş verildiği, ancak bir süre önce asfaltlanarak tamamen sivil trafiğe açıldığı belirtildi.



ÇİFTE BOMBA KULLANILDI

Foça Deniz Üs Komutanlığı'nda görevli askerlere yönelik PKK saldırısında teröristlerin çifte bomba kullandığı ve çok sayıda askerin yaralandığı belirtildi. Alınan ilk bilgilere göre Denis Üssü’nde görevli askerleri taşıyan servis aracı geçerken ilk bombayı patlatıp uzun namlulu silahlarla ateş açan teröristler, hemen yakındaki Deniz Üssü'nden çatışma bölgesine takviye birliklerin geldiği yolda ikinci bombayı infilak ettirdi. İkinci patlamada da çok sayıda asker yaralanırken, şehit sayısının artmasından korkuluyor. Saldırıyı gerçekleştiren teröristlerin etkisiz hale getirilmesi için bölgede büyük operasyon başlatıldı. Öte yandan Foça ve yakın semtlerde halk sürekli helikopter sesleri duyduklarını söyledi.



BÖLGEDE BÜYÜK OPERASYON BAŞLATILDI

Saldırıyı gerçekleştiren teröristlerin etkisiz hale getirilmesi için bölgede büyük operasyon başlatıldı. Foça'ya çevredeki askeri birliklerden helikopterlerle komandolar sevkedildi.

YOL YAKIN ZAMANDA TRAFİĞE AÇILMIŞTI

Olayın meydana gelen yolun daha önce trafiğe kapalı olduğu ve çevre sakinlerine kontrollü geçiş verildiği, ancak bir süre önce asfaltlanarak tamamen sivil trafiğe açıldığı belirtildi.



EMNİYET MÜDÜRÜ: 1 ASKER ŞEHİT

İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi yetkililerinden alınan bilgiye göre, Foça ilçesi girişinde askeri bir aracın geçişi sırasında patlama meydana geldi.

Patlama sonucu yaralananların olduğu, olay yerine gönderilen sağlık ekiplerinin, yaralıları Foça Devlet Hastanesine sevk ettiği bildirildi.

İzmir Valisi Cahit Kıraç ile İl Emniyet Müdürü Ali Bilkay da, Foça’ya hareket etti.

Bilkay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ”Foça’da bir askeri aracın geçişi sırasında patlama meydana geldiği ve kesin olmamakla birlikte 1 şehit olduğu yönünde bilgi aldıklarını” söyledi.



PİL VE KABLOLAR İLE SU ŞİŞELERİ BULUNDU

Teröristlerin bombayı uzaktan kumandayla patlatmak için saklandıkları değerlendirilen ağaçlık alanda yapılan aramada, bir düzenek bulundu. Düzenekte, birbirine sabitlenmiş büyük boy piller ve bunlara bağlı kablolar olduğu görüldü.

Piller ve kablolar ile birlikte iki de pet su şişesi bulundu. Şişelerin içindeki sıvının su mu yoksa başka bir madde mi olduğunun da inceleneceği belirtildi.

KOCAOĞLU OLAY YERİNE GELDİ

Olay yerine gelen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı CHP’li Aziz Kocaoğlu yapılan saldırıyı kınayarak, "Başımız sağ olsun. Terör giderek tırmanıyor" dedi. Kocaoğlu, şunları söyledi:

"Dün Şemdinli’de, bugün Foça’da. Askeri servis aracının gecişi sırasında bomba patlamış. Hemen ardından yardıma giden itfaiye ekipleri olay yerine vardığı anda ikinci patlama meydane gelmiş. Terörü kınıyoruz. Terörün son bulmasını biz de istiyoruz millet de istiyor. Teröre karşı birlik ve beraberlik içinde olmamız lazım. Vatandaşlarımızın da soğukkanlı olması gerekiyor."

Saldırı sonrası hastaneyi aradılar ve...

İKİ PATLAMA OLDU

Bir özel kreşte bahçevanlık yapan İbrahim Günay, sabah saatlerinde işyerine girdiğinde bir patlama sesi geldiğini anlatarak, "Diğer çalışanlar trafo patlaması olabileceğini söylediler. Dışarı çıktığımda askeri otobüsten yaralılar aşağı inmeye çalışıyordu. Yardım etmeye giderken ikinci bir patlama daha oldu" dedi.

Yaralılardan ikisinin yüzlerini yıkadığını anlatan Günay, "Rütbeli askerler dağ kısmında kıpırdanma olduğunu söyledi. Hepsi o tarafa doğru koşmaya başladılar. Yukarıdan silah sesleri geldi. Ortam çok kötüydü" diye konuştu.

SERVİSE BİNMEDİ PATLAMADAN KURTULDU

Deniz üssünde sivil memur olarak çalışan 1.5 aylık hamile 26 yaşındaki Esin adlı görevli patlamayı duyunca büyük şaşkınlık yaşadı. Kendisinin de her sabah aynı servise bindiğini anlatan genç kadın, "Ben de her gün bu servis aracına biniyordum. Bugün işe geç gideceğim için binmedim. Olayı duyunca çok şaşırdım" dedi.

DOĞU ŞİVELİLER HASTANEYİ ARADI

Bu arada olayın ardından birkaç kez yaralıların ilk anda götürüldüğü Foça Devlet Hastanesi’ni arayan ve konuşmalarından Doğulu olduğu anlaşılan kişiler, kaç ölü ve yaralı olduğunu, aralarında rütbeli bulunup bulunmadığını sorduğu ortaya çıktı.

Bu kişilerin patlamayı gerçekleştirenler ya da bağlantılı oldukları kişiler olabileceğinin değerlendirildiği belirtildi.

YARALANAN PERSONELİN KİMLİKLERİ BELİRLENDİ

İzmir’in Foça ilçesinde askeri aracın geçişi sırasında meydana gelen patlamada yaralananların tamamının kimlikleri belirlendi.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, patlamanın ardından hastanelere sevk edilen yaralı sayısının 12 olduğu saptandı.

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tedavi altına alınan askerlerin Fikri Özdemir ve Gökhan Gökdemir olduğu kaydedildi.

Daha önce Menemen Devlet Hastanesi’ne kaldırılan yaralıların Uzman Çavuş Ferhat Şen, itfaiye eri Erol Uysal, Foça Belediyesi’nde işçi olarak çalışan Muammer Ünal ve Emekli Astsubay Ali Ceylan, helikopterlerle Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne sevk edilen 6 yaralının da Hasan Furkan Özmen, Salih Uzun, Özay Demirer, Gencer Çetin, Ali Aslan ve İsmail Durak olduğu bildirilmişti.

SAVCILAR OLAY YERİNE GELDİ

Patlamanın ardından, Özel Yetkili Mahkemelerin yerine kurulan, İzmir’deki Terörle Mücadele Mahkemeleri’nin iki savcısı, olay yerine geldi. Olay yerinde iz ve delilleri değerlendirip, görgü tanıklarının ifadelerini alan savcılar daha sonra buradan ayrıldı.

BOMBA C 4

Öte yandan bombaların ilk belirlemeye göre parça tesirli hale getirilmiş C 4 plastik patlayıcıdan yapıldığı belirtildi. MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural da bombaların patladığı yere gelip yetkililerden bilgi aldı. Polis ve askerin bölgede havadan ve karadan arazi taraması sürerken, ilçeye giriş çıkışları gösteren güvenlik kameraları da incelemeye alındı.

AKŞAMKİ YANGINI TERÖRİSTLER Mİ ÇIKARDI?

Bölgede, dün saat 19.00 sıralarında da Menemen ilçesi’ne bağlı Türkelli Köyü ile Foça’nın Geren Köy’ü arasındaki Yapalak Mevkii’nde makilik ve otluk alanda yangın başladı. Şiddetli rüzgar nedeniyle büyüyen yangına müdahale eden İzmir Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri, alevleri yerleşim yerlerine ulaşmadan çembere almayı başardı. Alevler yaklaşık 10 hektarlık alanda etkili oldu. Bu yangının da terör örgütü üyelerince çıkarılmış olabileceği öne sürüldü. İlçede bulunanların dikkatini bu yangına çekip, askeri servis aracının güzergahı üzerine patlayıcıyı daha rahat yerleştirmiş olabilecekleri üzerinde durulduğu da kaydedildi.

FOÇA’DA ORMAN YAKANLARA MÜEBBET HAPİS VERİLMİŞTİ

İzmir’in Foça İlçesi’nde, Yenifoça Kızıldağ mevkisine, PKK terör örgütünün eylemleri doğrultusunda 7 Eylül 2011 tarihinde orman yangını çıkarıp, 3 hektarlık alandaki kızılçamların kül olmasına yol açmakla suçlanan M.S. ve H.K., hakkındaki dava kısa bir süre önce sonuçlanmıştı. İzmir Ağır Ceza Mahkemesi iki sanığı ’Orman yakmak suretiyle Devletin egemenliği altında bulunan topraklardan bir kısmını devlet idaresinden ayırmaya yönelik bir fil işledikleri’ gerekçesiyle ’ağırlaştırılmış müebbet’ hapis cezasına çarptırdı. Sanıklar H.K. ve M.S.’ye ayrıca ’Devletin güvenliğine karşı suç işlemek amacıyla kurulan PKK Terör Örgütünün faaliyeti çerçevesinde, devlet ormanını yakmak’ suçundan da müebbet hapis ve bin gün adli para cezası verildi.

ŞEHİT ER ARKADA OTURUYORMUŞ

İzmir’in Foça İlçesi’ndeki askeri servis aracına düzenlenen saldırıda şehit olan er Özkan Ateşli’nin otobüsün arkasında solda oturduğu belirtildi. Saldırıya uğrayan askeri otobüs de yapılan incelemelerin ardından çalıştırılarak, Foça Deniz Üs Komutanlığı’na götürüldü.

ÇOK SAYIDA İHBAR

Bu arada olayın ardından polise çok sayıda ihbar geldi. Vatandaşların şüphelendikleri kişileri bildirip, tarif ettikleri, ekiplerin de bu doğrultuda çalışmalarını yürüttüğü, bölgedeki tavuk kümeslerinin bile arandığı belirtildi.

BORNOVA’YA KAN BAĞIŞI ÇADIRI

Foça’daki terör saldırısının ardından Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır da kısa mesajla binlerce kişiye, yaralılar için kan bağışında bulunma çağrısı yaptı. Yoğun talep nedeniyle Ege Üniversitesi’nin kan alma birimi yetersiz kalınca Bornova Meydanı’na Kızılay tarafından kan bağışı çadırı kuruldu.

Hastanede kan vermek için bekleyen vatandaşlar, Bornova Belediyesi’nin araçlarının da yardımıyla Kızılay çadırına taşındı.

VAN DEPREMİNDEKİ GİBİ

Türk Kızılayı Ege Bölge Kan Merkezi Müdürü Gökay Gök, terör saldırısının ardından vatandaşların kan bağışı için akın ettiğini, öğle saatlerine kadar 500 ünite kan toplandığını söyledi. Gökay, bu kadar yüksek bağışın Van depremi sırasında olduğunu belirtti.

Gün sonunda 3 bin ünitenin üzerinde kan toplanacağı dile getirdi. Sadece İzmir değil Manisa, Uşak, Aydın, Denizli ve Muğla’dan da gelenlerin olduğunu vurguladı.

CHP’Lİ VEKİLLER TERÖRÜ LANETLEDİ

İzmir’İn Foça İlçesi’nde askeri aracın geçişi sırasında düzenlenen mayınlı saldırının ardından bölgeye giden CHP İzmir Milletvekilleri Alaattin Yüksel, Mustafa Moroğlu ve Aytun Çıray, CHP İzmir İl Başkanı Ali Engin, Foça Belediye Başkanı CHP’li Gökhan Demirağ, Bornova Belediye Başkanı CHP’li Kamil Oktay Sındır, parti meclis üyeleri ve CHP’li ilçe başkanları terör saldırısını kınadı.

Foça Belediye Başkanı Demirağ’ın makamında basın açıklaması yapan CHP’li Alaattin Yüksel, "Ülkemizde her gün ortalama bir şehit haberi geliyor. Dünyanın en şirin ilçelerinde bile terör karşımıza çıkıyor. Bu ülkede akan kan var. Bu kanın durması gerekiyor" diye konuştu.

CHP İzmir İl Başkanı Ali Engin, "Terör Foça’da vücut buldu. Bunun amacı ülkede kargaşa yaratmak ve ekonomiye zarar vermek. Hükümet partimizin tüm uyarılarına rağmen terörle müzakere yaptı ve hiçbir sonuç alamadı. Genel Başkanımız bu konunun parlamentoda tartışılıp görüşülmesi talebinde bulundu. Artık terör konusunda bahane kalmamıştır. Anneler ağlamaktadır" dedi.

Haberin Devamı