Gazete Vatan Logo

Saldırı örgütlü, mahallelinin suçu yok!

SALDIRIYA uğrayan sanatçı ve galeri sahipleri, dün basın açıklaması yaptı. Ressam Nazım Hikmet Richard Dikbaş, başından yaralandığı saldırının örgütlü olduğunu iddia etti:
Biber gazı sıktılar: “40-50 kişi, sopa ve biber gazlarıyla birden saldırdı. Galeriler tahrip edildi. Aralarında sanatçılar, akademisyenler, öğrenciler, yazarlar, Türkiye ve yurt dışından gazeteciler, yabancı ülkelerin kültür ateşeleri olan sanat severler üzerinde tam bir terör olayı yaratıldı. Saldırıda gaz spreyi, bıçak, kırık şişeler, demir sopalar ve coplar kullanıldı. Benim de kafama sopayla vurdular. Dört dikiş atıldı.”

Önce de taciz edildik: “Çeşitli defalar galerimiz, sanatçılar ve izleyiciler, taciz ve tehdit edildi. Bu eylemlerin internet üzerinden ve mahalledeki mekanları kullanarak örgütlenen bir grup tarafından gerçekleştirildiğini biliyoruz. Tophane sakinleriyle sürekli iletişim halindeyiz. Saldırılar Tophane Mahallesi’ne maledilemez. Saldırganlar mahalle için ciddi bir tehdit oluşturmakta. Bu eylemin nasıl örgütlendiğiyle ilgili ciddi bir soruşturma yapılması ve sorumluların bulunması kentimizin güvenliği için zorunludur. Daha önce IMF protestolarına katılanlara karşı yaşanan linç girişiminde de bu oranda bir şiddet gösterisi olmuş ve basına yansımıştı. Ancak bu olaylar sonrasında saldırganların cezasız kalması bu tür şiddet eylemleri yapan gruplar için cesaretlendirici bir örnek olmuştur.”
‘Bizi tahrik ediyorsunuz’ dediler: Sanat eleştirmeni Ayşegül Sönmez de, kalabalık grubun saldırısına uğrayan isimlerden biriydi. Sönmez olanları şöyle anlattı: “İki saldırı oldu. Saldırılar örgütlüydü. İlkinde slogan atılmadı, polis geldi ve müdahale etti. Kısa bir süre sonra ikici saldırı gerçekleşti, polis etkisiz kaldı ve saldırganlar sürekli olarak “Geldiğiniz yere gidin”, “Burada olmanız bile beni tahrik ediyor” diye bağırıyor, bir yandan da bizlere saldırıyorlardı.
Sürekli ‘Gidin’ diyorlardı: Galeri sahibi Azra Tüzünoğlu da, son iki senedir tehdit aldıklarını söyledi: “Çeşitli iddialar var. Orada verilen içki miktarı çok düşük olduğu için sarhoş olmak mümkün değil. Bu saldırının sebebi sokakta bir araya gelmiş ve sohbet eden insanlar olamaz. İki ayda bir düzenlenen iki saatlik açılışlardan söz ediyoruz. İki yıldır aynı şeyleri yaşıyoruz. Ama biz bunları hoşgörüyle halledileceğine inanıyoruz. İki yıldır tehdit alıyorduk. ’Burası sizin yeriniz değil, geldiğiniz yere gidin’ diyorlardı. Bu derece bir saldırı beklenemezdi. Çok sayıda yaralı olduğunu biliyoruz.”

Haberin Devamı