Gazete Vatan Logo

Saldırganın tabletinden şifreli ses kaydı çıktı

Reina saldırısına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında evde yapılan aramalarda saldırgan Masharipov’a ait tablet bulunduğu, bu tablette şifreli ses kayıtlarının olduğu belirtildi. Saldırıyla ilgili gözaltına alınan örgüt emirinin yardımcısının da aralarında olduğu 14 kişi adliyeye sevk edildi.

Saldırganın tabletinden şifreli ses kaydı çıktı

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu savcılarından Gökalp Gökçü tarafından Reina saldırısına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan aralarında DEAŞ emiri Hoca Akka’nın yardımcısı Yusuf kod adlı İlyas Mamaşaripov’un da bulunduğu 14 şüpheli ‘silahlı terör örgütüne üye olma ve anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs’ suçundan tutuklamaya sevk edildi. İlyas Mamaşaripov’un ayrıca ‘39 kez kasten öldürme suçuna yardım’ suçundan tutuklanması istendi

Emirin yardımcısı

Savcılığın sevk yazısına göre; Mamaşaripov’un Başakşehir’deki adresinde yapılan aramada, dijital materyaller bulunduğu, bu materyallerden örgüt militanlarının görüntülerinin bulunduğu, örgüt flamaları içeren görüntüler ve askeri kamuflaj malzemelerin ele geçirildiği anlatıldı. Mamaşaripov’un, saldırgan Masharipov’la birlikte saldırı öncesi Başakşehir’deki evde 20 gün aileleriyle birlikte kaldıkları belirtildi. Evdeki aramalarda saldırgan Masharipov’a ait bu tablette şifreli ses kayıtlarının olduğu belirtildi. İlyas Mamaşaripov’un eşi olan Marhaba Abduloeva’nın da saldırıdan haberdar olduğu anlatılan sevk yazısında, Abduloeva’nın ifadesinde Reina saldırganı Abdulkadir Masharipov’un olay gecesi saat 01.30’da eşine, “Buralarda kalırsanız zarar görürsünüz” dediği belirtildi.

Haberin Devamı

Mont ve para verdiler

Savcılığın sevk yazısına göre; saldırgan Abdulkadir Masharipov’un saldırı sonrası 3 ticari taksi kullanarak Zeytinburnu’na DEAŞ militanlarının kullandığı ‘Mölcer Dağ Cafe’ isimli işyerine geldi. Saldırganın 40 TL taksi parasını şüphelilerden Nurmuhammad Mamat ödedi. Mamat, Masharipov’un Zeytinburnu’nda saklanmasına yardım etti. Montunu Reina’da bırakan saldırgan Masharipov’a Zeytinburnu’nda gittiği Mölcer Dağ Cafe’de bir mont verildi. Masharipov’u bu kafede şüphelilerden Ömer Faruk, Kamil Ahmed ve Abduweli Yasin karşıladı.

Ailesinin yanına gidecekti

Saldırı planlanındaki kilit isim ‘Baro’ kod adlı Osman Sodırov. Sodırov ile şüphelilerden Khıkmatıllo Zokırov saldırı sonrası gece 03.00 sıralarında saldırgan Masharipov’un eşi ve iki çocuğunu Pendik’te bir eve götürdü. 3 Ocak günü Masharipov’u da Pendik’e eşi ve çocuklarının yanına götürmek istediler ancak polisin aracı fark etmesi nedeniyle Pendik’e geçemediler .

Haberin Devamı

Kaçmasını sağladılar

Şüphelilerden Yasin Memed ve Abdu Mehmet Aziz’in saldırı öncesinde ve sonrası saldırgan Masharipov’un araçla olay yerine gitmesi ve kaçışında yardımcı oldukları anlatıldı. Yasin Memed’in, 4 Ocak günü polis tarafından durdurulmak istendiği sırada aracını bırakıp kaçarken yakalandığı belirtildi.

Sigara paketinde kan izi

Şüpheli Doulatı Maimaitialli’nin ise saldırı sonrası Masharipov’u Zeytinburnu’ndaki evinde sakladığı belirtildi. Bu evde Masharipov’un kan izlerinin bulunduğu sigara paketi ele geçirildi. Masparipov’un saldırı sonrasında saklandığı Zeytinburnu’ndan Pendik’e araç ile nakil edilmesi için kendi konumunu örgüt militanlarına gönderdiği tespit edildi.