Gazete Vatan Logo

Saldırgana emir oradan gelmiş! Bakın babası kim çıktı!

İngiltere'nin Manchester kentindeki ABD’li şarkıcı Ariane Grande’nin konseri sırasında düzenlenen intihar saldırısına dair detaylar gelmeye devam ediyor. Saldırganın kimliği, Libya asıllı İngiliz vatandaşı Salman Abedi isimli 22 yaşındaki erkek olarak açıklanmıştı.

Saldırgana emir oradan gelmiş! Bakın babası kim çıktı!

İngiltere İçişleri Bakanı Amber Rudd, saldırganın istihbarat servislerince tanınmasına karşın saldırıyı nasıl gerçekleştirebildiğiyle ilgili soruya, istihbarat servislerinin çok sayıda kişiyi bildiğini ancak hepsini gözaltına alamayacağını söyledi.

Abedi’ye yardım eden kişilerle ilgili soruşturma tamamlanıncaya kadar terör tehdidi seviyesinin “kritik” durumda kalacağını belirten Rudd, ordudan yardım alınmasının da sürdürüleceğini duyurdu.

Saldırganın geçmişine dair en etkileyici bilgi ise Fransa İçişleri Bakanı Gerard Collomb’dan geldi. Collomb, “İngiliz istihbaratından öğrendiklerimize göre İngiliz vatandaşı olan saldırgan, Libya’ya ve oradan da Suriye’ye gitmiş...

Radikal terör bağlantılarını ve saldırı eğitimini de orada aldığına inanıyoruz. Böylece Abedi’nin DEAŞ’la bağlantısı kanıtlanmıştır” dedi.

AİLESİ TUTUKLANDI
Bu arada İngiliz polisi, Abedi’nin ağabeyi İsmail’in önceki gün Manchester’da tutuklandığını açıkladı. Teröristin kardeşi Haşim ve babası Ramadan’ın da Libya Trablus’ta tutuklandığı ifade edildi.
Libya güvenlik güçlerine göre, Haşim saldırı planlarından haberdardı. Saldırıyla bağlantılı olduğu düşünülen 5 kişinin daha gözaltına alındığı belirtildi.
İngiltere’deki istihbarat örgütü MI5 bünyesindeki Ortak Terör Analiz Merkezi, terör tehdit seviyesini önceki akşam “ciddi”den “kritik”e yükseltmişti.
elecek adımlar arasında, 3 bin 800 kadar silahlı askeri personel, kilit önemdeki binaları ve kamuya açık etkinlikleri koruyacak.
NORMAL BİR GENÇTİ
Abedi, 15 yaşında Libya’da çekildiği düşünülen eski fotoğraflarında, radikal bir gençten uzak bir görünüm sergiliyor.
2. Dünya Savaşı’ndan sonra ilk defa, İngiltere ordusu Londra’da bin askerden oluşan bir birlik konuşlandırdı.
TERÖRİST, LİBYA’NIN KÖKLÜ AİLESİNDEN
Libya basınına göre, Salman Abedi, ülkenin en güçlü aşiretlerinden el-Abedi’ye mensup. Aşiret, Tobruk ve Guba bölgelerinde etkin. AP’ye göre, babası Ramadan Abedi, şu anda başkent Trablus’ta merkezi güvenlik biriminin müdürü.
Gazete Habertürk'ün haberine göre Ramadan, 90’larda Kaddafi yönetimine karşı çıkan ve El Kaide bağlantılı Libya İslami Mücadele örgütüne üyeydi.
Kaddafi yönetimib 1993’te Ramadan hakkında yakalama kararı çıkardı. Aile ülkeden kaçtı, İngiltere’den siyasi sığınma aldı. Salman da orada doğdu, büyüdü. Babası ve ailenin geri kalanı, Kaddafi devrildikten sonra Libya’ya döndü.
El-Abedi aşiretinin en ünlü mensuplarından biriyse Abdül Fetih Yunus. Kaddafi’nin en yakın generallerinden biri olan Yunus, isyancılara katılmıştı.
The Times Gazetesi’nin saldırganın bir okul arkadaşının ifadesine dayandırdığı haberine göre, Salman Abedi, 3 hafta önce Libya’ya gitti ve saldırıdan 2 gün önce İngiltere’ye döndü.
OLIVIA’DAN ACI HABER GELDİ
Saldırıdan sonra bulunması için kampanya başlatılan Olivia Campbell’ın (15) öldüğü anlaşıldı. Annesi Charlotte Campbell, kızını bulabilmek için ekranlardan yardım istemişti.
TÜRKİYE YOLCUSUNA TERÖR GÖZALTISI
İngiltere’den Türkiye’ye gitmeye hazırlanan bir kişinin terörle mücadele kanunu kapsamında başkent Londra’daki Stansted Havalimanı’nda gözaltına alındığı bildirildi.
Kimliği açıklanmayan 37 yaşındaki erkek şüphelinin, terörle mücadele yasası kapsamında gözaltına alındığı ancak Manchester saldırısıyla bağlantısının bulunmadığı kaydedildi.
Manchester kurbanları için düzenlenen anma törenlerine, Müslümanlar da dahil binlerce kişi katıldı.

Haberin Devamı