Gazete Vatan Logo

Sakızda 450 milyon $’lık dev satışa ‘Nazar’ değdi

Falım ve First ile sakızda pazar lideri olan Intergum’ın Cadbury Schweppes’e devrine şartlı onay çıktı.

REKABET Kurulu, Intergum Grubu şirketlerinin Cadbury Schweppes’e devredilmesine şartlı onay verdi.

Kent Gıda’nın yüzde 95.36 hissesine sahip olan Cadbury Schweppes’ten İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’na yapılan açıklamaya göre Rekabet Kurulu, Intergum Grubu şirketlerinin devralınmasına yüzde 2.6 pazar payına sahip Nazar şekersiz sakız markasının süresiz lisans sözleşmesi ile bir başka teşebbüse devredilmesini şart koştu.

Dünyanın en büyük şekerleme şirketi olan İngiliz Cadbury Schweppes, Türk sakız pazarında lider olan Intergum’ı Amram Ailesi’nden 450 milyon dolar peşin bedel ve üstlenilen borç karşılığında satın almak için Haziran ayında anlaşma yapmıştı.

Permatik’in eski sahibi

Intergum şirketinin markaları arasında First, Falım, Love Is bulunuyor. Intergum şirketini Cadbury Schweppes’e satan Amram Ailesi, kamuoyunda tanınmayan bir aile ancak sanayicilik kökenleri cumhuriyetin kuruluşuna kadar dayanıyor. Aile, deri ve plastik mamulleri, şekerleme ve traş bıçağı gibi alanlarda yaptığı yatırımlarla öne çıkıyor.

Aile, Türkiye’nin en eski traş bıçağı markalarından Permatik ve Perma Sharp’ın da sahibiydi. Amramlar, 1991 yılında Kromatik şirketiyle birlikte bu markalarını dünya devi Gillette’e sattı.

Türkiye’de sakız pazarı 5 yılda yüzde 30 büyüdü

Türkiye’de sakız pazarı son 5 yılda yüzde 30 büyüdü ve satışlar 190 milyon dolara ulaştı. Türkiye’de halen 60’ın üzerinde üretici 280 değişik markalı ürün pazarlıyor. Sakız pazarı son yıllarda özellikle sakızın dişler üzerindeki etkisi vurgulanınca büyüme gösterdi.

Türkiye’de yılda 3 milyar 360 milyon adet sakız çiğnenmeye başladı.

Sektörün 4 önemli oyuncusu var. Cadbury’nin anlaştığı Intergum, yüzde 46’yı bulan pazar payı ile sektörün lideri. Şirketin sadece Falım markasının pazar payı yüzde 30’u geçiyor. Vivident ve Big Babol’u pazarlayan Perfetti Van Melle’nin pazar payı yüzde 15, Tipitip ve Minti markalarının sahibi Cadbury Kent’in yüzde 12, Chewydent markasıyla pazara giren Ülker’in yüzde 10’a yakın.

Haberin Devamı