Gazete Vatan Logo

Sakın ha 26 milyarı bize yüklemeyin

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, 1.300 liralık asgari ücretin şirketlere maliyetinin 26 milyar lira olduğunu vurgulayarak, “Hepsini sakın ha bize yüklemeyin” çağrısı yaptı.

Sakın ha 26 milyarı bize yüklemeyin

Asgari ücretin yeni yılda 1.300 liraya yükselecek olmasının tartışmaları sürüyor. Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) 2015 Sanayi Gecesi’nde konuşan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, asgari ücrette 300 liralık artışın yükünün paylaşılmasını isterken, ‘Hepsini sakın ha bize yüklemeyin’ diye hükümete seslendi.

Gücümüz yok

Konuşmasında önce istihdam üzerindeki verginin yüksekliğinden yakınan Hisarcıklıoğlu, daha sonra asgari ücretin net 1.300 lira olması durumunda brüt olarak hesaplandığında tüm şirketlere maliyetinin 26 milyar liraya ulaştığını anlattı. Hisarcıklıoğlu, şunları söyledi:

“İşletmelerimizin yüzde 99.2’si KOBİ. Toplam vergi öncesi kârları 40 milyar lira. Eğer bunun tüm yükünü biz çekecek olursak bize yüklenen yük 26 milyar lira. KOBİ’ler rekabet güçlerini kaybederler. Onun için bunu paylaşalım istiyoruz. Hepsini sakın ha bize yüklemeyin bizim gücümüz yok. Onun için bunu hep birlikte yüklenelim. İşçi kardeşlerimiz 1.300 lira alırlarsa memnun oluruz. Çarşı pazarda daha fazla harcıyacakları imkan olur.”

Haberin Devamı

İstihdam vergisinde dünya birincisiyiz

Hisarcıklıoğlu, bir asgari ücretlide işverenin cebinden çıkan net paranın 1.500 lira olduğunu söyledi. İşçinin cebine giren paranın ise 1.000 lira olduğuna işaret eden Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti: “OECD verilerine göre istihdam üzerindeki vergi yüklerinde yüzde 71’le dünya birincisiyiz. Bizden sonra yüzde 54’le Almanya geliyor. Amerika’da yüzde 34. Biz diyoruz ki istihdam üzerindeki vergi yükleri dünyada hangi ülkelerle rekabet ediyorsak o kadar olsun.”

5 milyon asgari ücretli var

Çalışma Bakanlığı verilerine göre Türkiye’de çalışan nüfusun 4 milyon 970 bin 737’si asgari ücretle istihdam ediliyor.