Gazete Vatan Logo

Sakarya'da büyük panik

Sakarya'nın Arifiye ilçesinde "radyoaktif madde" bulunduğu iddia edilen evin yer aldığı sokakta yaşayanlar, tedbir amacıyla bölgeden uzaklaştırıldı. 2'si doktor 11 kişide radyoaktif madde bulundu

Sakarya'da büyük panik

Sakarya'nın Arifiye ilçesinde "radyoaktif madde" bulunduğu iddia edilen evin olduğu sokak karantinaya alındı.

Neviye Mahallesi Irmak Sokak'taki evde radyoaktif madde bulunduğu ihbarı üzerine AFAD ekipleri, tedbir amacıyla sokakta yaşayanları bölgeden uzaklaştırdı.

AFAD ekiplerinin radyoaktif olduğu öne sürülen maddelerle ilgili ölçümleri devam ediyor.

Yetkililer, söz konusu maddelerin baraj inşaatındaki çeliklerin ölçülmesinde kullanılan makinenin parçaları olduğunu belirtti. İnceleme için Ankara'dan Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) yetkililerinin çağrıldığı öğrenildi.

"Malzemeler meğerse radyasyonluymuş, biz anlayamadık"

Ev sahibi Emin B, gazetecilere yaptığı açıklamada, oğlu Eyüp B'nin baraj inşaatında çalışan amcasının oğlunun yanına gittiğini belirterek, oğlunun inşaat alanında bulduğu tespih tanelerine benzeyen 3-4 parçayı eve getirdiğini söyledi.

Emin B, "Malzemeler meğerse radyasyonluymuş, biz anlayamadık. Çocuk cebinde eve getirdi, ben ellemedim ama çocuklar da baktı. Çocuk, evvelki gün rahatsızlandı. Hastaneye götürdüğümüzde iğne vurdular." diye konuştu.

Haberin Devamı

Bu arada, Eyüp B'nin götürüldüğü, tedbir amaçlı karantinaya alınan Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Merkezi, yeniden hizmete açıldı.

TAEK’ten radyoaktif madde açıklaması
TAEK: Sakarya'daki radyoaktif kaynak tespit edildi. Radyoaktif kaynaktan kişilere bulaşma söz konusu değil.
VALİ'DEN AÇIKLAMA
Sakarya Valisi Hüseyin Avni Coş, Arifiye ilçesinde "radyoaktif madde" bulunduğu iddialarına ilişkin, "Yapılan ölçümlerde yayılmış radyoaktif madde tespit edilmedi. Radyoaktif kalıntı olabileceği varsayımıyla alınan tedbirler kaldırıldı." dedi.
Vali Coş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kızılcık Barajında işçi olarak çalışan Cumhur Tarık B'nin amcasının oğlu 16 yaşındaki Eyüp B. ile baraja gittiğini ve çocuğun baraj inşaatında boru kaynaklarında sızdırmazlık testi yapan (Röntgen çeken) tespih şeklindeki radyoaktif madde yaydığı düşünülen ve baraj inşaatı yetkililerinin kaybolduğunu bildirdikleri bir parçayı bularak bunu alıp evine götürdüğünü dile getirdi.
Eyüp B'nin bir süre sonra rahatsızlanarak Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Merkezinde tedaviye alındığını belirten Coş, "Kalça bölümünde kızarıklar meydana geldiği anlaşıldı. Olay yerine AFAD ekibi geldi, mahalle sakinleri olay mahallinden uzaklaştırarak güvenlik tedbiri alındı. Ankara'dan Türkiye Atom Enerjisi Kurumundan (TAEK) da ekip intikal etti. Yapılan ölçümlerde yayılmış radyoaktif madde tespit edilmedi. Radyoaktif kalıntı olabileceği varsayımıyla alınan tedbirler kaldırıldı. Şahıs, Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Merkezi kontrol altında olup hayati tehlikesi yoktur." şeklinde konuştu.
Bu arada Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği yetkilileri, şu ana kadar hastaneye başvuran Eyüp B. ile muayeneyi yapan doktor ve diğer 8 kişide herhangi bir olumsuz durum olmadığını, radyasyon temasının bulunmadığını bildirdi. Şu an hastanede kontrol altında tutulan 10 kişinin taburcu edileceği belirtildi.
UMKE, AFAD ve TAEK yetkililerinin giriş ve çıkışa kapatılan evin bulunduğu Neviye Mahallesi Irmak Sokak'taki incelemeleri sürüyor.

Haberin Devamı