Gazete Vatan Logo

Sakarlık deyip geçmeyin!

Gün içerisinde geçirdiğiniz küçük kazaları, darbeleri ciddiye almanız gerekir. Çünkü ağrı ve zorlanma o gün içinde geçmiş olsa bile uzun süre sonra kireçlenme olarak ortaya çıkabiliyor.

En çok görülen rahatsızlıkların başında gelen kireçlenme şehirde yaşayanları daha çok etkiliyor. Masa başında uzun süre hareketsiz çalışanlar, ağır kaldırıp eklemlerini zedeleyenlerde görülen bu rahatsızlık tedavi edilmezse birçok ağrı ve hareket kısıtlanmasına yol açıyor.

KİREÇLENMENİN NEDENİ HAREKETSİZLİK

Kireçlenmenin hareketsizlikten kaynaklandığını belirten Demir “Örneğin bir kaza geçirmişsinizdir. O bölgeyi hiç hareket ettiremediyseniz o bölgede dokular sertleşir. Buna halk arasında kireçlenme denir. Kemik dokularının birbirine kaynaması, hareketsizliğe bağlı sertleşmeler, kasların buna uyum sağlaması ve kaslarda da sertleşmeyle harekette zorluk meydana gelir. Harekette zorluk, ağrı, dolaşım bozukluğu sorunu olabilir.” dedi.

“AĞRIDAN KORKMAYIN”

Eklemlerimizde kireçlenmenin olmaması için bütün eklemlerimizi çalıştırmamız gerektiğini ifade eden Demir “Mutlaka egzersizler yapmalıyız. Ağrı güzel bir şeydir. Ağrı insanı doktora götürüp, hastalığı ortaya çıkarır. Ağrıdan korkmamalıyız. Vücudumuzun herhangi bir yerinde ağrı varsa ya da herhangi bir darbe aldıysanız doktora gitmelisiniz. Bir sorunun olup olmadığı hem doktorun muayenesi hem de röntgen, EMAR gibi yardımcı cihazlarla garanti etmeliyiz. ‘Geçti’ dediğiniz seneler sonra geri dönebilir. Asıl kireçlenme de böyle bir şeydir. Kireçlenme bir günde olmaz. Kireçlenme uzun vadeli bir sorundur.” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

EN SON ÇARE CERRAHİ MÜDAHALE

Kireçlenmenin sık boyunda, omuz, dirsek, diz, ayak bileğinde görüldüğünü söyleyen Fizyoterapist Celal Haydar Demir “Kireçlenmede cerrahi müdahale donmuş eklemlere yapılır. Donmuş eklemlerde hasta olduğu bölgeye göre hasta kolunu hiç kullanamıyordur, hiç yürüyemiyordur. Çevre dokularda artık buna uyum sağlamıştır. Hata o eklemini hiç kullanamadığında yapılır. Bu sorunun başlangıcında iyi bir fizik tedavi süreci ile kireçlenme ortadan kaldırabilir. Tedavi süresi kireçlenmenin sürecine göre değişir.” dedi.

Haberin Devamı