Gazete Vatan Logo

Şaka değil gerçek!

Olmaz denilen gerçekleşti. ABD’de Beyaz Saray’ın yeni sahibi daha önce siyasette hiçbir tecrübesi olmayan, eski reality show yıldızı ve milyarder iş adamı Donald Trump oldu. Temsilciler Meclisi ve Senato’da da partisi zafer kazanınca 1945’ten beri en güçlü Başkan olan Trump, zafer konuşmasında ‘Tüm Amerikalılar’ın Başkanı olacağım’ sözü verdi

Şaka değil gerçek!

ABD’nin 45’inci başkanını belirlemek için yapılan seçimlerden bir gün öncesine kadar tüm ABD medyası, anket şirketleri, hatta piyasa uzmanları Hillary Clinton’ın ilk kadın başkan olarak tarihe geçeceğinden emindi. Trump’ın 11 kritik eyaletin hemen hemen tamamında seçimi kazanması durumunda ancak başkan olabileceği belirtiliyor, bu da çok uzak bir ihtimal olarak görülüyordu. Ama sonuçlar gelmeye başladıktan sonra bunun aslında sanılandan çok daha güçlü bir olasılık olduğu anlaşıldı. Trump, daha önceki seçimlerde Demokratlar’a oy veren Florida, Ohio, Pennsylvania, Michigan, Wisconsin gibi çok kritik eyaletlerin tümünde sürpriz zaferler kazandı. Daha önceki 13 seçimde Ohio’yu kazanan aday seçimi kazandığı için bu eyaletteki seçim sonucu geldiğinde bir anda şok dalgası tüm ABD’ye yayıldı. Saatler sonra Trump’ın başkanlığı ilan edildiğinde herkes birbirine aynı soruyu soruyordu. Nasıl?

Anketler niye yanıldı?

Cevap sandık çıkış anketlerinde gizliydi. ABD’li seçmen Trump’a oy vermek sanki ayıplanacak bir şeymiş gibi görüldüğü için anketçilere gerçek tavırlarını belli etmemiş, bu nedenle tüm anketler Hillary’yi önde göstermişti. Oysa ki seçmen çıkış araştırmalarına bakıldığında, yüksek gelirli, beyaz, erkek, orta yaş ve üzeri seçmenin büyük kısmının Trump’a oy verdiği anlaşıldı. Seçmenlerin en büyük kaygısının terörizm ve göçmenler olduğu, bu konularda da Trump’ı daha güçlü gördükleri belirlendi. Trump ise gece 02:00’de zaferini ilan etmek için kürsüye çıktığında kampanya sırasında kullandığı bölücü dilden uzaklaşmıştı. 70 yaşındaki yeni başkan, ‘Tüm Amerikalılar’ın başkanı olacağım. Şimdi yaraları sarma, bir araya gelme zamanı. Unutulmuşlar artık unutulmayacak. Tüneller köprüler yapıp Amerikan ekonomisini ayağa kaldıracağız. Başkanınızla gurur duyacaksınız’ dedi.

Haberin Devamı

Şimdi ne olacak?

Trump, seçim zaferinin ardından kendisini telefonla arayarak tebrik eden Başkan Barack Obama’yla görüşmek üzere yarın Beyaz Saray’a gidecek. Trump’ın Ocak ayında gerçekleşecek yemin törenine kadar yeni kabinesini belirlemek için zamanı bulunuyor.

Haberin Devamı

Trump’ı Beyaz Saray’a davet etti

ABD Başkanı Barack Obama, seçimi kazanan Donald Trump’ı kutladı, Beyaz Saray’a davet etti. Obama, “Başkanlık ve başkan yardımcılığı bizden çok büyük olgular. Başarılı bir geçiş olmasını istiyoruz. Birlik olup ülkeyi yönetmek istiyoruz çünkü barışçıl bir geçişi sağlamak demokrasimizin temellerinden” dedi.

5 eyalet kazandırdı

Trump’ın seçimleri kazanmasında, Demokratların bir önceki seçimde ellerinde tuttuğu 5 eyaletteki oylar etkili oldu. 2012 seçimlerinde Barack Obama’ya oy veren Iowa, Wisconsin, Ohio, Florida ve Pennsylvania eyaletleri, bu seçimlerde oylarını Cumhuriyetçi Trump’tan yana kullandı. Bu tercih değişikliği de milyarder işadamının seçimi kazanmasında büyük rol oynadı.

Kongre Cumhuriyetçilerin

ABD’de başkanlık seçimiyle birlikte Kongre seçimleri de yapıldı. Kongre’yi oluşturan Temsilciler Meclisi’nin tamamı ile Senato’nun üçte biri bu seçimlerde yenilendi. Cumhuriyetçi Partili adaylar hem Temsilciler Meclisi’nde hem de Senato’da çoğunluğu sağlamayı başardı. Cumhuriyetçi Parti, 100 sandalyeli Senato’da 51 sandalyeyi garantiledi. 435 üyeli Temsilciler Meclisi’nde de Cumhuriyetçi Parti adayları en az 235 sandalye kazandı.

Haberin Devamı

ABD medyası sınıfta kaldı

ABD’nin en saygın gazetelerinden New York Times, seçim günü çıkan sayısında Hillary’yi 4 puan önde göstermiş, ABD’nin ilk kadın başkanı olma olasılığını da yüzde 84 olarak ilan etmişti. Ancak aynı gazete dün ‘Bavulları toplama zamanı’, ‘Yozlaşmış bir ülke’ gibi başlıklarla Trump’ın seçilmesine üzüntüsünü dile getirdi. Bir başka en çok satan gazete Wall Street Journal ise popülist bir dalganın ABD’yi fethettiğini yazdı. Trump’ı mafya babasına benzetip son gün , ‘Bu adamı durdurun’ manşetiyle çıkan New York Daily News ise, ‘Hala Tanrıya İnanalım mı?’ diye sordu. İspanyolca yayın yapan El Periodico gazetesi ise, ‘Tanrı ABD’yi affetsin’ başlığıyla çıktı.

Bu seçimin 3 kaybedeni

Siyaset bilimciler 2016 ABD seçimlerini tarihi seçimler arasında gösteriyordu. Çünkü Demokratlar’ın adayı Hillary Clinton ve Cumhuriyetçiler’in adayı Donald Trump, 10 seçmenden sadece 4’ünün beğendiği isimlerdi. Hatta ‘Kötünün iyisini seçin’ başlıkları atılmıştı. Bu nedenle katılımın düşük kalacağı başından beri tahmin ediliyordu. Ancak sonucun Trump lehine çıkması büyük bir şok oldu.

Haberin Devamı

1- Seçimin en büyük kaybedeni tabii ki Hillary Clinton. Eşi 1992-2000 yılları arasında başkanlık yapmış olan 69 yaşındaki siyasetçi, Clinton ailesini 16 yıl sonra yeniden Beyaz Saray’a taşımak istiyordu. Büyük hezimet yaşadı.

2- Ona destek veren tüm önde gelen medya kuruluşları ABD halkının güvenini yitirmekle kalmadı, şimdi Trump’ın gazabıyla karşı karşıyalar.

3- Anket kuruluşları aynı Brexit referandumunda olduğu gibi büyük bir fiyaskoya imza attı. Hiçbiri sonucu doğru tahmin edemedi.

O profesör yine bildi

1984’ten beri yapılan bütün başkanlık seçimlerinin sonucunu doğru tahmin eden Prof. Allan Lichtman, anketlerin aksine yarıştan Donald Trump’ın galip çıkacağını savunmuş ve çok eleştirilmişti. Ancak Washington’daki Amerikan Üniversitesi’nde tarih profesörü olan Lichtman, uyguladığı 13 kriter ile sonucu yine doğru tahmin etmeyi başardı.

Simpsons 16 yıl önce bilmişti!

Simpsons çizgi dizisinin 16 yıl önce yayınlanan “Bart to the Future” isimli bölümünde, Trump ABD Başkanı olarak görülüyordu. Dizinin yazarı Dan Greaney, yaptığı bir açıklamada, bölümün “ABD’ye bir uyarı” olduğunu savunmuştu.

‘Biff Tannen’ da gerçek oldu

80’li yılların kült filmi ‘Geleceğe Dönüş’te de Marty, gelecekten döndüğünde Trump’ı andıran Biff Tannen karakterinin ABD Başkanı olduğunu görüyordu.

Kendi cebinden 66 milyon dolar

Donald Trump yaklaşık 1.5 yıl önce başladığı seçim kampanyasının masraflarını karşılamak için kişisel servetinden 66 milyon dolar harcadı. Trump kampanyası süresince, 250 dolar ve altı meblağlardan oluşan küçük bağışçılardan 100 milyon dolar toplamıştı.

27 sene sonra

Siyasi analistler, Soğuk Savaş’ın sona ermesiyle 1989 yılında yıkılan Berlin Duvarı’nın yerini, Meksika Duvarı’nın alabileceğini ifade ediyor. Başkan seçilmesi halinde yasadışı göçmen geçişlerini engellemek için Meksika sınırına duvar ördüreceğini, inşaat masraflarını da Meksika hükümetinden alacağını söyleyen Trump’ın, seçim vaadini ne kadar gerçekleştireceği merakla bekleniyor. Doğu Almanya vatandaşlarının Batı Almanya’ya kaçmalarını önlemek için 1961’de inşa edilen Berlin Duvarı, 28 yıl boyunca Soğuk Savaş’ın simgesi olmuştu. Batı’da yıllarca ‘Utanç duvarı’ olarak anılan duvar, 46 kilometre uzunluğunda ve 3.6 metre yüksekliğindeydi.

Twitter rekoru kırıldı

ABD başkanlık seçimleri sırasında Twitter’da yeni bir rekor kırıldı. Gün boyunca toplam 35 milyon seçim içerikli tweet atılırken, 2012’de Barack Obama ve Cumhuriyetçi aday Mitt Romney’in çekiştiği seçim gününde kırılan 31 milyonluk tweet sayısı tarih oldu.