Gazete Vatan Logo

Sahurda 1 bardak keçi sütü için!

Diyetisyen Derya Zünbülcan, oruç tutanların dikkat etmesi gereken 3 altın kuralı açıkladı. Zünbülcan, sahurda bir bardak keçi sütü, haftada 3 gün koyun eti tüketimi, yeterli oranda su alımı tavsiyelerinde bulundu.

Sahurda 1 bardak keçi sütü için!

Ramazan ayında değişen öğün saatleri, azalan fiziksel aktivite, öğün sayısındaki azalma, uzayan açlık süreleri metabolizmada belirli değişikliklere neden olduğunu belirten Zünbülcan, “Bu dönemde tutulan oruçtan vücudun en az şekilde etkilenmesi, kolay oruç tutulabilmesi için yeterli ve dengeli beslenmenin önemi büyüktür. Yeterli ve dengeli beslenme vücudun ihtiyacı olan tüm makro ve mikro besin öğelerinin besin gruplarının (et grubu, süt grubu, ekmek grubu, meyve-sebze grubu) uygun şekilde yer aldığı hafif ve hazmı kolay bir beslenme planı uygulanmasıyla mümkündür” dedi.

TOK KALMAK İÇİN SAHURDA 1 BARDAK KEÇİ SÜTÜ İÇİN

Zünbülcan’ın 3 altın kuralı şöyle açıkladı: “Değişen metabolizmanın dengeye ulaşması, orucun kolay tutulabilmesi için sahura kalkmak gerekmektedir. Sahurda yağsız kepekli tost, ayran, süt, sebze yemekleri, haşlanmış yumurta, taze mevsim meyveleri, menemen, keçi peyniri gibi kolay hazmedilecek besinler tüketilmelidir. Bu besinlere ek olarak sahurda tüketilen keçi sütü bir sonraki gün orucu daha kolay tutmanızı sağlayacağından her akşam 1 bardak keçi sütü içmek alışkanlık haline getirilmelidir.

Sahur kadar önemli bir diğer önemli nokta ise iftariyelik seçimidir. İftariyelik olarak yüksek yağ ve şeker içeriğine sahip besinler yerine kuru kayısı, kuru elma, ceviz, fındık, fıstık gibi sağlıklı atıştırmalıklar, tuzsuz zeytin, hurma, tam tahıllı ekmek, keçi peyniri seçilmelidir.”

Haberin Devamı

HAFTADA 2-3 GÜN KOYUN VEYA OĞLAK ETİ TÜKETİN

“Ramazanda dinç ve kolay oruç tutabilmenin en temel gerekliliklerinden biri yeterli protein almaktır” diyen Zünbülcan, “Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA) yayımladığı raporda her bir kilo vücut ağırlığı için günlük 0,83 gram protein alınması gerektiğini bildirmiştir. Bu 70 kilo ağırlığında bir kişinin günde yaklaşık 58 gram protein alması gerektiği anlamına gelmektedir. Bir bardak sütte 6 gram, bir yumurtada 6 gram, 100 gram koyun etinde ise 28 gram protein bulunmaktadır. Bu nedenle ramazan ayında yeterli ve dengeli beslenmenin sağlanabilmesi için haftada 2 ya da 3 defa yağları ayrılmış koyun eti tüketimine özen gösterilmelidir. Sağlık problemleri nedeniyle koyun etini tüketemeyen ve daha az yağlı bir seçenek arayan bireyler protein ihtiyacı karşılamada kaliteli bir kaynak olan oğlak etinden faydalanabilir.

Ramazanda uzayan günler ve sıcak havalarla birlikte yetersiz su alımı vücudumuzda sıvı elektrolit dengesizliklerine, halsizlik, baş dönmesi gibi sağlık sorunlarına yol açabilir. Sağlık sorularından uzak kalmak, orucu dinç ve kolay bir şekilde tutabilmek için günde 2,5-3,0 litre su içilmelidir. Sıvı ihtiyacını karşılayabilmek için ayran, süt, soda, taze sıkılmış meyve suları, bazı bitki ve meyve çayları da tercih edilebilir.”

Haberin Devamı

OĞLAK VE KUZU ETİ HEM SAĞLIKLI HEM UCUZ

Öte yandan Ankara İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği, yaptığı tanıtım faaliyetleri sayesinde oğlak ve kuzu eti hakkında toplumda farkındalık oluşturuyor. Birliğin tanıtım çalışmalarında oğlak ve kuzu etinin hem sağlıklı hem de ucuz olduğu ifade ediliyor. Oğlak ve kuzu etini sağlıklı ve uygun fiyatlara zincir marketlerde satışa sunulduğunu belirten Birlik Başkanı Hasan Kılıç, “Halkımızın oğlak ve kuzu etine yoğun ilgisi var. Bu konuda çok fazla talep geliyor. Birlik olarak halkımızın sağlıklı ve ucuza et tüketmeleri için tanıtım çalışmalarımızı aynı hızla sürdürüyoruz” dedi.

Haberin Devamı