Gazete Vatan Logo

Sahura kalkmadan oruç tutmak doğru mudur?

Sahura kalkmadan oruç tutulup tutulmayacağı merak edilen konuların başında geliyor. Müslüman alemi Sahura kalkmadan oruç tutmak doğru mudur? Sorusunun yanıtını gündemde sıkça araştırmaya başladı.

Sahura kalkmadan oruç tutmak doğru mudur?

Sahura kalkmadan oruç tutulur mu? Sorusunun yanıtını haberimizde derledik. Müslüman alemi için büyük önemi bulunan Ramazan ayı orucu 15 Mayıs gecesi itibariyle başladı. Peki sahura kalkmadan olur mu?

DİYANET AÇIKLAMASI: SAHURA KALKMADAN ORUÇ TUTULUR MU?

Ramazanı şerif'te rahat oruç tutabilmek için vücuda kuvvet kazandırmak maksadı ile gecenin son vaktinde yemek için kalkılır ki,bu yemeğe sahur yemeği veya atalarımızın dediği gibi temcid denir.Bu sahur yemeğini yemek için kalkmak farz değildir, sünnettir.Zira Peygamber Efendimiz:

"tesahharu fe inne fissahuri bereketen"(Siz sahur yapın. Zira sahurda bereket vardır".buyurmuşlardır.Buradaki bereketten murat:

Sahur yemeği yemekle orucu rahatça tutmak,yahut o rahmetin indiği vakit uyanık olmak suretiyle dua ve zikir de bulunmaktır.Ayrıca Rasülüllah Efendimiz;"Bizim orucumuz ile ehli kitabın orucu arasındaki fark,sahur yemeğidir."buyurmuşlardır.

Sahura kalkmak için veya kalkıp yemek yemek için bir zorunluluk yoktur,ancak Peygamber efendimiz sahur vaktinin bereketinden mahrum kalmamamız için bizlere tavsiye etmşlerdir.Kalkılmadığı durumda bir şey icap etmez.Ayrıca sahur orucunda sünnetidir,bir parçasıdır,yemek yenilmese bile kalkıp bir bardak su içmeklede sahur sevabı elde edilir.

Haberin Devamı

Sahuru son vakte bırakmak daha faziletlidir.hem gecenin son vakti daha kıymetli olduğu için,hemde ertesi günün orucunu daha rahat tutabilmek için kuvvet kazandırdığından son vakite tehir etmek daha güzeldir.Zira Peygamber Efendimiz:

"üç şey peygamberlerin sünnetidir:İftarda acele etmek,sahuru geciktirmek(son vakte bırakmak),misvak kullanmaktır."buyurmuştur.