Gazete Vatan Logo

Sahtesi bile kör yapabilir

Antibakteriyel jel pazarının yüzde 95’ini elinde tutan Pürel domuz gribini yok ettiğine dair rapor aldı

Antibakteriyel jel pazarının yüzde 95’ini elinde tutan Pürel, İstanbul Üniversitesi’nden domuz gribi virüsünü yok ettiğine dair rapor aldı. Merdivenaltı üretimin hızla arttığına dikkat çeken üretici Çarmıklı, “Jel alırken içeriğine ve Sağlık Bakanlığı onayına dikkat edin. Aksi halde ürün körlüğe bile neden olabilir” dedi

Türkİye’yİ 1998 yılında suya ve sabuna dokunmadan kullanılan ilk el dezenfektanı olan Pürel ile tanıştıran Çarmıklı Şirketler Grubu, şimdi de ürünün domuz gribi virüsü H1N1’e karşı antiviral etkinliğini İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Viroloji ve Temel İmmünoloji Bilim Dalı Laboratuarı tarafından yapılan bilimsel testlerle onaylattı. Antibakteriyel jel pazarının yüzde 95’ini elinde tutan ve 30-60 saniye arasında virüsü yok eden Pürel’in aldığı raporun sektörde ilk olduğunu söyleyen Çarmıklı Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkanı Osman Çarmıklı, “İlaç ve kozmetik üreticileri de hızla jel üretimine giriyor. Bir de merdiven altı üretim hızla artıyor. Vurgun çeteleri oluştu. Öyle ki tedarik firmalarından gerektiği kadar hammadde ve ambalaj alamıyoruz. Ürün kapağı bile karaborsaya düştü” dedi. Çarmıklı, bu ürünlerin içeriğindeki alkol ve kimyasalların körlüğe kadar giden sonuçlar doğurduğunu vurguladı.

Toplu alım yapılıyor

İç pazarda Pürel satışlarının son iki ayda yüzde 300’lük bir artış gösterdiğine dikkat çeken Çarmıklı, “Bu oran 3.5 milyon dolarlık bir satışı ifade ediyor. Bir o kadar da yurtdışından gelen talepler var. Kurumsal firmalar, banka ve hastanelerin toplu jel siparişleri oldu” dedi.

Merdiven altı jel nasıl anlaşılır?

* Virüse karşı etkinlik sağlayan jelin içeriğindeki etil alkol. Pürel’de etil alkol oranı yüzde 96.

* Tüketiciler jeli eline aldıklarında soğukluk hissi alıyorlarsa, bu içinde etil alkol olduğunu gösteriyor.

* Merdiven altı üreticiler ise bunun yerine metil alkol kullanıyor. Bu da aşırı solunduğunda, temas halinde veya yutulduğunda körlüğe kadar giden sonuçlar doğuruyor.

* Sağlık Bakanlığı onaylı olup olmadığına bakılmalı. Ürün üzerindeki üretici adres ve numaraları istenirse Bakanlık’tan aranarak sorgulama yapılabiliyor.

2010’da pazar 25 milyon dolara ulaşacak

200 milyar dolarlık dünya kozmetik pazarının yüzde 10’unu antibakteriyel jel pazarının aldığını söyleyen Pürel’in üreticisi Çarmıklı Şirketler Grubu’na bağlı Çarfarma İlaç ve Kozmetik A.Ş. Genel Müdürü Semra Uçar ise, bu oranın Ağustos’ta yüzde 50’ye ulaştığını belirtti. Pazarın Türkiye’de 2010’da 25 milyon dolarlık bir hacme ulaşacağının altını çizen Uçar, “Bu oran geçmiş yıllarda 10 milyon dolar civarındaydı” dedi.

Haberin Devamı