Gazete Vatan Logo

Sahte bal arı yetiştiricisini vurdu

Sahte bal ve ihracatta yaşanan sıkıntılar yüzünden zor günler geçiren arıcılık sektöründe sorunlar çığ gibi büyürken, Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği (MAYBİR) Başkanı Ziya Şahin, 25 bin ton balın elde kaldığını söyledi.

Çam balı üretiminin merkezi konumundaki Muğla'da arıcılıkla geçimini sağlayan 6 bin aile zor duruma düştü. İhracat kapılarının kapalı olması ve piyasaya sürülen sahte bal yüzünden, arıcılar kötü bir sezon geçirdi. Arıcının kaos içinde olduğunu belirten Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği (MAYBİR) Başkanı Ziya Şahin, yetkililerin acil çözüm bulmaları gerektiğini, aksi takdirde arıcıların eyleme geçeceğini söyledi. Birlik olarak kaliteli bal üretimi konusunda duyarlı olduklarını kaydeden Şahin, şunları söyledi:

"Bizim çabalarımız boşa gidiyor. Hala sahte bal olayı çözülemedi. Üretim yerlerinde denetimsizlik devam ediyor. Sınır kapılarından kaçak bal girişi önlenemiyor. Dürüst, alın teri döken arıcının balı pazar bulamıyor. Bu sorunların çözüm mercii biz değiliz. Biz birlik olarak doğal ve kaliteli bal üretme konusunda ciddi çalışmalar yaptık. AB destekli proje kapsamında arıcıları eğitimden geçirdik.

Ballarımız Türkiye'nin en referanslı laboratuarı olarak kabul edilen İzmir Ege Üniversitesi Araştırma ve Geliştirme laboratuarlarında analizden geçiyor. Cebinde parası olmayan arıcı analize 400 YTL veriyor. Buna rağmen balımızı satamıyoruz."

Muğla'da bu yılki üretim olan 25 bin ton balın arıcının elinde kaldığını belirten MAYBİR Başkanı Şahin, "Ben ülkemizde bir şeyi anlamakta güçlük çekiyorum. Üreticiden kilogramı 2 milyon 300 bin liraya alınan bal, marketlerde 10-12 milyon liraya satılıyor. İşlenmeyi ve pazarlanmayı bekleyen 25 bin ton bal var. Bu bal üreticinin elinde kaldı. Arıcı şu an diken üstünde. "Sokağa mı dökeceğiz?' diyorlar. Son bal kesimi yapıldı. Bu mevsimde bal kapış kapış gitmesi lazımdı. Ama alıcı yok" dedi.

İhracatta geçmiş yıllarda yapılan yanlışlıkların bedelini ödediklerini söyleyen Ziya Şahin, "Çam balımızın standardizasyonu ve kimliğinin acilen çıkarılıp yayınlanması lazım. İhracatın önünün açılması için acil çözüm bu. Çam balının kriterleri belirlenmeli" diye konuştu. Ziya Şahin ayrıca Muğla'da üretilen balın Muğla ve yöresinde tüketilebileceğini söyledi.

Şahin, "Yüz binlerce insanın tatilini geçirmek için geldiği yörede üretilen çam balı üreticinin elinde kalıyor. Bunu anlamak mümkün değil. Her turist ortalama 200-250 gram çam balı tüketse Muğla'da üretilen bal Muğla'da eritilir. Ama bu olmuyor. Çünkü tesislerde sahte ve kaçak bal tüketiliyor. Tarım İl Müdürlüğü'nün yaptığı denetim ve kontrollerde bunlar ortaya çıktı" dedi.

Haberin Devamı