Gazete Vatan Logo

Sahnede tiyatro rüzgarı esiyor

Tiyatro sezonu açıldı, edebiyat uyarlamalarının yanında, duayenler isimler yeni oyunlarıyla hayranları karşısına çıkıyor. İzleyici sayısı son 10 yılda rekor kırarak üç kat arttı. Özel tiyatrolar ise 5 yıl öncesine göre yüzde 50 artarak sayıları 150’yi geçti!

Sahnede tiyatro rüzgarı esiyor

Bu sezon yalnızca sadık tiyatroseverlere değil çok daha geniş bir kitleye hitap eden yapımları seyretme imkanı bulacağız. 150’den fazla oyunun sahnelenceği sezon usta isimlerin yer aldığı oyunlarla daha da renkli geçecek. Müzikalden klasiğe, çağdaştan edebiyat uyarlamalarına kadar seçenek bol.

Ustaları TV değil sahne tatmin ediyor...

Yeni sezonun dikkate değer bir yönü de tiyatro duayenlerinin izleyici karşısına yeni oyunlarla çıkmaları. Tiyatro Eleştirmenleri Birliği Başkanı Ragıp Ertuğrul, “Çünkü onları asıl besleyen ve motive eden şey tiyatro. TV ne kadar popülarite getirse hayranlarıyla yüz yüze sahnede olmaktan hoşlanıyorlar. Sette bir enerji akışı söz konusu değil. Dev isimlerin devamlı sahnede olmasını buna bağlayabiliriz.”diyor.

Her şey biter tiyatro bitmez

Usta isim Nilgün Belgün, TV’de kalitenin düştüğünü aynı konuları tekrar eden dizilerin insanları sıktığını ifade ediyor: “Son dönemde insanların tiyatroya yönelmesi bununla ilgili. Tiyaroda daha ciddi emek veriliyor ve bence tiyatro altın çağını yaşıyor. Sanatçılar açısından da öyle, her şey biter tiyatro bitmez. Bakın 500’üncü temsilini gerçekleştireceğim müzikalimde bile insanlar bilet bulamıyor.”

Haberin Devamı

Gençler taze bir kan getirdi

Önümüzdeki sene tiyatroda 60’ıncı yılını kutlayacak olan Genco Erkal, genç kuşağın tiyatroya taze kan getirdiğini söylüyor ve ekliyor: “Seyirci iyi oyuncular ve iyi metinler arıyor. Bence bu ilgi yeni yeni arayışlar içerisinde gençlerin kendilerini göstermesi ve kendilerini kabul ettirmesiyle alakalı. Tiyatromuza taze bir kan geldi. Hayatımın anlamı tiyatro ve yeni jenerasyonun bu alana yönelmesi beni gururlandırıyor.”

Yedi Kocalı Hürmüz’ü kaçırmayın

Türk tiyatrosunun en güçlü oyunlarından olan, Sadık Şendil imzalı Yedi Kocalı Hürmüz bu defa Müjdat Gezen’in yorumuyla sahnede. Hürmüz rolünde ise Birce Akalay’ı izleyeceğiz. 28 Ekim, 20:30, TİM Show Center.

Usta isimler sahnede...

Bir rock müzikali Woyzcek masalı!

Erdal Beşikçioğlu yönetmenliğiyle yeniden karşımızda olan ve 38 oyuncu, 6 müzisyenden oluşan Woyzcek Masalı, insan olmak olgusunu; erdem, ahlâk ve iyilik kavramları üzerinden sorguluyor. 17 Ekim’de prömiyerini yaptı. Yeni gösterim tarihi açıklanacak.

Haberin Devamı

Nazım Hikmet ve Bertolt Brecht aynı sofrada buluştu

Genco Erkal Nâzım Hikmet ile Bertolt Brecht’i güneşin sofrasında bir araya getiriyor, insanlığa dair temel problemleri masaya yatırıyor. Erkal’a başrolde Tülay Günal eşlik ediyor. 11 Kasım, 20:30, Caddebostan Kültür Merkezi. “Göçmenleeeer” ise, yine Genco Erkal yönetmenliğine seyirciyle buluşacak. 21 Kasım 2017, Kenter Tiyatrosu.

Nilgün Belgün’den 500’üncü temsil

Nilgün Belgün’ün kendi hayat hikayesinden ve anılarından yola çıkarak sahnelediği “Nilgün Belgün’le Aşk ve Komedi” isimli müzikli danslı gösterisi, 500’üncü temsili ile 23 Ekim 20:30’da Zorlu PSM’de.

Haldun Dormen Eskişehir’de

Oyunun Oyunu, Haldun Dormen yönetmenliğinde seyirciyle buluşuyor. Oyun yeni bir yapımın provalarına başlayan bir tiyatro topluluğunun başından geçen olayları oldukça hareketli bir şekilde anlatıyor. Bugün 18:00, Salı 20:00, Eskişehir Belediye Sanat ve Kültür Sarayı.

Haberin Devamı

Edebiyat klasiklerini kaçırmayın

Gaddar kralın hikâyesi

Tiyatro tarihinin belki de en gaddar kralı, Shakespeare’in III. Richard’ı, Yiğit Sertdemir’e emanet bu kez. Yarın, 20:30, Baba Sahne.

Hayvan Çiftliği uyarlaması

George Orwell’ın sayısız kez sahneye ve sinemaya uyarlanan Hayvan Çiftliği romanı seyirciyle buluşuyor. Başrolde Berkay Ateş yer alıyor. 29 Ekim, Zorlu PSM.

Kürk Mantolu Madonna ilk kez sahnede

Başrollerde Tuba Ünsal, Menderes Samancılar, Alper Saldıran ve Sercan Badur var.

26 Ekim, 20.30, Zorlu PSM.

Bir Çehov klasiği...

Tilbe Saran, Gonca Vuslateri ve Ecem Uzun’un da aralarında olduğu iddialı bir ekip Martı’da buluşuyor. İzleyici insan ruhunun derinliklerine doğru bir yolculuğa çıkacak. 13 Kasım, 20.30, Zorlu PSM.