Gazete Vatan Logo

Şahin Taylor öne çıktı doların faizi yükseldi

ABD Başkanı Trump, Yellen’den sonra Fed Başkanı’nın kim olması gerektiğini Cumhuriyetçi senatörlere sordu. El kaldırarak oy kullanan senatörlerin çoğunluğu faiz artırımı konusunda şahin olan John Taylor’un adını verince ABD 10 yıllık tahvil faizi yüzde 2.40’ı geçti

Şahin Taylor öne çıktı doların faizi yükseldi

ABD Başkanı Donald Trump, Salı günü öğle yemeğinde biraraya geldiği Cumhuriyetçi senatörlerden ABD Merkmez Bankası (Fed) Başkanı adayları konusundaki görüşlerini almak için el kaldırarak oy kullanmalarını istedi.

Teksas Senatörü John Cornyn, Trump’ın hangi isimlere işaret ettiğini veya hangi adayın en fazla oyu aldığını söylemedi. Ama Senatör Tim Scott Trump’ın özellikle Stanford Üniversitesi Ekonomisti John Taylor ve Federal Reserve Guvernörü Jerome Powell’ı sorduğunu söyledi, konuşmasında Fed Başkanı Janet Yellen’den da bahsettiğini belirtti.

‘Çok iyi bir yol değil’

Scott, “Trump kazananı ilan etmedi ancak bence Taylor galip geldi” dedi. Bir diğer senatör Mike Rounds, birçok senatörün elini kaldırmaması nedeniyle hangi Fed başkanı adayının en fazla desteği aldığını anlamanın zor olduğunu söyledi.

Aynı gün erken saatlerde Trump’ın bırakacağı mirasın, ulusun birliğinin bozulması olacağını söyleyen Tennessee Senatörü Bob Corker da elini kaldırmadı. Corker, “Bunun Fed Başkanı’nı seçmek için çok iyi bir yol olduğunu düşünmüyorum, bu yüzden katılmadım” diye konuştu.

Haberin Devamı

Trump’ın senatörlere böyle bir yöntemle neden başvurduğunun sorulması üzerine Beyaz Saray Basın Sekreteri Sarah Sanders, “Başkan bu kararı ciddiye alıyor” cevabını verdi.

Trump tarafından yapılan sürpriz anket ve Taylor’ın önde olduğuna işaret eden açıklamalarla ABD 10 yıllık tahvil faizleri yüzde 2.40’ın üzerine çıktı.

3 Kasım’dan önce karar verebilir

DONALD Trump, Pazartesi günü gazetecilere verdiği demeçte, bir sonraki Fed Başkanı’nı ilan etmesinin “çok, çok yakın” olduğunu söylemişti. Yellen’in 4 yıllık dönemi Şubat’ta sona eriyor. Beyaz Saray, Trump’ın 3 Kasım’daki Asya seyahati öncesinde karar vereceğini duyurmuştu. Bahislerde oranı düşük olsa da Yellen’in bir dönem daha koltuğunu koruması da ihtimaller dahilinde.